Battlefield 1: Opis igre (VIDEO) | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Battlefield 1: Opis igre (VIDEO)

Ovo nije obična igra. Ni njen opis nije običan… Nezaboravna kampanja i još bolji multiplayer!

  Izvor: Play Zine!/Play.co.rs

Kako biste što bolje shvatili priču Battlefield 1 igre i uživeli se u ono što vas čeka, Igor Totić napisao je opis igre iz prvog lica - ona kako je igru doživeo i spram utiska koji je na njega Battlefield 1 ostavio.

Od nekih igara jednostavno očekujete više. Takav je Battlefield 1

Izađi i izvidi ispred tenka“. To su bila naređenja u prvoj misiji posle kraćeg uvoda u Battlefield 1. Uvod je kratak prikaz koliko dugo su ljudi živeli u Prvom svetskom ratu i mogu da priznam da ima vrlo jaku i emotivnu poruku. Toliko puta smo igrali različite ratne igre, ali nismo imali priliku dosad da u igri osetimo makar trunku onoga kroz šta su prolazili vojnici.

Kakav komp ti treba za Battlefield 1

"Zajdi, zajdi" jedna od audio tema Battlefield 1 igre

Po izlasku iz tenka, našao sam se u maglovitoj močvari Francuske na obodima gradića Kambri. Nisam bio siguran da li se magla digla od ogromne vlage u močvari ili od silnog dima, koji je dizel pravio kako od čitavih, tako i od uništenih tenkova. Ponekad sam pomislio da ove su močvare u stvari samo šume natopljene dizelom i krvlju. „Crna Bess“, britanski tenk Marke V nas je dovukao dovde i znam da nećemo preživeti bez nje. Iako je bila tvrdoglava i često se kvarila, znali smo da će nas odvesti do cilja, do Kambri-a gde nas čekaju topli obrok, pivo i žene. No, Nemci nisu bili glupi. Patrole su bile ravnomerno raspoređene po močvari i „Crna Bess“ nije mogla tako lako proći; pojačanje nećemo dobiti - sve je ostalo na meni.

Battlefield 1: Ukratko

Smešten na bojišta Prvog svetskog rata, BF1 vas kroz kampanju postavlja u uloge različitih vojnika na nekoliko frontova (nažalost, bez naše vojske iako smo bili bitan deo Velikog rata) i ima do sada najimpresivniju grafiku.

Šunjao sam se zapadnom stranom kako bih pokušao da zaobiđem glavne patrole i došunjao se do prvog čekpointa. Lišće i žbunje su mi bili dobar saveznik jer su me krili u polumračnoj, maglovitoj močvari smrti. Popeo sam se na brežuljak sa kog sam imao dovoljan pregled nemačkog čekpointa i strpljivo i pažljivo sam markirao neprijatelja. Proveo sam tu neko vreme markirajući patrole, proveravajući naoružanje, topove i računajući najbolji pristup kako da napravim distrakciju.

Mozganje mi je prekinuo šum i glas koji je na nemačkom kukao kako mu je hladno i kako je sve mokro. Video sam usamljenog nemačkog vojnika kako mi prilazi i da moram da reagujem brzo jer će me videti. Iskoristio sam čauru metka i bacio u obližnji žbun, time sam mu skrenuo pažnju i onda sam brzinom munje iskočio iz svog žbuna i došao mu iza leđa. Poslednje što je video je bila moja oštrica na njegovom grkljanu…

Morao sam brzo sad da reagujem, jer će primetiti da im fali vojnik. Obližnja šupa koju sam opazio, imala je pregršt naoružanja i znam da kad bi došlo do pucnjave, „Crna Bess“ bi priskočila u pomoć, ali nisam želeo da je rizikujem još. Dopuzao sam do šupe i na moju sreću, nije bilo čuvara. U prvoj kutiji sam našao prigušeni snajper, a u drugoj nagazne mine. Pokupio sam ih i polako postavljao trudeći se da izbegavam patrole. Kad sam postavio svoje zamke, opalio sam samo jedan metak u najdaljeg stražara i time stvorio distrakciju koja je poslala skoro sve vojnike ka nesrećnoj žrtvi. Brzo sam seo u anti-tenkovski top i opalio po svima. Hitrim potezima sam uspeo da se otarasim i još par stražara koji su preživeli, a onda kreće vrlo prepoznatljiva, stara dobra tema i to je bilo to - put za „Crnu Bess“ je bio slobodan, a ja sam igrao Battlefield koji čekamo već godinama.

Battlefield 1 Official Single Player Trailer
Izvor: Battlefield

Ovo vam zvuči više kao Metal Gear Solid, nego kao Battlefield igra zar ne? Slažem se, i bilo mi je vrlo čudno da veći deo kampanje provedem šunjajući se i pokušavati da izbegnem borbe. Ali baš zbog toga, ovo je možda najbolja kampanja u ratnim FPS koju sam igrao do sad.

Kampanja se sastoji iz 5 ličnih priča iz Prvog svetskog rata i svaka priča je iz perspektive nekog od učesnika. Prva prati šofera koji je postao operator tenka kroz goreopisani scenario.

Druga priča prati pilota prevaranta koja je, po meni, najslabiji deo kampanje, jer ste većinom priče u avionu koji ima užasne kontrole na PC verziji (nisu ništa naučili iz Battlefront-a ili ih je možda bilo i baš briga).

Treća priča je verovatno najemotivnija, jer prati italijanskog vojnika koji prepričava horor rata svojoj ćerki i opisuje kako je tražio brata blizanca u nemačkim utvrđenjima u nadi da je živ.

Četvrta priča prati australijsku vojsku koja je učestvovala u čuvenoj bitci kod Galipolja. Ovde Australijanac veteran dobija, da kažemo, šegrta koji je mlad i zelen i pun želje da ratuje, dok veteran zna da će ga to samo odvesti u smrt. Ovo je vrlo teška priča, koja skreće pažnju na idealizam i ideju heroizma kao takvu tj. šta znači biti heroj.

Peta priča prati kampanju koju je vodio Lorens od Arabije iz perspektive jednog od njegovih pobunjenika, a pritom je i žena. Ova priča najviše podseća na MGSV, jer se, em dešava na polu-otvorenom sandbox-u, em je u pustinj, em zahteva dosta šunjanja.

Kampanja je sama po sebi kratka, ali vrlo dobra. Užasi rata se ispričaju kroz tih pet priča, odličnim gameplay-om i uz vrlo malo „sinematik“ scena. Iako nisu morali, DICE je uradio singleplayer kampanju koja je - nezaboravna.

Najbitniji deo svakog Battlefield-a je, naravno, multiplayer i sa zadovoljstvom mogu da kažem, nema više Battlelog-a! Sad je aplikacija za mobilni… Ne mogu da razumem zašto insistiraju da konstantno skrećemo pažnju sa monitora na telefon ili na pregledač interneta da bismo uradili nešto što smo godinama unazad mogli iz same igre. Druga zamerka je ta što sam morao da guglujem kako se menja loadout klasama, jer nikako nisam mogao da nađem dugme. Ispostavilo se da se loadout može menjati samo tokom partije ili iz aplikacije, što je takođe totalna budalaština.

Pored standardnih modova, Rush, Conquest, Team DM, novi mod u igri je War Pidgeon (Ratni golubovi). U ovom modu cilj je da pošaljete goluba, ili da zaustavite neprijatelja da uradi isto, kako bi ste poslali poruku artiljeriji za napad koja, posle uspešno poslate poruke, baca bukvalni pakao s neba i pretvara celu mapu u krater. Ovaj mod mi nije ostavio toliko dobar utisak koliko još jedan novi mod, a to je Operations.

Operations prati poznate bitke tokom Prvog svetskog rata i kombinuje Rush i Conquest modove kroz jednu operaciju. Na primer, Englezi moraju da zauzmu 4 fronta dok Nemci pokušavaju da odbrane, pa ako uspeju da zauzmu, onda se mapa prebacuje na održavanje tih zadataka. Vrlo je dinamično i zabavno, ali zahteva da svako učestvuje maksimalno da bi se došlo do pobede, jer ekipa koja se brani ima mnogo veću prednost. Ako se ne uspe iz prvog pokušaja tj. ako isteknu tiketi, onda na mapu dolazi Behemot koji je ili ogromni brod razarač, oklopni voz ili džinovski cepelin. Ovi Behemoti su stvarno moćna sila rata i mogu vrlo lako, ako se dobro iskoriste, da okrenu tok bitke.

Iako smo navikli na njih, vozila nema puno u Battlefield 1, ali ova koja postoje su vrlo moćna. Jedan tenk, ako se dobro iskoristi, može bez problema da osvoji dva point-a, ali takođe postoje i odbrane od tenkova u vidu anti-tenkovskih topova, pušaka i granata. Od vozila se pojavljuju džipovi, razni avioni, razne vrste tenkova pa i konji.

Sva oružja u igri su manje-više autentična, ali su i dalje oružja iz video igre. Iako ih je teško koristiti, i dalje postoji pregršt automatskog naoružanja, koje nije bilo toliko rasprostranjeno u Prvom svetskom ratu. Klase su zato malo drugačije raspoređene, ali su i dosta prilagodljive. Medic je i dalje medic i umesto defibliratora, trči po mapi sa špricem i tako oživljava ljude. Recon klasa ima pregršt snajpera u izboru, ali su mnogo neprecizniji od modernijeg oružja na koje smo navikli, ali samim tim i osećaj kad pogodite nekoga, sa najslabijim snajperom ko je udaljen preko 300 metara, je neprocenjiv. Assault klasa ima velik izbor automatskog oružja pa i opreme koja se prostire od nagaznih mina, dinamita i anti-tenkovskih raketa.

Cena sezonske propusnice

Kakva su vozila u Battlefield 1 (VIDEO)

Sva oružja se otključavaju kako igrate ali dobijate i in-game novac koji možete da trošite na kupovinu neotključanog oružja. Naravno, uskoro nas čekaj u i mikrotransakcije a već postoje čuveni Battlepack-ovi.

Mape su prostrane i sa puno detalja. Ja ne znam čime hrane oni ovaj Frostbite engine, ali igra je, em prelepa, em fenomenalno optimizovana. Ako zastanete u silnom haosu jedne Battlefield mape, videćete da se trava njiše na vetru, da dim ide u smeru vetra i da svaka eksplozija izgleda jedinstveno. Takođe, mape imaju dinamičnu promenu vremena i magla je možda najuverljivija magla koju sam imao prilike da vidim u video igri. Eksplozije, pucnji, vikanje (da ne kažemo „dranje“), razaranje kuća i uništavanje krajolika, sve je savršeno ukombinovano da se oseti autentičnost igre. Iskreno, već smo navikli da DICE ima vrlo visok standard što se dizajna igara i nivoa tiče.

Moja velika zamerka igri je „komentatorka“ koja obaveštava igrače da li je nešto zauzeto ili izgubljeno. Ona zvuči kao GLaDOS i potpuno ubija „osećaj u igri“. Ako su već hteli da budu autentični sa vremenom, što na primer nije vođi jedinice stizao golub koji ga obavesti, pa onda on rečima prenese ostatku svoje jedinice?

Ovakvi mali detalji su ono što izdvaja bilo koju igru od drugih i mislim da je DICE to trebalo da uradi.  Takođe, igra ima mnogo bagova koji će se sigurno ispeglati vremenom, ali zasad konji umeju da vire kroz prozor tenka naglavačke.

Battlefield 1 je sjajno vraćanje korenima ratnih FPS-ova i DICE je napravio odličan potez što je uspeo da bude i dalje kralj žanra u vreme koje je prezasićeno modernim i futurističkim ratnim FPS-ovima. Bez obzira na to što se tokom igre ima osećaj da se igra Battlefield kao i svi drugi, ovo nije „reskin“ niti je modifikovana starija igra.

Ovo je sjajan nastavak franšize koji i pored bezobrazno visoke cene kompletne igre (130 evra sa svim DLC-ovima), već u osnovnoj verziji vredi svakog dinara.

Ocenu igre, za i protiv i još par podataka Igor Totić otkriće vam u tekstu na play.co.rs sajtu, koji nam je i ustupio opis Battlefield 1.

BATTLEFIELD 1 - prvi utisci - Play! Zine
Izvor: Play! Zine.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi