Ostaci kineske rakete pašće na zemlju 1. avgusta, ali se još uvek ne zna gde tačno… | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostaci kineske rakete pašće na zemlju 1. avgusta, ali se još uvek ne zna gde tačno…

Autor Marko Čavić

Tek pred pad naučnici bi mogli da znaju u koju regiju će ostaci pasti, ali velikog udara neće biti.

  Izvor: SmartLife / ISAR Aerospace

Veruje se da će ostaci masivne kineske rakete koja je 25. jula dopremila novi modul na kinesku svemirsku stanicu pasti na Zemlju početkom sledeće nedelje, kaže američka Space Command služba koja prati putanju rakete.

Raketa nazvana Long March 5B teška 23 tone, koja je nosila laboratorijski modul Wentian, lansirana je s ostrva Hainan u nedelju 24. jula u 14.22 po lokalnom vremenu, a modul se potom uspešno spojio s kineskom svemirskom stanicom.

Možda će vas zanimati

Nakon što je zadatak obavljen, raketa je počela nekontrolisano da se spušta prema Zemljinoj atmosferi i ne zna se gde će tačno da padne.

Ovo nekontrolirano spuštanje na Zemlju je već treći put da drugi optužuju Kinu za nepravilno postupanje sa njenim svemirskim otpadom.

"Radi se o metalnom objektu teškom preko 20 tona. Iako će se raspasti dok uđe u našu atmosferu, brojni komadi rakete - neki od njih prilično veliki - ipak će stići do površine Zemlje", rekao je Majkl Bajers, profesor na Univerzitetu Britanska Kolumbija i autor studije koja se bavila rizikom od stradanja usled padajućeg svemirskog otpada.

 Raketa pred poletanje
Raketa pred poletanje
Izvor: SmartLife / NASA

Ljudima preti vrlo mala opasnost

Od svemirskog otpada ljudima preti vrlo mala opasnost, kaže Bajers, ali moguće je da veći delovi izazovu štetu ako padnu u naseljena područja. Bajers dodaje da bi zbog sve veće količine svemirskog smeća te male šanse mogle postati izglednije, posebno na području takozvanog globalnog juga, prema istraživanju objavljenom u časopisu Nature Astronomy, jer gotovo tri puta veća je verovatnoća da će odbačeni komadi rakete pasti negde na geografskoj širini Džakarte (Indonezija), Dake (Bangladeš) ili Lagosa (Nigerija) nego tamo gde su Njujork, Peking ili Moskva.

"Ova opasnost se u potpunosti može izbeći budući da danas imamo tehnologiju i mogućnost planiranja misija kojima možemo kontrolisati ulazak u atmosferu odbačenih delova - obično u zabačenim delovima okeana - umesto nekontrolisanih, i stoga potpuno nasumičnih, padova na Zemlju", rekao je Bajers.

Holger Krag, direktor kancelarije za svemirski otpad Evropske svemirske agencije (ESA), kaže da je najbolja međunarodna praksa kad se pad kontroliše tako da ostaci padnu u more, u svim slučajevima kad je rizik od potencijalnih žrtava na Zemlji previsok. Dodao je i da je zona ponovnog ulaska u atmosferu ove rakete geografski ograničena na područje geografske širine od 41. stepena južno do 41. stepena severno od ekvatora.

Američka svemirska uprava saopštila je da će pratiti pad kineske rakete na Zemlju. Zbog promenljivih atmosferskih uslova tačno mesto ulaska rakete u Zemljinu atmosferu ne može se precizno odrediti sve do nekoliko sati pre ulaska, ali procenjuje se da će raketa stići do Zemljine atmosfere negde u ponedeljak, 1. avgusta.

Kineska svemirska agencija nije odgovorila ni na jedan upit američkih i drugih medija u vezi sa ovom situacijom i ranijim postupanjem sa svojim raketama nakon obavljenih misija.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Upiši ime

Na New York...

LoLa

Na Belu kuću...

Neko iz Mase

@LoLa Ha, ha, ne verujem, štite oni sebe! :D