ILON MASK POKAZAO KAKO LETI NAJMOĆNIJA RAKETA: Starship spreman za putovanja, čeka se dozvola | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ILON MASK POKAZAO KAKO LETI NAJMOĆNIJA RAKETA: Starship spreman za putovanja, čeka se dozvola

Starship letelica bi u budućnosti mogla da služi za misije na Mesec i Mars, te na druge destinacije u dalekom svemiru, pa je mnogi nazivaju i ključnim elementom za razvijanje kosmičkog turizma.

 Starship.jpg Izvor: Smart Life/SpaceX

O letelici Starship kompanije SpaceX se dugo ništa nije čulo, sve dok Ilon Mask nije pokazao kako bi moglo da izgleda lansiranje.

U pitanju je prva velika vest u proteklih nekoliko godina, a zainteresovani u videu mogu da vide kako će teći poletanje sistema koji se sastoji od Starhip letelice i Super Heavy bustera.

Možda će vas zanimati

Letelica bi u budućnosti mogla da služi za misije na Mesec i Mars, te na druge destinacije u dalekom svemiru, pa je mnogi nazivaju i ključnim elementom za razvijanje kosmičkog turizma.

Mask je još 2018. na svom Twitter nalogu objasnio da se Starship odnosi na “spaceship/upper stage”, jer je letelica osnažena Super Heavy sistemom, što je objašnjenje koje mnogim običnim smrtnicima ne znači puno – jednostavnije rečeno: Space X je konstruisao raketu koja bi trebalo da omogući brze letove do neke tačke u svemiru.

Jedna od najvažnijih stvari u vezi sa ovim brodom je ta što će moći da se koristi više puta, jer se na taj način štede ozbiljne sume novca, a čuva se i životna sredina. Kompanija Space X je u januaru 2021. godine otkupila dve velike naftne platforme, a kako bi ih preobratila u svemirske luke za projekat Starship. Dobile su imena Phobos i Deimos, a zovu se isto kao dva Marsova satelita. Luke su zamišljene tako da mogu da podrže poletanja i sletanja masivnih letelica.

Sistem će funkcionisati tako što će se buster odvajati od rakete nakon što se nađe u kosmosu, da bi se vratio na Zemlju i bezbedno sleteo na neku od platformi. Starship će potom nastaviti ka zadatoj lokaciji, da bi tek nakon toga ponovo doleteo na matičnu planetu. Buster bi u vazduhu trebalo da provede šest minuta – dva za poletanje i četiri za povratak. Kada sve bude gotovo sistem će moći da se koristi na svakih osam sati, dakle za tri poletanja dnevno.

Eksperti kažu da su ovakve letelice ključna stvar za ozbiljnija istraživanja svemira, a tu je važno i gorivo, koje zapravo i nije pravo gorivo, jer Raptor motor koristi tečni kiseonik. Letelica može da ponese nekoliko stotina tona tereta, a za pravu revoluciju putovanja u svemir je potrebno da ovi letovi budu što jeftiniji. Mask kaže da bi za dve do tri godine svaki let mogao da košta manje od 10 miliona dolara, što je daleko povoljnije od 60 miliona, koliko trenutno košta lansiranje rakete Falcon 9.

Starship Animation
Izvor: Smart Life/ @SpaceX

Još uvek se ne zna kada bi prvi Starship let mogao tačno da se dogodi, ali se dozvola očekuje u martu. Raketa će do tog trenutka, kako tvrde iz kompanije, biti potpuno spremna da se vine u orbitu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Suvi genija

Raketa koristi kiseonik umesto goriva, takoreći nulta emisija, a Bojl I Mariot se prevrću u grobu uz zvuke marenga...

Beogradska seljačina

Ma da ga dovedemo u Srbiju da nas sve zaposli za 500€, da pravimo Teslu sa Ladinim znakom