NARAVNO DA ROBOT NE MOŽE DA SE BAVI PARKUROM...Čekaj, šta? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NARAVNO DA ROBOT NE MOŽE DA SE BAVI PARKUROM...Čekaj, šta?

Boston Dynamics je naziv kompanije za koju smo svi bar jednom čuli. Oni se bave pravljenjem robota, a nakon Spot psa, ovo je jedna od najimpresivnijih demonstracija koju smo dosad videli.

 Jump Closer V3 - Final Izvor: SmartLife / Boston Dynamics

Razvoj robota, posebno onih humanoidnih, ne ide tako brzo kao u naučnim filmovima s kraja prošlog veka. Gravitacija i balans su ozbiljan kamen spoticanja, pa smo u 2021. godini srećni kada vidimo uspravnog robota kako hoda ili trči, a da ne padne. Sa četvoronožnim robotima, situacija je posve drugačija, pa smo nedavno videli modele koje je vojska uključila u svoje redove.

Možda će vas zanimati

Kompanija koja definitivno pokazuje najveći napredak nije ogromna kao japanski Honda Motors ili SoftBank, čiji roboti dobijaju otkaze na svojim poslovima, već dosta skromniji Boston Dynamics, kompanija koja je poslednje tri godine bila vlasništvo Google, da bi se nedavno okončao proces u kojem je kon trolni paket akcija u vlasništvu kompanije Hyundai.

 Atlas parkur
Atlas parkur
Izvor: SmartLife / Boston Dynamics

Vole da se hvale

U svakom slučaju, Boston Dynamics je kompanija koja voli da svoje proizvode hvali kroz kompleksne poligone na kojima se kreću roboti. U poslednjem snimku koji je nedavno osvanuo na njihovom zvaničnom YouTube kanalu, Atlas njihov humanoidni robot se bavi ni manje ni više nego parkurom – ekstremnim sportom u kojem izvodite vratolomije u urbanoj sredini: penjete se uz zgrade, preskačete kapije i ograde, visite sa mostova i sve to jako brzo, opasno i bez bezbednosne mreže.

S druge strane, konkurentska rešenja su ograničena na specifične zadatke i mnogo manje kompleksna:

Od svega što smo dosad videli sa robotima Atlas deluje kao najnapredniji model koji izvodi, za robote veoma kompleksne zadatke, od skakanja i preskakanja prepreka do klupa sa nagibom i pravljenja salta unazad u mestu. Naravno, većina ovih pokreta, osim možda salto skoka unazad je nešto što šestogodišnjak može da izvede bez ikakvih problema, ali morate da razumete da je su bazične kretnje koje mi učimo godinama jako teške za robote.

Robot Atlas izvodi parkur
Izvor: YouTube / Boston Dynamics

Atlas u ovom video snimku uspeva da demonstrira atletske sposobnosti, sa ravnotežom koja je dosad bila nezamisliva za robote ove građe. Atlas je pravi primer robota koji evoluira od trapavog, glomaznog robota sa ogromnim rancem na leđima do jedne polu-graciozne figure koja bez problema balansira svoju ravnotežu na gredi po kojoj skakuće kao pravi gimnastičar. U najmanju ruku, nije jeziv kao Xiaomi CyberDog.

Ako ste se ikada zapitali kako to ovi roboti rade sve što rade, evo prilike da saznate u kratkom video snimku ispod

Kako Atlas radi?
Izvor: YouTube / Boston Dynamics

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Skynet

Danas skaču po poligonima, sutra nama po glavama...

Neko iz Mase

@Skynet Vala baš!