Naučnici zbunjeni, Zemlja prvo ubrzala, pa usporila svoju rotaciju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici zbunjeni, Zemlja prvo ubrzala, pa usporila svoju rotaciju

Autor Ilija Baošić

Mnogo faktora utiče na brzinu rotacije Zemlje oko svoje ose, ali se o tačnom razlogu usporavanja trenutno samo nagađa.

Naučnici su se našli pred neobičnom zagonetkom. Pomoću atomskog sata u kombinacija sa preciznim astronomskim merenjima, otkriveno je da dani na Zemlji postaju sve duži.

Iako bi neko mogao da smatra da je to dobra promena, naučnici upozoravaju da takva odstupanja mogu uticati ne samo na naše merenje vremena, već i na brojne moderne tehnologije koje su neizostavan deo naših života, poput GPS-a.

Možda će vas zanimati

Istražujući o čemu je reč, naučnici su utvrdili da se od 2020. godine rotacija Zemlje oko svoje ose, polako, ali sigurno, usporava, što rezultuje dužim danima. Iako na našim satovima i dalje piše da dan traje 24 sata, tačno trajanje rotacije ipak varira.

Tokom istorije, Zemljina rotacija je usporavala i ubrzavala zbog uticaja Meseca. Pre nekoliko milijardi godina, tvrde naučnici, dan na Zemlji je trajao samo oko 19 sati. S druge strane, poslednjih 20.000 godina, Zemljina rotacija se ubrzala. Na to koliko se brzo zemlja okreće utiče celi niz pojava - od potresa do erupcija vulkana. Čak i klimatske promene, kao i ekstremni vremenski uslovi mogu uticati na rotaciju Zemlje.

Uprkos tome što je 29. juna 2022. godine izmeren najkraći dan u poslednjih 50 godina, naučnici su i dalje zbunjeni zašto se dugoročna putanja iz ubrzane prebacila u produženu.

Neki nagađaju da su za takvu promenu odgovorne promene u atmosferi koje su rezultirale ekstremnim vremenskim pojavama, ali takve pojave su zabeležene i u prošlosti. Nagađa se čak i da je za trenutnu situaciju odgovoran fenomen koji se naziva Čendlerovo kolebanje, koje označava malo odstupanje zemljine rotacije tokom perioda od oko 433 dana.

Šta to znači za nas Zemljane? Za sada - ništa. Naučnici će i dalje pratiti šta se događa i da li će se usporavanje nastaviti, a možda će morati da ubace "negativnu prestupnu sekundu", odnosno da oduzmu jednu sekundu u danu, što bi moglo da dovede do celog niza problema, pogotovo kada je u pitanju internet koji se oslanja na tačno vreme za razmenu podataka.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 15

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tr Tacke

Razlog usporavanja su elekrane na plimu i vetrogeneratori, naročito elektrane na plimu i oseku koje direktno koriste energiju obrtnog momenta planete. Već neko vreme pokušavam da ukažem na neverovatnu štetbost vetrogeneratora po klimu, i to je nešto što je već uočeno kada su se vetrenjače koristile za sve i svašta, od pilana do mlinova, i Holanđani su prvi opisali njihov štetan uticaj i stvaranje suša. One smanjuju kknvekciju, time podižu temperaturu, a sa porastom temperature opada relativna vlažnost. Ali, titulirani i gotovo autistočni, a nadasve arogtantni samoproklamovani novo stručnjaci to ne mogu i neće da shvate dok ispaljuju politički korektnu agenduu koju su sami smislili. Nama trebaju anaerobni izori energije, a ne "zeleni". Ovo prerasta u zeleni fašizam. Solarne ćelije da, veteogeneratori i plima elektrane ne. To je to.

Velkom

Kažu da se Zemljina os /osa pomerila za nekih 30 stupnjeva. Jel to istina?

Просветљење

Истина је да астрономска посматрања кажу да је Земља последњих неколико миленијума У СРЕДЊЕМ смањивала брзину ротације, а тако каже да треба да буде и грав. терија о утицају Месеца на Земљу. Међутим, у последњих 100-инак година заиста постоји тренд убрзања Земљине ротације, тј. скраћења дана, у просеку за неколико милисекунди, који није потпуно објашњен. Али, век је ипак мали временски интервал у односу на миленијуме и када се урачунају сви могући утицаји на природу варијација Земљине ротације. Тим пре, бесмислено је говорити о било каквом тренду кад посматрамо те варијације на нивоу дана или једне године.