PRONAĐENA ORGANSKA JEDINJENJA NA ASTEROIDU: Otkriveno 20 vrsta aminokisolina, korak bliže razumevanju nastanka života | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRONAĐENA ORGANSKA JEDINJENJA NA ASTEROIDU: Otkriveno 20 vrsta aminokisolina, korak bliže razumevanju nastanka života

U uzorcima koje je na Zemlju donela sonda Hayabusa2 otkrivene su aminokiseline

 Ryugu asteroid otkrivene aminokiseline Izvor: JAXA

Više od 20 vrsta aminokiselina otkriveno je u uzorcima koje je japanska svemirska sonda Hayabusa2 donela na Zemlju sa asteroida, krajem 2020. godina. Ovim otkrićem je prvi put pokazano da organska jedinjenja postoje na asteroidima u svemiru.

Kako su aminokiseline neophodna komponenta za proizvodnju proteina, otkriće bi moglo da sadrži neophodne tragove za razumevanje porekla života, saopštilo je japansko ministarstvo za obrazovanje.

Možda će vas zanimati

U decembru 2020. godine, kapsula koju je sonda donela na zemlju sa asteroida Ryugu, udaljenog više od 300 miliona kilometara, sadržala je oko 5,4 grama površinskog materijala.

Sonda je imala za cilj da otkrije misterije o poreklu Sunčevog sistema i života. Prethodna analiza uzoraka pokazala je prisustvo vode i organske materije, dok je detaljnije istraživanje pokrenuto 2021. godine.

Metori koji stignu do Zemlje sagorevaju u kontaktu sa našom atmosferom i brzo postaju kontaminirani zemaljskim mikroorganizmima. Hayabusa2 je revolucionaran po tome što je sakupljao podzemne materijale koji nisu bili izloženi sunčevoj svetlosti ili kosmičnim zracima, a zatim ih isporučio na Zemlju bez izlaganja vazduhu.

Hyabusa2 je napustio Zemlju 2014. godina i stigao do svog stacionarnog položaja iznad Ryugu asteroida u junu 2018. godine, nakon što je putovao 3,2 milijarde kilometara po eliptičnoj orbiti oko Sunca više od tri godine.

Sonda je sletela na asteroid dva puta tokom sledeće godine, sakupljajući svoje prve podzemne uzorke, pre nego što ih je vratila na Zemlju.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA