KAKO JE DABAR IZAZVAO NESTANAK STRUJE I INTERNETA: Pogođeno 15 naseljenih mesta, meštani ostali i bez mobilne mreže | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO JE DABAR IZAZVAO NESTANAK STRUJE I INTERNETA: Pogođeno 15 naseljenih mesta, meštani ostali i bez mobilne mreže

Čak 15 naseljenih mesta je ostalo bez struje, interneta i mobilne mreže nakon što je drvo, koje je oborio dabar, palo na dalekovod i izazvalo prekid

 dabar izazvao prekid struje, interneta i mobilne mreže Izvor: Unsplash

Dabrovi su u Srbiji istrebljeni u prvoj polovini 19. veka. Lovljeni su zbog krzna i kastorijalne žlezde od čijeg sekreta su se pravila ulja, kupke i parfemi. Nije pomoglo ni to što su se nekada močvarna područja Vojvodine isušivala, te su dabrovi nestali, kako iz Srbije, tako i sa celog Balkana.

Povratak dabrova u Srbiju se desio 2004. godine, kada su četiri porodice, tačnije 35 jediniki, puštene u Rezervat prirode Zasavica kod Sremske Mitrovice. Dabrovi su se vremenom namnožili krenuli da se proširuju vodama Srbije.

Možda će vas zanimati

Stigli su do Ostružnja čiji meštani nisu oduševljeni zbog povratka ove vrste u Srbiju. Stanovnici tvrde da je oko 15 ari pod malinom i pola vagona kukuruza oštećeno zbog izlivanja rečice Ostružanjke. Dabrovi od okolnog drveća prave brane, kako bi regulisali nivo vode, nesmetano plivali i hranili porodicu, što je izazvalo da rečica promeni tok i nanese štetu.

Ipak, kanadski dabrovi su izazvali problem modernije prirode - tačnije samo jedan dabar je uspeo da uzrokuje prekid struje, interneta i mobilnih usluga.

Dabar je progrizao drvo jasike, koje je potop palo na dalekovod, rezultirajući prekidom struje, kao i interneta i mobilnih usluga u trajanju od osam sati.

Nestanak struje je uticao na samo 21 domaćinstvo, ali su se na dalekovodu takođe nalazili optički kablovi, što je izazvalo prekid usluga provajderaTelus u 15 naseljenih mesta.

Bob Gamer, zvaničnik BC Hydro, rekao je da su ekipe identifikovale dabra kao krivca zbog tragova na dnu oborenog drveta. Dalekovod se nalazi u močvarnom području i zbog visokog vodostaja je bilo poteškoća u pristupu lokaciji.

"To je neobično, ali se dešava s vremena na vreme", rekao je Gamer. "Ne bih bio bogat čovek kada bih dobio novčić svaki put kada dabar izazove nestanak usluga, ali to se dešava". Dodao je i da nije neuobičajeno da provajderi i elektrodistribucija dele prostor na stubovima.

Dok su neki uživali u popodnevu bez mreže, prekid usluga je stvorio stres za druge, jer su mnoga preduzeća mogla da primaju samo gotovinu.

"Bila je to prava smetnja. Niko više ne nosi gotovinu", rekao je jedan radnik benzinske pumpe. "Ljudi koji skreću na sever obično pune svoj rezervoar na ovoj benzinskoj pumpi, jer je sledeća udaljena dva sata". Tokom prekida bilo je i onih koji nisu imali gotovinu i morali su da "rizikuju", dodao je.

Li Brejn, gradonačelnik Prins Ruperta, je rekao da su severozapadne zajednice ranjive, jer postoji samo jedan optički kabl između Prins Džordža i Prins Ruperta. Kako kaže, to će se promeniti, jer gradsko komunalno preduzeće postavlja drugi optički kabl, koji će ih povezati sa Vankuverom.

Kao što je rekao Bob Gamer, ovo nije prvi put da dabrovi izazivaju slične probleme u Kanadi. Jedan dabar je pregrizao optičke kablove i ostavio meštane Tambler Ridža bez interneta na 36 sati.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA