STARTAP KOMPANIJA ĆE RUDARITI ASTEROIDE: Leteće SpaceX raketom, prva misija već sledeće godina | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STARTAP KOMPANIJA ĆE RUDARITI ASTEROIDE: Leteće SpaceX raketom, prva misija već sledeće godina

Kompanija Astroforge je uspešno završila prvu rundu finansiranja i sledeće godine lansira prvu misiju rudarenja asteroida

 Kompanija Astroforge će lansirati svoju prvu misiju za rudarenje asteroida Izvor: SmartLife / NASA / Johns Hopkins APL

Kompanija za rudarenje asteroida, Astroforge, upravo je dobila finansijsku injekciju i sve je bliža svojim ambicijama da iskopa prvi asteroid do kraja decenije.

Kako prenosi TechCrunch, startap kompanija je preko sajta Y Combinator uspešno zatvorila prvu rundu finansiranja, a taj novac će im pomoći da dostignu svoja prva dva ključna cilja, uključujući demonstracioni let, koristeći SpaceX Falcon 9 raketu, sledeće godine.

Možda će vas zanimati

Osnivači kompanije Astroforge, Đulik i Hoze Akain, tvrde da su razvili novi metod za rafiniranje materijala u svemiru, iako tek treba da otkriju mnogo konkretnih detalja. Sve što do sada znamo je da njihova tehnologija zahteva visokokvalitetan vakuum i da radi samo u nultoj gravitaciji.

Kompanija će ciljati manje asteroide (između 20 m i 1,5 km u prečniku) koji neće imati jako gravitaciono polje, što znači da neće sleteti na svemirske stene.

Startap sa sedištem u Kaliforniji je već sklopio partnerstvo sa kompanijom OrbAstro za razvoj prvog satelita za svoju demo misiju. Takođe imaju sklopljen sporazum sa SpaceX kompanijom za mesto u raketi na predstojećoj misiji, koja se očekuje da bude lansirana sledeće godine. Ta misija će imati cilj da pokaže da je rafiniranje minerala u svemiru moguće korišćenjem tehnologije koju obećava kompanija.

U prvoj rundi finansiranja prednjači Initialized Capital, koji se fokusirao na ogromnu potencijalnu zaradu od kosmičkih rudarskih misija u budućnosti - jedan asteroid, koji NASA želi da posetu u svojoj Psyche misiji, sadrži retke metale u vrednosti od čak 700 triliona dolara.

Astroforge će ciljati asteroid sa visokim koncentracijama šest metala platinske grupe, uključujući platinu i iridijum.

Kompanija trenutno ima četiri zaposlena sa punim radnim vremenom, a želi da zaposli još sedam osoba. Osnivači kompanije su veterani u svemirskoj industriji sa iskustvom u radu za SpaceX, NASAVirgin Orbit. Ipak, uspešno ostvarivanje svemirskog rudarstva je težak zadatak i samo vreme će pokazati da li će njihova ideja uspeti gde su mnogi zastali.

Iako je kosmičko rudarstvo visokorizična investicija za koju će trebati mnogo vremena da se isplati, predviđa se da će tržište porasti na 4,2 milijarde dolara do kraja decenije.

Astroforge i slične kompanije će sa posebnom pažnjom pratiti rezultate misije koju sprovodi NASA, a koja ima cilj da utvrdi stvarnu kompoziciju 16 Psyche asteroida do 2026. godine. Uspešnost ove misije bi mogla da utaba put sličnim pokušajima u budućnosti.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA