Rafalne solarne oluje jure ka Zemlji, izdato upozorenje kakvo nije viđeno skoro 20 godina! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rafalne solarne oluje jure ka Zemlji, izdato upozorenje kakvo nije viđeno skoro 20 godina!

Autor Ilija Baošić

Zemlja će tokom vikenda osetiti udar veoma snažnih solarnih oluja, upozorava SWPC.

 Solarna oluja 11. i 12. maj Izvor: Shutterstock

Američki Centar za predviđanje svemirskog vremena (SWPC) je 9. maja 2024. izdao upozorenje o veoma snažnoj solarnoj oluji, klase G4, koja će ovog vikenda pogoditi Zemlju - prvo upozorenje takve vrste još od januara 2005. godine.

Posmatrajući veliki klaster Sunčevih pega, nazvan AR3664, naučnici su u periodu od dva dana zabeležili rafalne erupcije koronalne mase, usmerene direktno ka našoj planeti. Prema modelu Nacionalne uprave za okeane i atmosferu (NOAA), prva tri talasa bi mogla da formiraju "kanibalsku geomagnetnu oluju", koja nastaje kada brže čestice sa Sunca sustignu prethodno izbačenu masu.

Prema predviđanjima, Zemlja će prve posledice kanibalskog talasa čestica osetiti već 11. maja, kada se očekuje solarna oluja klase G3. Nakon toga nas očekuju još dva snažna udara, tokom kojih se očekuje da klasifikacija oluje preraste u G4 tokom 12. maja.

SWPC napominje da su tokom aktuelnog solarnog ciklusa, koji je počeo u decembru 2019, zabeležene samo tri geomagnetne oluje ove magnitude, a da se poslednja desila 23. marta 2024.

 Pet erupcija koronalne mase
Pet erupcija koronalne mase
Izvor: NOAA

Iako je ovo prvi put u skoro 20 godina da SWPC izdaje upozorenje ove vrste, naučnici ne očekuju da će efekti biti snažni kao kada je Zemlju pogodila oluja klase G5 u oktobru 2003, koja je izazvala prekid snabdevanja strujom u Švedskoj i oštetila transformatore u Južnoj Africi. Naravno, nema govora ni o novom Karingtonovom događaju, iako sajt SpaceWeather tvrdi da je klaster Sunčevih pega AR3664 dovoljno veliki da ga proizvede.

Posledice koje se očekuju su smetnje na radio i GPS vezama u određenim krajevima planete, a moguće su i aurore na srednjim do niskim geografskim širinama širom Evrope i SAD.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

A ispod zemlje eksplozija tektonskih ploča.

Mrcela

Lele, pa sta da radimo? A, da, nista.