NASA veruje da ove stene kriju tajnu života na Marsu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NASA veruje da ove stene kriju tajnu života na Marsu

Autor Ilija Baošić

Perseverance rover je uslikao zapanjujuće slike sedimentnih stena u krateru Jezero.

 Perseverance uslikao sedimentne stene na Marsu Izvor: NASA/JPL-Caltech/ASU

Planetarni geolog Pol Birn, vanredni profesor na Državnom univerzitetu Severne Karoline, nedavno je uočio neke posebno spektakularne slike u galeriji neobrađenih fotografija sa Perseverance rovera koje NASA stavlja na raspolaganje javnosti.

Spektakularna slika koju je Birn podelio pokazuje slojeve sedimentne stene vidljive sa tačke gledišta rovera u krateru Jezero, koji je dobio svoje ime po mestu Jezero u Republici Srpskoj. Slika nije samo zapanjujući uvid u marsovski pejzaž, već sadrži dragocene informacije za geologe koji mogu da izvuku iznenađujuće konkretne zaključke merenjem dubine slojeva i analizom izgleda same stene.

Možda će vas zanimati

"Pre više od 3,5 milijarde godina, rečni kanali su se prelili preko zida kratera i stvorili jezero. Naučnici vide dokaze da je voda nosila minerale gline iz okolnog područja u jezero kratera", kaže NASA.

Sedimentne stene nastaju delovanjem vode, leda i vetra i posložene su u slojeve. U njima su na Zemlji sačuvani fosili iz kojih se može saznati o razvoju života, a koji se ne mogu naći u magmatskim ili metamorfnim stenama, jer pritisci i temperature na kojima se te stene formiraju uništavaju fosilne ostatke. Moguće je da su mikrobi nekada živeli na Marsu. Ako je to tačno, kako tvrdi NASA, tragovi njihovih ostataka bi se mogli naći upravo u slojevima sedimentnih stena.

Glavni posao rovera je da traži znakove drevnog mikrobnog života, što radi pomoću bušilice koju koristi za prikupljanje uzoraka kamenja i tla. NASA se nada da će prikupiti te uzorke u nekoj drugoj misiji u budućnosti.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Igor

Pa verovatno kriju pošto su ovo usnimili negde u Kanadi ili Australiji.

Jole Ns

Dobar CGI stena je verovatno snimljena negde u Koloradu ili slično...

Nema odavno

Bilo je života pre više od milijardu godina, da budemo precizni, ako ne računamo povremene posete vanzemaljaca. Da je ovo pitanje bilo postavljeno pre 80 godina, 90% bi reklo da ima života