Zašto zvezde trepere i još 4 činjenice o zvezdama koje niste znali | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto zvezde trepere i još 4 činjenice o zvezdama koje niste znali

Autor Ilija Baošić Izvor Izvor Promo

Da li ste znali da postoji više zvezda nego zrna peska na Zemlji?

 Zašto zvezde trepere Izvor: Shutterstock / oscargutzo

Samo u našoj galaksiji postoji više od 100 milijardi zvezda, a da li znate koliko ih ima u čitavom univerzumu? Da li ste se ikada zapitali zašto trepere? Da li znate koje je boje Sunce? Ne propustite da u nastavku pročitate neke interesantne činjenice o ovim užarenim loptama.

Zašto zvezde trepere

Ukoliko se zagledate u noćno nebo, primetićete da zvezde "trepere". Međutim, ovo nije karakteristika samih zvezda, već iluzija uzrokovana postojanjem atmosfere na našoj planeti.

Različiti slojevi atmosfere, sa svojim različitim temperaturama, gustinama, sastavom i kretanjem vazduha, imaju veliki uticaj na to kako vidimo svetlost udaljenih zvezda koja dopire do nas. Dok prolazi kroz njih, svetlost se konstantno prelama i rasipa, što za posmatrača sa Zemlje stvara efekat treperenja, koji je posebno izražen ukoliko se zvezde posmatraju blizu horizonta.

Kako bi umanjili uticaj atmosfere, astronomi koriste razne sisteme u svojim teleskopima, kao što je adaptivna optika, ili ih lansiraju u svemir, odakle mogu da dobiju mnogo jasnije i stabilnije opservacije zvezda, planeta, galaksija i drugih objekata.

Sunce nije žute boje

 Zašto je Sunce žute boje Izvor: Shutterstock / Ed Connor

Još jedna iluzija uzrokovana uticajem naše atmosfere jeste da Sunce vidimo kao žuto. Međutim, prava boja naše zvezde je bela. Baš kao što prizma razdvaja sunčevu svetlost na dugine boje, i naša atmosfera se "ponaša" slično.

Molekuli vazduha u našoj atmosferi efikasnije rasipaju kraće talasne dužine vidljivog spektra, što našem nebu daje karakterističnu plavu boju. Suprotno, duže talasne dužine, uključujući žutu i narandžastu, rasipaju se manje i direktno dopiru do naših očiju, što Suncu daje poznat, topao sjaj.

U univezumu postoji više zvezda nego zrna peska na Zemlji

 U univerzumu više zvezda nego zrna peska na Zemlji Izvor: Shutterstock / Triff

Nije moguće prebrojati sva zrna peska na Zemlji, ali prema računici naučnika koji su uzeli u obzir sve peskovite površine na planeti, procena njihovog broja je oko 7,5 trilijardi. Takođe nije moguće izbrojati ni sve zvezde, ali NASA tvrdi da po njihovoj gruboj proceni taj broj iznosi značajno više nego broj zrna peska, odnosno oko 1 kvadrilion.

Zvezde ubrzano nestaju sa noćnog neba

 Posmatranje zvezda Izvor: Shutterstock / AstroStar

Nažalost, iako svi volimo da vidimo nebo prepuno zvezda, sve ih je manje koje su vidljive golim okom, a njihov broj se ubrzano smanjuje.

Prema studiji koja je objavljena početkom godine, na osnovu više od 51.000 opservacija utvrđeno je da se broj zvezda vidljivih golim okom smanjio u periodu od 2011. do 2022. godine za 7 do 10 odsto, a razlog je povećana "zagađenost" svetlom usled rasta broja stanovništva, proširivanja gradova, kao i masovne upotrebe LED osvetljenja.

Ukoliko se ovaj trend nastavi, region na kojem se sada golim okom vidi 250 zvezda će za 18 godina imati samo 100 vidljivih zvezda.

Inspirisan zvezdama

Zvezde na noćnom nebu su oduvek bile predmet divljenja, ljudske radoznalosti, ali i izvor inspiracije - od velikih umetničkih dela ili pesama, pa sve do tehnoloških uređaja. Jedan od tih uređaja je i IQOS ILUMA STARDRIFT, limitirana serija bezdimnih uređaja koja stiže samo nekoliko meseci nakon lansiranja IQOS ILUMA serije.

 IQOS ILUMA STARDRIFT Izvor: IQOS

Inspiracija za njen dizajn dolazi od dubine i plavetnila svemira, kao i zlatne zvezdane prašine, ali u njenoj srži se i dalje nalazi ista revolucionarna SMARTCORE INDUCTION tehnologija po kojoj su IQOS ILUMA uređaji prepoznatljivi.

U pitanju je tehnologija zagrevanja duvana bez oštrice, koja magnetnom indukcijom zagreva metalni element unutar posebnih duvanskih patrona. Kako oštrica ne probija duvansku patronu, ubacivanje iste u uređaj je lakše nego pre, a odsustvo direktnog kontakta znači da proces zagrevanja duvana ne ostavlja ostatke unutar držača, čime je eliminisana potreba za čišćenjem samog uređaja.

Prema mišljenju IQOS ILUMA korisnika, zagrevanja duvana bez oštrice proizvodi još manje neprijatnih mirisa, a istovremeno postiže ujednačen ukus, što ove uređaje čini čistijim i jednostavnijim rešenjem.

IQOS nije proizvod bez rizika, jer oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost. Namenjen je isključivo punoletnim pušačima.

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA