ROBOT ASTRO: Da li biste ga pustili u svoju kuću? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ROBOT ASTRO: Da li biste ga pustili u svoju kuću?

Kompanija Amazon želi da njen robot bude naš novi kućni ljubimac i prijatelj.

 Robot Astro Amazon 5 Izvor: SmartLife / Amazon

Kompanija Amazon predstavila je samostalnog robota dizajniranog za patroliranje stanom ili kućom, kao deo paketa novih tehnoloških proizvoda koji bi mogli da uznemire sve one koji brinu o digitalnoj privatnosti.

Robota Astro, ljudima otprilike visokog do kolena, šef uređaja Amazon kompanije Dejv Limp opisao je kao “lepu ilustraciju" napretka u razvijanju veštačke inteligencije.

Možda će vas zanimati

Robot ima periskop i opremljen je kamerom, a može mu se izgovoriti naredba da se kreće po određenim delovima kuće ili stana, kako bi snimao i pratio aktivnosti poput video-konferencija ili poziva.

U mogućnosti smo da koristimo veštačku inteligenciju na mnogo novih načina, uključujući korišćenje dubokog neuronskog učenja za mapiranje tačaka po čitavoj kući ili stanu, uz izgradnju novih dinamičkih algoritama koji se stalno osvežavaju", rekao je Limp.

Astro, robot kojeg su usavršavali i razvijali poslednje četiri godine, koštaće 999 dolara i isporučiće se ograničenom broju kupaca kasnije ove godine, objasnio je Limp, ali je plan da se dogodine prodaje u svim delovima sveta gde je Amazon prisutan, kad se situacija sa čipovima stabilizuje.

Ako neko želi iPad na točkovima koji se ima mogućnost da se samostalno po automatski zadatoj putanji ili navođenjem kreće po kući, stanu, domu - ovaj uređaj je verovatno najbolji koji trenutno može da se nabavi. Ali potrošači su zaista svesni i rizika privatnosti, koje ovaj robot donosi.

Nauka iza robota Astro

Amazon Astro nauka iza robota VIDEO
Izvor: amazon

Astro ima i ekran osetljiv na dodir na prednjoj strani, koji prikazuje sve informacije i animacije lica i emocija. “Za pet do 10 godina verujemo da će svaki dom imati barem jednog robota koji će postati deo svakodnevnog života", rekao je Limp.

Kao i kod drugih Amazon proizvoda, nema sumnje da će Astro robot postati važna tema u raspravi o privatnosti. Ali na kraju potrošači odlučuju da li žele ovu vrstu tehnologije u svojim domovima. Ovaj proizvod će biti svojevrsni test za udobnost nasuprot privatnosti", izjavio je Ben Vud ispred tehnološke istraživačke grupe CCS Insight.

Iz Amazon kompanije su poručili da Astro ima ugrađene funkcije privatnosti, poput zona koje će mu biti “van granica" gde robotu nije dozvoljeno da ide, kao i režim “Ne uznemiravaj", koji ograničava koliko se i kako robot kreće u određeno vreme.

Astro će se integrisati sa Amazon sistemom kućne bezbednosti Ring, koji takođe uključuje minijaturne dron letelice u zatvorenom, koje mogu da lete po kući i obavljaju poslove koje im “gazda“ zada.

Šta vi mislite o svemu ovome? Da li biste Astro-a pustili u kuću?

Amazon Astro Robot VIDEO
Izvor: amazon

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA