Airbnb na Mesecu: Počinje izgradnja kuća na Crvenoj planeti, iznajmljivanje od 2040. | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Airbnb na Mesecu: Počinje izgradnja kuća na Crvenoj planeti, iznajmljivanje od 2040.

Na Mesec će biti lansiran veliki 3D štampač, koji će za gradnju koristiti "mesečev beton", materijal napravljen od kamenja, mineralnih fragmenata i prašine sa mesečeve površine

Ako je suditi prema najnovijem potezu Američke svemirske agencija (NASA), uskoro bismo mogli da dobijemo prvi Airbnb smeštaj izvan našeg sveta, odnosno planete Zemlje.

NASA je nagradila – sa 60 miliona dolara, građevinsku kompaniju koja je osmislila način izgradnje kuća na Mesecu do 2040. godine. Planirane kuće će biti namenjene, ne samo za smeštaj astronauta, već i za obične ljude.

Plan izgradnje objekata podrazumeva da na Mesec bude lansiran veliki 3D štampač, koji će za gradnju kuća koristiti "mesečev beton", materijal napravljen od kamenja, mineralnih fragmenata i prašine sa mesečeve površine.

Trenutno, stručnjaci NASA-e zajedno sa kolegama sa univerziteta i iz privatnih kompanija rade na projektovanju i konstrukciji vrata, pločica i nameštaja za kuće na mesecu.

Plan izgradnje podrazumeva razvoj naselja na Crvenoj planeti u kome će jednoga dana moći da se živi.

Ti planovi su, doduše, još uvek u ranoj fazi, pa se izgled budućih domova na Mesecu može videti samo na renderima iz 2022. godine. Prvobitna ideja bi, međutim, mogla da doživi promene tokom sledeće decenije.

"Sloj po sloj"

Kompanija ICON, iz Ostina u Teksasu, koja je sa NASA-om potpisala ugovor o izgradnji, metodu 3D štampe za izgranju kuća koristi i na Zemlji, gde koristi sopstvenu metodu štampe "sloj po sloj" (sistem nazvan The Vulcan) za izgradnju luksuznih kuća.

"Punjenje", koje izlazi iz pritera i gradi objekat "sloj po sloj", predstavlja mešavinu cementa peska i vode. Ta vrsta gusto umešenog betona izlazi iz brizgaljke printera u vidu dugačkih traka, koje se potom polažu jedna preko druge.

Sve komponente budućeg objekta, kao što su npr. zidovi i krov, su odštampane pojedinačno, a potom naknadno spojeni, prenosi Daily Mail.

Project Olympus – Izgradnja kuća na Mesecu 3D štampom
Izvor: YouTube / ICON - 3D Tech

Izgradnja kuće na ovaj način obično traje oko 48 sati, a ICON je od 2018. do danas, samo u severnom Ostinu izgradio preko 100 objekata. Zbog svega toga, neki ovaj način izgradnje vide kao moguće rešenje problema nedostatka životnog prostora u SAD.

Za buduće generacije

Zamenik direktora za nauku i tehnologiju NASA-inog Maršal centra za svemirske letove Rejmond Klinton, za New York Times, kaže da današnji prosečan Amerikanac verovatno neće doživeti život na površini Meseca, ali da se nada da buduće generacije hoće.

A da bi se to i ostvarilo, NASA će prvo morati da izgradi platforme za sletanje, za letelice koje će na Mesec odneti 3D štampač. One će biti udaljenje od samog mesta naselje, zbog velike prašine koja se podiže prilikom sletanja i uzleranja letelica.

ICON prvo planira da, u februaru sledeće godine, testira svoj 3D štampač u Maršal centru za svemirske letove, da bi stručnjaci te kompanije proučili kako mašina podnosi uslove u vakumu i nivoe radijacije prisutne u Svemiru.

BONUS VIDEO:

Povratak na Mesec
Izvor: NASA

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivan

Ovo je za milijardere i multimilionere.