A mislili smo legalno je: Nintendo razvalio pirate! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

A mislili smo legalno je: Nintendo razvalio pirate!

Verujemo da su mnogi, koji ovo čitaju, igrali emulator igre i još sigurniji da većina od tih mnogih nije ni razmišljala o tome da li je legalno. E, pa - nije!

  Izvor: Promo/Nintendo

Nintendo je sa najavom biblioteke retro igara za sve pretplatnike na Switch Online sistem, rešio i da ozbiljno krene u borbu protiv emulatorskih sajtova, koji su praktično glavna konkurencija za potencijalne mušterije, koje iz ovog razloga razmišljaju da se pretplate na Nintendo Online.

Tako su u julu tuženi sajtovi LoveRETRO i LoveROM, a zatim je u avgustu, iz straha da se i njima isto ne desi, ugašen i čuveni sajt Emuparadise.

Danas nam stižu vesti o rezultatima tužbe protiv gorepomenutih sajtova, koje nisu sjajne, kako za vlasnike, bračni bar koji ih je održavao, tako ni za igrače, koji su voleli retor igre. Nintendo je ponudio i dobio vansudsko poravnanje, prenosi Play! Zine, i dogovoreno je da im se isplati čak 12 miliona dolara odštete!

Ovo deluje kao ogroman novac i ostaje nejasno kako će to vlasnici ovih sajtova platiti, ali, kako je u pitanju sudsko poravnanje i dogovor, a ne rezultat presude, mnogi spekulišu da vlasnici sajtova neće morati da zaista plate toliki novac, već da je dogovorena brojka tolika “za javnost”, više kako bi služila kao strašilo za svakog ko se bude ubuduće rešio da proba da pravi i održava emulatorske sajtove sa ROM fajlovima Nintendo igara.

Inače, pre oko godinu dana Eurogamer je uradio sjajno istraživanje u kome je pokazao da postoji šansa da je i sam Nintendo piratizovao sopstvene ROM-ove igara, koje je zagubio, kako bi ih kasnije koristio u svoje svrhe, i to samo još jednom pokazuje da je postojanje emulatorskih sajtova za stare igre zapravo veoma korisna stvar za istoriju i očuvanje mnogih igara, koje bi inače zauvek ostale izgubljene.

Nadamo se da sad nedvosmisleno znate da je i igranje ovakvih igara gotovo jednako igranju piratskih kopija igara i da to sa sobom nosi određenu odgovornost.

Da li piraterija i emulatori gube rat sa legalnim sadržajem?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA