INTERNET OF THINGS UREĐAJI POTPUNO NEZAŠTIĆENI: IoT ekosistem je najranjivija karika pametnih tehnologija | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

INTERNET OF THINGS UREĐAJI POTPUNO NEZAŠTIĆENI: IoT ekosistem je najranjivija karika pametnih tehnologija

Internet of Things uređaji su najranjiviji što se sajber napada tiče, a više od 40% korisnika smatra da je to krivica proizvođača tih uređaja.

 HMD Enable Pro - Lifestyle 6.jpeg Izvor: SmartLife / HMD Global

Najnovija studija, čiji su rezultati objavljeni sredinom oktobra, zaključuje da korisnici smatraju da je krivica proizvođača Internet of Things uređaja to što su oni neotporni na sajber i druge napade.

Kako IoT ekosistem i njegovi uređaji ubrzano i sve više ulaze u živote mnogih od nas, tako se povećava i broj napada na te uređaje, koji su hakerima zanimljivi, jer ista studija nalazi da makar 88% ispitanika ima jedan ili više ovakvih uređaja u svom okruženju.

Možda će vas zanimati

Gotovo polovina ispitanika veruje u to da proizvođači IoT-a ne rade skoro ništa kako bi zaštitili svoje uređaje, objavio je NordVPN, jedan od najpopularnijih VPN klijenata u studiji sprovedenoj među svojim korisnicima.

Internet of Things uređaji smatraju se najranjivijim na hakerske, sajber i druge napade pre svega zato što sadrže veliki broj podataka o korisniku i njihovim kućama, ali i zbog činjenice da im je bezbednost vrlo slaba.

S druge strane, bezbednosni stručnjaci smatraju da korisnici IoT uređaja očekuju previše od proizvođača i da je upravo to veza sa određenim brojem napada - činjenica da ne misle sami o zaštiti, nego je očekuju od proizvođača uređaja. Ovo je posebno zabrinjavajuća situacija zbog činjenice da sajber kriminal raste izuzetnom brzinom svake godine.

Kada bi se sajber napadi merili u jačini zemlje po ekonomiji, bila bi to treća po veličini globalno, nakon SAD i Kine. Proizvođači IoT uređaja žure da ih prodaju što je brže moguće. To znači da ih isporučuju sa minimalnim funkcijama potrebnim za njihov rad, skraćujući proces planiranja i samog razvoja, ali i smanjujući svoje troškove što je više moguće.

Nažalost, kad se stvari rade ovako brzo - praznine u njihovom sistemu ostaju.

Ovakva situacija ide na ruku sajber napadačima, koji jednostavno i brzo iskorišćavaju često iste i poznate rupe u sistemu za svoje napade.

Nažalost, objedinjen sistem, standard koji bi važio za sve proizvođače uređaja IoT ekosistema ne važi i na proizvođaču je da implementira, a prethodno razvije sopstveni sistem zaštite, koji često nije dovoljno dobar, zbog nekih od razloga koje smo gore spominjali. Kompanije za sajber bezbednost odavno ukazuju na ovu činjenicu i trude se korisnicima da objasne da i sami moraju da preduzmu sve raspoložive mere zaštite, kako bi napravili bezbedniji IoT ekosistem.

Takođe, vlade širom sveta još uvek nisu prepoznale stepen rizika koji IoT sistemi nose, iako većina država prepoznaje i već koristi potencijal Internet of Things mreža.

Najvažniji smart home standard se razvija

Standard koji bi trebalo da objedini smart home i Internet of Things uređaje, olakša njihovo povezivanje i korišćenje, ali i poveća njihovu bezbednost i sigurnost istim opcijama za sve proizvođače - Matter - već je u razvoju.

Ono što nije dobro jeste činjenica da je standard odgođen za neki period 2022. godine što znači da su svi koji rade na njemu naišli na probleme, koji moraju da se usaglase i prevaziđu.

Matter standard, koji spaja preko 170 kompanija u jedan ekosistem omogućiće da svi smart i IoT uređaji sarađuju međusobno, ali i da zadrže mogućnost rada u okviru ekosistema svog proizvođača, uz povećanje bezbednosti i sigurnosti.

Matter je otvoren sistem i mogu da mu se priključe koji god proizvođači pametnih i IoT uređaja to požele. Za sada su u Matter sistemu kompanije: Amazon, Apple, Assa Abloy, Comcast, Google Nest, Huawei, IKEA, Kroger, Leedarson, Legrand, NXP, Resideo (vlasnik Honeywell Home), Schneider Electric, Signify (proizvođač Philips Hue smart sijalica), Samsung SmartThings, Silicon Labs, Somfy (motorizovana rešenja za prozore), ST Microelectronics (poznat i kao ST ili ST life augmented), Texas Instruments, Tuya, Wulian i mnogi drugi.

Da li vi koristite IoT kod kuće i na poslu?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA