UŠLI SMO U JOTABAJT ERU: SSD mora da zameni hard disk da bismo ogromne količine podataka skladištili bolje i održivije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UŠLI SMO U JOTABAJT ERU: SSD mora da zameni hard disk da bismo ogromne količine podataka skladištili bolje i održivije

Skladištenje podataka troši ogromne količine energije - otkrivamo šta je rešenje!

 Huawei Inter Solar Minhen konferencija (17).jpg Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Čuvanje masovnih podataka troši ogromne količine energije što ukazuje na važnost zelenog i održivog razvoja, istaknuto je na Forumu o inovativnoj infrastrukturi podataka u Minhenu.

Prema izveštaju Global Industry Vision (GIV) kompanije Huawei, do 2030. godine jedan jotabajt podataka će se generisati na globalnom nivou svake godine, što predstavlja povećanje od 23 puta u odnosu na 2020. godinu.

Možda će vas zanimati

Kako bi pružila svoj doprinos rešenju ovog problema, kompanija iz Kine predstavila je nov, inovativan koncept skladištenja podataka Zelena strategija 3+1.

Njime je predviđeno smanjenje potrošnje energije po terabajtima, kroz dizajn velike gustine, konvergenciju sistema, smanjenje podataka i upravljanje ugljeničnim otiskom tokom celog životnog ciklusa.

Dr Peter Zu, potpredsednik kompanije Huawei i predsednik IT linije proizvoda, istakao je: "Tokom prethodne tri decenije skladištenje podataka je evoluiralo, a aplikacije podataka rastu brže nego ikad. Jaz između računarstva i podataka se širi, što zahteva fleksibilno i nezavisno upravljanje i održavanje računarskih i memorijskih resursa. Razdvojena arhitektura skladištenja i računara će raditi na elastičnom, pouzdanom i isplativom skladištu kako bi se omogućile brže i efikasnije usluge sa nižim troškovima".

Huawei koristi komponente i sisteme za povećanje gustine hardvera i efikasnosti smanjenja toplote. Solid-state diskovi (SSD) se preporučuju kao energetski efikasnija alternativa hard diskovima (HDD), koristeći 70 odsto manje energije i 50 odsto manje prostora za isti kapacitet. Istovremeno, Huawei je posvećen istraživanju i promovisanju modela cirkularne ekonomije i uvođenju koncepta smanjenja ugljeničnog otiska.

All-Flash centri podataka

Huawei je na Forumu u Minhenu najavio unapređene karakteristike distribuiranog skladišta OceanStor Pacific, uključujući rešenje za oporavak posle katastrofe u vidu više aktivnih centara podataka i konvergentno rešenje za skladištenje za takozvane nove rezervoare podataka. OceanStor Pacific serija zadovoljava potrebe novih aplikacija kao što su HPDA, BIG DATA i masovna rezervna kopija i arhiviranje podataka.

Peter Krut, šef tehnološkog odseka Huawei Europe FSI (Financial Services Industry) istakao je da će Huawei skladište nastaviti sa inovacijama na osnovu tehnoloških otkrića i zahteva kupaca. "Cilj nam je da pomognemo klijentima da izgrade all-flash centre podataka, njihovim ubrzanjem, inovacijama, kao i zelenim i nisko-ugljeničnim mogućnostima za univerzalne usluge podataka", rekao je Krut.

Nova radna opterećenja Jotabajt ere

Hugo Duse, izvršni predstavnik kompanije Huawei, istakao je da su u eri jotabajta, koji je 1,125.899.906.842.6 × 1015 gigabajta, najsavremenije tehnologije poput HPC, analitike BIG DATA i AI, glavni razlozi velikog broja novih aplikacija i tokova usluga danas. Dodao je da se za opis njihovih tipičnih karakteristika može koristiti reč "hibrid".

Kilobajt, megabajt, gigabajt, terabajt, petabajt, eksabajt, zetabajt i - jotabajt

"Priroda hibridnog "X" proizilazi iz neizvesnosti novih radnih opterećenja. Da bismo sa lakoćom prihvatili nova opterećenja, moramo da koristimo određena rešenja kako bismo se nosili sa neizvesnošću tokova usluga. Ključ za ovo leži u inovacijama sistema za skladištenje", istakao je Duse.

OceanStor Pacific serija usvaja SmartBalance, potpuno izbalansiran sistemski dizajn, za poboljšanje efikasnosti za hibridna radna opterećenja. Konvergentno indeksiranje za nestrukturirane podatke znači da se jedna kopija podataka deli preko više protokola sa nultim kopiranjem podataka, istinski postižući prirodno besprekorno međusobno povezivanje više protokola.

OceanStor Pacific omogućava korisnicima da izgrade maksimalno 12 centara podataka koji istovremeno pružaju onlajn usluge podataka. Ukupna stopa iskorišćenosti prostora za skladištenje ostaje na 61 odsto, a čak i ako se jedan ili dva data centra pokvare, održava se kontinuitet usluge. Pokrenut inovativnim dizajnom, OceanStor Pacific nudi kupcima nove pogodnosti u različitim oblastima primene.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mare

Niste uračunali faktor Srbija u formulu

Rale

@Mare Stižemo i mi ovde, polako, biće to ko i sve - ko je na vreme mislio isplatićemu se. Ostalima kako kome.

Van

Zasto uopste skladistimo tolike podatke!?