SRBIJA U 3D NA GOOGLE APLIKACIJAMA: Dodati Niš, Novi Sad i Kragujevac, Beograd dobio veliko ažuriranje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBIJA U 3D NA GOOGLE APLIKACIJAMA: Dodati Niš, Novi Sad i Kragujevac, Beograd dobio veliko ažuriranje

Širom Srbije u 3D pogledu - od sada na Google servisima za sve naše ljude i turiste!

 Novi Sad 3D prikaz Google Earth 9.jpg Izvor: Google Earth

Google je tokom 2019. godine u Srbiji, pre svih u delovima Beograda i posebno na Novom Beogradu, ponudio detaljan 3D prikaz grada i obećao da će i ostali delovi Srbije dobiti isto.

U međuvremenu je kompanija zbog aktuelne pandemije i verovatno iz nekih drugih razloga usporila sa 3D mapiranjem sveta, pa smo i mi morali da čekamo sve do sada na nove 3D gradove u našoj zemlji, a došlo je i do promene planova - iste godine kad je u Srbiji uveden 3D prikaz Google je odlučio da on više ne bude primaran, pa je kao osnovnu vrstu prikaza stavio pljosnatu mapu u Google Maps, a 3D je mogao da se izabere iz dodatnih opcija, kako je i dan-danas.

Možda će vas zanimati

Ipak, na polovini 2022. godine Google je ispunio obećanje i nastavio sa dodavanjem srpskih gradova u 3D okruženju na Google Earth, a novi na listi su Novi Sad, Niš i Kragujevac.

Za razliku od dosadašnje dve dimenzije u kojima smo viđali Novi Sad, Niš i Kragujevac na Google Earth i planovima, po prvi put možemo da steknemo uvid i u volumen, odnosno treću dimenziju i širinu tj. visinu koju ona daje.

Na osnovu položaja senki, stanja zelenila i stepena izgrađenosti prikazanih gradilišta, procenjuje se da je snimak načinjen u podnevnim časovima tokom letnjih meseci, navodi Gradnja.rs portal, koji je prvi i primetio ove dodatke s obzirom na to da Google zvanično još uvek nije objavio da su u Srbiji dostupni novi 3D gradovi.

3D prikazom obuhvaćeno je gradsko područje sva tri grada, a na primeru Novog Sada moguće je zapaziti vrlo razvijenu gradsku sredinu, koju pod pravim uglom tranširaju mnogobrojni bulevari.

Detaljnom analizom opisanog područja mogu se zapaziti lokaliteti izuzeti od trodimenzionalnog prikaza. Reč je o kasarnama u delovima Limana, Jugovićeva i Petrovaradina, pa ovi delovi grada poseduju delimično modelovan 3D urbani prostor. Ista je situacija i u Nišu i Kragujevcu i ovo se odnosi na sve zvanične vojne objekte, ali ne i muzeje i atrakcije, na kojima se prikazuje vojna oprema, recimo…

Visokom rezolucijom jasno se sagledavaju ukrasni ornamenti objekata kulturno-istorijskog centra, mostovi, Petrovaradinska tvrđava, pa čak i neki spomenici, a kvalitet snimaka je izuzetno visok i prosto smo iznenađeni koliko dobro izgledaju prilikom zumiranja na najviši nivo. Na satelitskom snimku se prepoznaju i mnogobrojna gradska gradilišta, neka manja, neka veća, ali pogled na centar Novog Sada pruža informacije o prošlogodišnjim radovima na Pozorišnom trgu, koji je sada u potpunosti završen.

Iako su na internetu prisutni mnogobrojni snimci zabeleženi dronovima, u slučaju manipulacije ovakvom 3D mapom, Google Earth pruža mogućnost detaljnije procene odnosa objekata, veličine urbanog područja, količine zelenila, pa čak i stanja saobraćaja. Ovakve mape su zbog toga multifunkcionalne, mogu čak i da imaju uticaj na buduće planiranje grada, da daju informacije o visini i obliku zgrada i njihovom uticaju na okolinu ili pak u planiranju novih prostornih repera.

Pogledajte Novi Sad u 3D izdanju:

Niš je ceo, Kragujevac u delovima 3D

Niš je manje-više lepo mapiran u 3D izdanju ceo, ali Kragujevac još uvek nije kompletiran. Tako, osim vojnih objekata koji tamo neće biti ni ucrtani, nema ni stadiona Čika Dača, dok su Čair i Karađorđe zasijali u punom sjaju 3D alata.

Na kraju je ostalo da kažemo da je i Beograd dobio novu 3D verziju, pa su dopunjene lokacije iz 2019. godine, koje su se promenile do momenta ažuriranja i sad imamo priliku da vidimo i TC Galerija i Beograd na vodi, kao i brojna druga nova beogradska mesta u tri dimenzije.

I na kraju moramo da vas podsetimo na novo 3D izdanje Google Earth i Google Maps, koje je dostupno isključivo za najveće gradove na svetu, London i Njujork, recimo, u kojima se primenjuje 3D prikaz video tehnologijom. Kad će ovo dobiti Beograd - ostaje nam da vidimo!

Do tada prošetajte 3D mapama Novog Sada, ažuriranog Beograda, Niša i Kragujevca i ako imate zamerki i predloga, pored naših komentara - pošaljite ih i Google ekipi, da znaju šta dalje da rade ;)

Pogledajte

02:00
Google Earth Srbija u 3D gradovi VIDEO
Izvor: SmartLife
Izvor: SmartLife

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Alex

Beo Shoping centar i posle 2 godine i dalje prikazan kao Precizna mehanika