Potencijalno opasan asteroid će danas proći pored Zemlje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potencijalno opasan asteroid će danas proći pored Zemlje

Autor Ilija Baošić

Udaljenost asteroida od Zemlje je, prema svemirskim standardima, veoma mala.

 Asteroid Zemlja.jpg Izvor: NASA/JPL-Caltech/ASU

Objekte u svemiru koji se približe Zemlji na manje od 200 miliona kilometara, NASA označava kao "objekat u blizini zemlje", dok svaki brzi objekat koji se kreće unutar poluprečnika od 7,5 miliona kilometara od naše planete spada u kategoriju potencijalno opasnih. Astronomi pažljivo prate te objekte, vodeći računa o mogućim devijacijama sa njihovih predviđenih putanja, poput sudara sa drugim svemirskim objektima koji bi mogli da ih usmere ka Zemlji.

Možda će vas zanimati

NASA je ove nedelje upozorila na "potencijalno opasan" asteroid koji će sutra proleteti pored naše planete. Prema svemirskim standardima, proći će veoma blizu, ali prema našim zemaljskim standardima, to će biti jako daleko i nema nikakvog razloga za zabrinutost.

Asteroid 2015 FF će se približiti Zemlji na 4,3 miliona kilometara, a koliko je to daleko najbolje govori podatak da je to nešto više osmostruke udaljenosti Zemlje od Meseca. Veličina asteroida iznosi između 13 i 28 metara, a brzina kojom će proći pored Zemlje iznosi više od 33.000 km/h.

Ako su predviđanja agencije NASA tačna i ako ne dođe do nekih nenadanih situacija, zemljani mogu biti mirni što se tiče kataklizmičkih asteroida, barem još stotinu godina. Naime, u sledećih stotinjak godina, naša planeta ne bi trebala da se nađe na putu velikih asteroida, ali ne treba odbaciti mogućnost udara manjih objekata poput onog koji je 2013. godine pao iznad Čeljabinska u Rusiji, uzrokovao značajnu štetu i povredio više od 1.200 ljudi.

Čeljabinsk meteor
Izvor: Meanwhile in Russia

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sima kosmos

E sad znam da će pasti kiša. Svaki put kad se nešto neobično događa na nebu obavezno pada kiša. Još nikada ništa video nisam zbog kiše.

Mare

Nek udari slobodno, zreli smo za to.