NASA prvi put u istoriji otkrila ugljen-dioksid na udaljenoj planeti | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NASA prvi put u istoriji otkrila ugljen-dioksid na udaljenoj planeti

Autor Ilija Baošić

Ovo je prvi dokaz postojanja ugljen-dioksida izvan našeg solarnog sistema

 NASA otkrila ugljen-dioskid na planeti izvan Sunčevog sistema Izvor: NASA

Svemirski teleskop agencija NASA, Džejms Veb, ne služi samo da stvara zapanjujuće fotografije vaseljene. U prilog tome najbolje govori da je ovaj teleskop po prvi put u istoriji pronašao jasne dokaze o postojanju ugljen-dioksida u atmosferi planete koja nije u našem solarnom sistemu - gas je detektovan na WASP-39 B egzoplaneti, gasovitom džinu koji kruži oko zvezde udaljene oko 700 svetlosnih godina od Zemlje.

Teleskopi Habl i Spicer su prethodno otkrili vodenu paru, natrijum i kalijum u atmosferi planete, ali Džejms Veb ima moćnije i osetljivije infracrvene mogućnosti, te je bio u stanju da prepozna i prisustvo ugljen-dioksida.

 Prvi put u istoriji otkriven ugljen-dioksid na planeti izvan Sunčevog sistema Izvor: NASA

Možda će vas zanimati

"Razumevanje sastava atmosfere planete može nam pomoći da saznamo više o njenom poreklu i evoluciji", objašnjeno je putem zvaničnog Džejms Veb Twitter naloga. "Vebovo dostignuće ovde nudi dokaze da bi takođe mogao da otkrije i izmeri ugljen-dioksid u tanjim atmosferama manjih stenovitih planeta u budućnosti".

Agencija NASA je među prvim slikama koje su nam stigle sa teleskopa vrednog 10 milijardi dolara takođe uvrstila i spektografski prikaz egzoplanete WASP-96 B, gasovite planete udaljene 1.150 svetlosnih godina. Teleskop je tada otkrio "nedvosmisleno postojanje vode", zajedno sa izmaglicom i oblacima, za koje se ranije nije verovalo da postoje na WASP-96 B.

Nedavno smo imali priliku i da vidimo zapanjujuće slike Jupitera koje je uslikao Džejms Veb, na kojima se vide aurore, prstenovi, sićušni sateliti, kao i ogromne oluje.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

mjesec

Pa mi ljudi ni do Mjeseca ne mozemo da dodemo!

Zglobni Skoč

Ma super.Nego, kakve to veze ima sa povećanjem cena krompira, utiče li to na bilo šta realno što nam je pred nosem?