UKOLIKO NE PLATITE RATU, airbag prsluk se neće aktivirati prilikom saobraćajne nezgode | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UKOLIKO NE PLATITE RATU, airbag prsluk se neće aktivirati prilikom saobraćajne nezgode

Nije prvi put da vidimo da se bezbednosne opcije dodatno naplaćuju, ali aktivno gašenje istih ukoliko se ne plati rata može da postane sve učestaliji trend.

  Izvor: YouTube / Printscreen/ RevZilla

Airbag prsluci su postali veoma popularni u poslednjem periodu, čak je i MotoGP 2018. godine učinio iste obaveznim za sve učesnike.

Kao što možete da pretpostavite, oni služe da zaštite vozače i smanje rizik od teških povreda, pa čak i od smrti.

Možda će vas zanimati:

Kako su postali sve popularniji među rekreativcima kada je u pitanju vožnja motora, ne čudi da mnoge kompanije žele da iskoriste novi trend. Tako je Klim plasirao airbag prsluk koji nosi naziv Ai-1 i čija je cena 400 dolara, a u promocionalnom videu, menadžer te kompanije Džejson Plamer ga je opisao kao "potpuno nova era platforme gde se analogno susreće sa digitalnim što rezultira superiornijoj priči o zaštiti"

To je veoma interesantan način da se kaže da ovaj zaštitni prsluk neće raditi ukoliko propustite da platite ratu. Tako je, dobro ste pročitali, ovaj prsluk poseduje i sistem pretplate koji će blokirati prsluk da funkcioniše ako nije uplata "legla", prenosi Vice. To je moguće zato što ovaj prsluk poseduje dve komponente, prsluk je napravila kompanija Klim dok je airbag sistem u maloj crnoj kutiji koju je napravila francuska kompanija In&Motion. Oni su napravili "In&Box detection module" koji poseduje senzore i računarske komponente kako bi detektovali potencijalni sudar, a sve kako bi se aktivirao zaštitni prsluk.

Pored toga što treba izdvojiti 400 dolara za prsluk, korisnik mora da skine aplikaciju da bi izabrao kako da otključa ovaj modul, što košta dodatnih 400 dolara, postoji i opcija da se može plaćati mesečna pretplata od 12 dolara ili 120 dolara godišnje. Upitani šta se dešava kada neko propusti pretplatu, Klim ističe da se prsluk neće aktivirati. Korisnici će imati 30 dana da ažuriraju svoje informacije o plaćanju ukoliko je prvobitno kreditna kartica odbijena, posle čega prsluk prestaje da radi, ističe menadžer komunikacija te kompanije, Lukas Edi.

"Kada korisnik ne plati pretplatu, usluga se suspenduje, kao što je to slučaj kada otplaćujete mobilni telefon. Ukoliko neko pauzira pretplatu i zaboravi da je restartuje, oni neće dobiti potvrdu In&box da je prsluk spreman za vožnju. Ako se odluče da ignorišu indikatore i voze dok je In&box neaktivan, to je na njima i mi očekujemo da se Ai-1 ne aktivira ukoliko dođe do sudara" - napisao je Edi u mejlu poslatom Motherboard-u.

Niko ne spori da je Ai-1 dobar proizvod, štaviše poželjan je za sve vozače motora, ali se može reći da je veoma bizarno kada bi neko poginuo prilikom saobraćajne nesreće, a da je tom prilikom vozač imao zaštitnu opremu koja se nije aktivirala samo zato što nije plaćena pretplata. Ovo nije prvi put da vidimo da se bezbednosne opcije naplaćuju dodatno, ali da se one aktivno gase ukoliko se rata ne plati možda zaista postane budućnost IoT-a.

Klim Ai-1 Airbag Vest
Izvor: Klim

Šta vi mislite o ovakvom potezu?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA