Pratite globalno zagrevanje Srbije iz dana u dan na interaktivnoj mapi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pratite globalno zagrevanje Srbije iz dana u dan na interaktivnoj mapi

Autor Marko Čavić

Uz novu aplikaciju kompanije Google imate mogućnost da pratite kako ljudi i globalno zagrevanje menjaju planetu iz dana u dan.

 Kokin Brod promene životne sredine iz dana u dan.jpg Izvor: Google

Google je u saradnji sa Svetskim institutom za resurse razvio veb aplikaciju Dynamic World, koja pomoću veštačke inteligencije prati promene zemljišta na planeti i u Srbiji - bilo da su nastale kao posledica prirodnih nepogoda kao što su poplave i snežne oluje ili kao rezultat ljudskih aktivnosti.

Uz ovaj novi servis će naučna zajednica i civilni sektor, ali i vlade država i kompanije moći da posmatraju promene koje se dešavaju u skoro pa realnom vremenu.

Možda će vas zanimati

Naš svet je veoma promenljiv - reke koje su nekada bile bogate vodom presušuju, brzinom svetlosti grade se nove zgrade, tope se lednici, šume koja je do juče postojala danas više nema, a već sutra će na njenom mestu biti farma.

Google i Svetski institut za resurse su u sklopu svog novog projekta omogućili da iz svemira pratimo kako se Zemlja menja iz dana u dana. Tako ćemo brže i lakše spoznati razmere degradacije prirode i urbanizacije koja ne prestaje da se nameće, a promene su vidljive i kod nas.

Na Google mapama se koristi više boja koje simbolizuju između ostalog vodne resurse (plava), drveće (tamno zelena), useve (narandžasta), izgrađene zone (crvena) i sneg i led (ljubičasta). Korisnici aplikacije Dynamic World mogu da zumiraju planetu tako da mogu pažljivo da prouče i veoma male površine tla.

Satelit Copernicus Sentinel-2 za ove potrebe svakog dana obezbeđuje i do pet hiljada dinamičnih snimaka visoke rezolucije. Zahvaljujući njemu Dynamic World može da vas odvede i do 2015. godine, pa imate mogućnost da uporedite koliko su se određeni predeli promenili u poslednjih sedam godina.

Satelitski podaci koje koristi Google aplikacija ažuriraju se na svakih dva do pet dana što znači da, koristeći je, svedočite promenama maltene u trenutku njihovog odigravanja. Možete pratiti različita dešavanja u različitim krajevima: od toka razvoja infrastrukture u svom mestu preko isušivanja jezera u Čileu do krčenje Amazonske prašume.

Interaktivni alat Dynamic World je pre svega namenjen istraživačima, nevladinim organizacijama i donosiocima odluka kako bi uočili probleme životne sredine u gradovima, te da svoje studije, aktivnosti i politike usmere u pravcu njihovog rešavanja i zaštite prirodnih resursa. Dodatno, aplikacija je korisna i za urbane planere koji npr. mogu da mapiraju naselja sa malo zelenila i da to isprave akcijama sadnje biljaka i pošumljavanja, objašnjava Klima101.

"Smanjenje globalnog zemljišta nas primorava da pronađemo pametnije, efikasnije i održivije načine za njegovo korišćenje. Ukoliko bi svet proizvodio sve što mu je potrebno zahvaljujući zemlji, štitio preostalu prirodu i obnovio nešto od onoga što je već izgubljeno, neophodan nam je pouzdan monitoring svakog hektara planete u skoro realnom vremenu", naglasio je Kreg Henson iz Svetskog instituta za resurse.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 8

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

v1ad

Oh ne! Zgrozen sam. Dobro, I sta da ja radim sa ovom "informacijom"? Jesu li mozda pruzili resenje za globalno zagrevanje?

Milan Kosanovic

Ljudi, samo sadite drvece i smanjite plastiku. To je jedino sto moze da nas izvuce.

cfv

Planeta se hladi, zagreva se njen najrazvijeniji deo.. gde je gamad vekovima ispustala svasta u atmosferu... afrika je hladnija, juzna amerika je hladnija, okeani su hladniji