Igrali smo Football Manager 2018: Ovo ste čekali! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Igrali smo Football Manager 2018: Ovo ste čekali!

Zbog Football Manager 2018 igre preselili smo se u virtuelni svet Fergusona, Murinja, Lipija, Kapela i ostalih trenerskih legendi i to u posebnom izdanju, a pronašli smo odgovore na sva vaša pitanja!

  Izvor: Promo / SEGA

Imali smo priliku da igramo Limited edition novog menadžera i prijatno nas je iznenadila dubina analize realnih dešavanja u klubu i svih direktnih i indirektnih faktora, koji utiču na performanse fudbalera na terenu. Nije uvek sve do terena, ima nešto i u svlačionici.

Ovogodišnje izdanje Football Manager franšize je još kompleksnije nego ranije verzije. Kroz članak ćemo vas provesti kroz neke od novih mogućnosti, ali i kroz par stvari koje nam se nisu toliko dopale, naravno. I da, već smo ih stavili na listu Sports Interactiva, pa se nadamo da će i naše mišljenje biti uzeto u obzir prilikom stvaranja sledećeg izdanja igre.

Evo i tih novina koje su nam prilično „zakomplikovale“ život i snalaženje, ali nakon toga smo, kao zaljubljenici u igru, shvatili koliko nam pomažu da vodimo omiljeni tim do svih mogućih trofeja.

Prva od njih je izgradnja harmonije u timu. Kako to izgleda? Na samom početku imate formirane grupe najuticajnijih igrača u klubu, legendi i kapitena. Ali imate i ostale grupe, gde su svi oni klinci koji su tek ušli u tim i znaju se iz mlađih kategorija. Tu su i oni koji rade iz senke, ali nisu u prvom planu, kad su u pitanju tekstovi o njima, hvalospevi i ostale propagandne poruke. Na vama je da napravite homogenu grupu, koja će se držati zajedno. Izgleda lako kad pomislite na to, ali verujte da nimalo nije! Naiđu dugovi, naiđu loše utakmice, početničke greške, izgubljena finala u poslednjem minutu i sve druga uzbuđenja i razočaranja, koja fudbal kao igra nosi. Na vama je, kao menadžeru i vođi, da održite moral ekipe i držite ih na okupu. Malo opuštanja i tim može postati raštimovan orkestar. Pokažite da imate taj duh vođe!

Druga opcija je Sport Science, što je potpuno nova dimenzija analiziranja igrača i njegove fizičke spreme. Ovaj deo igre vam analizira svakog igrača u timu i daje uvid u njegove sposobnosti, umor, mogućnost povrede u sledećoj utakmici, istoriju povreda, načine saniranja tih povreda i trenutnu spremnost. Ova opcija će vas definitivno oduševiti, ali ćete imate i virtuelnu trenersku odgovornost, da ne pošaljete previše umornog fudbalera na teren, uz mogućnost povrede, koja bi ga ostavila van stroja naredna 3 meseca. Na vama je da odlučite da li vredi rizikovati i u kom trenutku sezone bi trebalo to uraditi, a u kome delu nikako ne treba posegnuti za takvim potezom. Imajte na umu da u ovogodišnjoj verziji igre, treba pametno tempirati formu.

Treća opcija, koja je po rečima ljudi iz Sports Interactiva doživela najveću promenu u odnosu na prethodna izdanja, jeste prikaz utakmice. Igrači izgledaju znatno bolje, ima dosta razlike među njima, mada teško možete da razaznate ko je koji igrač, ako ne bi znali koga ste poslali na teren. Sada je možda nivo igre FIFA 97, a možda smo i previše subjektivni. Definitivno postoji značajan napredak, kada je u pitanju 3D prikaz meča, stadiona, navijača i okoline, ali priznajte da najviše nas gleda i dalje tekst traku i iščekuje kad će pasti gol ili kada će naš tim primiti gol. Nekad je bolje i da ne vidimo kako smo primili gol, jer mogu stradati periferni uređaji ili nečije čelo, ako rešite da bacite miša u pravcu vrata, dok vam ulaze brat ili sestra u sobu, jer čuju vrištanje i pucanje plastike na tastaturi… (realna situacija, slikoviti smo).

Četvrta opcija kod koje je došlo do promene je skautiranje. Više nema besplatnog skautinga i ne, nije dovoljna samo plata, koju dajete skautu. Sad morate imate budžet za analizu novih igrača i pronalazak talenata po celom svetu, sa akcentom na staru, dobru Afriku i egzotičnu Južnu Ameriku. Realističniji je i sistem transfera, jer postoji finansijski fer plej koji morate poštovati, ali imate i par načina kako da platite igrača, a ne ugrozite fer plej, što ćemo vam ostaviti da testirate. A da se ne biste mnogo mučili, uvek ima i super lista slobodnih igrača, koje možete dovesti u vaš klub, u zavisnosti od ambicija, ali i ambicija igrača, koji su slobodni.

Naravno, nema ništa bez taktike i pripreme utakmice, što je na kraju i najbitniji segment igre. Potpuno novi AI koji analizira taktiku, kako vašu, tako i protivničku. Pre samog meča imate čitav niz prednosti i mana vašeg protivnika, na osnovu čega oformljavate formaciju, igrače koje ćete izvesti na teren, način na koji će se oni kretati, markirati protivnika i stvarati šanse za gol. Ono što nas je potpuno oduševilo su četiri nove uloge za igrače: Segundo Volante, Carrilero, Mezzala i Inverted Winger, koje opet zavise od postavke formacije i sposobnosti vaših igrača. I da, proširene su mogućnosti treniranja golmana, tako da uz malo sreće, možete napraviti novog Bufona od vaše mlade nade. Verovatno nećete uspeti da stvorite baš Bufona, ali Minjolea vrlo moguće.

Takođe, prilikom kreiranja vašeg profila, pored toga što sad zaista imate mogućnost da ličite na sebe, možete izabrati i iz kog ste grada, a tu je Beograd, ali je tu i Zemun - što smo mi izabrali, je Muzne je konza - i, realno, uticaj Zemuna je prilično jak i kod Sports Interactive ekipe.

Iako se ovo izdanje približilo itekako realnom stanju u fudbalu, kao što je titula Lestera u Premijer ligi, transfer Nejmara u Paris Sen Žermen za suludu sumu ili saopštavanje fudbalera da je gej, što je slučaj u ovogodišnjoj igri (mada mi nismo još videli takav slučaj), igra ima i par negativnih stvari.

Prva je Medical center, koji i pored mnogo poboljšanja i dalje donosi previše povreda u odnosu na stvarnost. Da li je to do naših fizioterapeuta još uvek ne znamo, ali verujemo u njih i sigurni smo da nije. Ako se ispostavi da jeste, otpustićemo ih i dovešćemo nove, pa ćemo ponovo testirati.

Druga je 3D animacija, koja nam i dalje daje dummy izgled igrača. OK, znamo da to nije fokus igre, ali je nekad bolje i da gledamo samo tekst, nego prilično neprirodne pokrete igrača i krajnje čudne reakcije i poteze.

Treću i ostale zamerke nemamo, ako izuzmemo činjenicu da sa svakim novim izdanjem dolazi do komplikacija oko snalaženja u igri, ali za one kojima je ovo previše potrošenog vremena bez preke potrebe, možemo da kažemo da i dalje imaju Football Manager 2018 Touch verziju igre, koja vas vraća negde na Championship Manager 01/02. Mi se ipak držimo „full“ opcija, jer želimo da postanemo nove trenerske legende, makar onlajn! Mada, kako se razvija igra, ne bi nas začudilo da neko postane i trener FK Mladenovca za koju godinu, dok već sada možemo zameniti ili bar biti pomoćni trener Limenom.

Uživajte u igranju Football Manager 2018, a ako ste već i isprobali igru, čitamo vaše komentare, kao i do sada!

 Football Manager 2018 Izvor: Promo / SEGA

Football Manager 2018 ZA:

- Realističnost
- Važnost sklada u timu u svakom smislu
- Sports Science dodatak
- Vizuelna poboljšanja igre
- Beograd, Zemun, (FK Mladenovac)…

Football Manager 2018 PROTIV:

- Medical center i dalje treba poboljšavati
- 3D animacija „ostala“ u prethodnom milenijumu.

Ocena igre, platforma i kupovina

Konačna ocena: 82 odsto od 100.
Autor teksta: Vlada Ćuk, MONDO MobIT
Platforma: PC (verzija Limited Edition).
Igru ustupio: ComputerLand.

Čekamo vaše komentare ispod vesti i na Facebook, Twitter i Instagram mreži.

Football Manager 2018 | New Scouting System | FM18
Izvor: Football Manager.

Football Manager 2018 | Dynamics | Inside FM18
Izvor: Football Manager.

Football Manager 2018 Headline Feature News!
Izvor: Football Manager.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi