NAJZAD UNIVERZALNI JEZIK SVIH: Google, Apple, Samsung, Microsoft i svi drugi sarađuju na najvažnijem standardu do sada | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJZAD UNIVERZALNI JEZIK SVIH: Google, Apple, Samsung, Microsoft i svi drugi sarađuju na najvažnijem standardu do sada

Više od 170 kompanija moglo bi zajednički da stvori platformu, koja bi zaista mogla da promeni tehnološki svet kakav znamo - ako se zaista slože …

  Izvor: MONDO portal / Marko Čavić

Matter standard je novi zajednički projekat preko 170 kompanija, koji će objediniti sve pametne uređaje na jednom mestu i pod univerzalnim jezikom tako da svi oni mogu da sarađuju međusobno.

Kao što igre možemo da igramo sa igračima sa PC, Sony i Microsoft konzola, pa i sa mobilnih telefona svi zajedno, tako će i pametni uređaji moći da komuniciraju jedni s drugim i da servise jednih koristimo na drugima u okviru Matter standarda.

Možda će vas zanimati

Malo je reći da je ovo veliki iskorak u pravcu olakšavanja i ubrzavanja smart home i Internet of Things industrije, koje se već neko vreme muče po svim pitanjima. Nedostatak standarda, bezbednosni rizici i nedostatak pravih zaštitnih rešenja, kao i veliki broj različitih ekosistema onemogućili su brži razvoj pametnih domova i IoT ekosistema. Matter standard, koji spaja preko 170 kompanija u jedan ekosistem, pod uslovom da ga te kompanije zaista ispoštuju, omogućiće da svi ti uređaji sarađuju međusobno, ali i da zadrže mogućnost rada u okviru ekosistema svog proizvođača.

Kompanija Amazon najavila je da će gotovo ceo portfolio njenih popularnih Echo uređaja raditi i pod Matter standarda do kraja 2021. godine, kada bi trebalo da zaživi i Matter standard u celosti.

Matter će rešiti pitanje kompatibilnosti sa W-Fi, Thread i Bluetooth Low Energy konekcijom i njihove međusobne mreže, kako bi korisnici mogli da ih koriste u ekosistemu bez obzira na način povezivanja i proizvođača. Matter standard otvara vrata i boljoj zaštiti i bezbednosti svih uređaja, jer će moći da se razvijaju rešenja kojima će biti obuhvaćeni svi vodeći i oni manji proizvođači.

To će smanjiti troškove i povećati dostupnost rešenja za zaštitu i suzbijanje malverzacija u ovim sistemima, koji su sad dokazano najslabija karika u povezivanju mašina sa mašinama.

Matter je bio neophodan i dobro je da nam stiže!

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA