Novi svemirski teleskop poslao prve slike, rešava ovih 5 misterija o univerzumu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi svemirski teleskop poslao prve slike, rešava ovih 5 misterija o univerzumu

Autor Ilija Baošić

Kako izgledaju prve slike teleskopa Euklid i koja je zapravo njegova misija - saznajte u nastavku.

 Euclid svemirski teleskop ESA Izvor: ESA / Euclid / Euclid Consortium / NASA

Novi svemirski teleskop Euklid, koji je Evropska svemirska agencija lansirala u svemir u julu 2023. godine, poslao je svoje prve fotografije svemira nazad na Zemlju. Za razliku od Habla i Džejmsa Veba, ovaj teleskop poseduje značajno širi pogled na univerzum, a prvim slikama je demonstrirao svoj pun potencijal.

Svaka od slika, koje možete videti u galeriji ispod, rezultat je kombinovanja VIS (Visible Instrument) i NISP (Near-Infrared Spectograph and Photometer) instrumenata i dobijena je posmatranjem nešto veće površine neba od punog meseca.

Zahvaljujući visokom kvalitetu slika, velikoj optici i izuzetno osetljivim instrumentima, Euklid sa L2 tačke u svemiru, oko koje kruži i Džejms Veb teleskop, ima mogućnost da bez ometanja, za relativno kratko vreme, proizvede neverovatno oštre fotografije koje sadrže svetla dalekih galaksija.

Euklid će do završetka misije poslati još oko 40.000 slika, koje će se spojiti kako bi formirale površinu trećine neba, ali i napraviti trodimenzionalnu mapu univerzuma. Misija novog svemirskog teleskopa je da pomogne naučnicima u rešavanju ovih 5 misterija o univerzumu:

1. Šta je struktura kosmičke mreže i kako je nastala?

 Kosmička mreža Izvor: NASA

Materija u univerzumu je raspoređena nejednako, formirajući strukturu koja podseća na mrežu. Ova kosmička mreža se sastoji od ogromnih galaktičkih klastera koji su međusobno povezani "nitima" gasa i nevidljive tamne materije, ali je i prožeta kosmičkim prazninama veličine nekoliko stotina miliona svetlosnih godina.

Euklid će izvršiti analizu trećine neba, prikupljajući informacije o obliku, veličini i poziciji milijardi galaksija. Tačnim mapiranjem istih, teleskop će otkriti strukturu i istoriju kosmičke mreže, jer, iako je tamna materija nevidljiva, njeno prisustvo pravi distorziju svetla iz udaljenih galaksija, po kojoj se može utvrditi njen raspored u univerzumu.

2. Koja je priroda tamne materije?

 Tamna materija Izvor: NASA / CXC / CfA / M.Markevitch

Uprkos decenijama istraživanja, naučnici još uvek ne znaju od čega se sastoji ova nevidljiva masa u svemiru, nazvana tamna materija. Prema dosadašnjih hipotezama i modelima, ona se može sastojati od "hladnih" čestica, koje su teške i kreću se sporo, ali isto tako može biti delom sastavljena od "vrućih", odnosno laganih čestica koje se kreću brzinom približnom brzini svetlosti.

Korišćenjem preciznih merenja kosmičke strukture pomoću Euklid teleskopa, naučnici se nadaju da će utvrditi ukupnu masu "vrućih" čestica, za koje se smatra da su u pitanju neutrini. Međutim, još uzbudljivije otkriće bi bila potpuno nova vrsta brzih čestica.

3. Kako se širenje univerzuma menjalo tokom vremena?

 Širenje univerzuma Izvor: NASA, ESA, A. Riess (STScI/JHU) and Palomar Digitized Sky Survey

Kosmolozi su 90-ih godina došli do iznenađujućeg otkrića da širenje univerzuma ubrzava, suprotno prethodnom mišljenju da će ekspanzija vremenom usporiti pod silom gravitacije. Razumevanje ubrzanja širenja je jedan od najvećih izazova kosmologije i fizike.

Skeniranjem neba osetljivim teleskopom moguće je videti svetlost kojoj je trebalo 10 milijardi godina da stigne do nas, a Euklid će nam reći kako se širenje univerzuma menjalo tokom vremena. Takođe, naučnici žele da utvrdi da li se ova ekspanzija vrši u svim pravcima, jer ako odgovor ne bude potvrdan, to bi potreslo naš princip shvatanja kosmosa koji leži u svim modelima i analizama koje se koriste u kosmologiji.

4. Koja je priroda tamne energije?

 Sastav univerzuma Izvor: ESA

Saznati kako se svemir širi je samo jedna od misterija prostora u kom postojimo, ali naučnici žele da znaju i šta to širenje pokreće. Kosmolozi su nazvali ovu nepoznatu komponentu "tamna energija", ali niko ne zna od čega je sastavljena, kao ni da li je uopšte u pitanju neka forma energije.

Najbolja hipoteza je predlog Alberta Ajnštajna iz 1917. godine, kada je u svojim proračunima predstavio kosmološku konstantu, odnosno konstantno energetsko polje koje je prisutno u čitavom univerzumu. Neki naučnici su mišljenja da je u pitanju peta fundamentalna sila koja nije konstanta, već evoluira širenjem univerzuma.

Kako do sada nijedan eksperiment nije uspeo da napravi razliku između ova dva rešenja, naučnici se nadaju da će Euklidova precizna merenja to promeniti, odnosno otkriti prirodu tamne energije.

5. Da li je razumevanje gravitacije potpuno?

 Ilustracija zakrivljenosti prostora Izvor: ESA–C.Carreau

Postojanje tamne materije i ubrzavanje širenja svemira ukazuje da naučnicima fali nešto važno, a oba fenomena su blisko povezana sa gravitacijom, silom koja drži planete, zvezde, solarne sisteme, pa čak i galaksije na okupu.

Najbolja teorija o gravitaciji je Ajnštajnova opšta teorija relativnosti, koja se iznova i iznova dokazala kao tačna, a osim onih osnovnih principa takođe predvidela postojanje crnih rupa i gravitacionih talasa. Međutim, ona nikada nije testirana tako precizno, kao ni na tim udaljenostima koje teleskop Euklid može da pokrije, pa naučnici žele da utvrde da li opšta relativnost funkcioniše u najvećim razmerama.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:22
NASA ILLUMA-T sistem
Izvor: NASA
Izvor: NASA

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

V.A.Laki

Ако би се решиле све мистерије Универзума , овај више не би имао смисла да постоји!?Настао би један нови Универзум с'великим бум-ом !? Итд, итд,... П.С.- Неко је једном приликом написао :"Против свега постојећег - у име свега предстојећег !"