"ŠTEDNJA NIJE SPAS, MASIVNO ULAŽEMO I DALJE": Uprkos američkim sankcijama Huawei ostvario rekordan profit u 2021. | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"ŠTEDNJA NIJE SPAS, MASIVNO ULAŽEMO I DALJE": Uprkos američkim sankcijama Huawei ostvario rekordan profit u 2021.

Kompanija će se koncentrisati na istraživanje i razvoj, ulaganje u talente, podršku zaposlenima i razvoj zelenijih telekomunikacija za sve.

 Huawei MWC 2022 Nastup (2).jpg Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Kompanija Huawei, iako nije izlistana javno (na berzi), predstavlja svoje godišnje rezultate poslovanja za razliku od drugih kompanija slične pozicije, a ove godine kompanija KPMG potvrdila je interne podatke pre same javne prezentacije, koju je dolom vodila i Meng Vandžu.

Osim što su prihodi pali, ali profit rekordno porastao, prezentacija Huawei kompanije može se svesti na izuzetno jaku poruku, koja je vrlo jasna i rekli bismo prilično razumna: "Huawei neće štedeti niti ulagati manje, jer se štednjom u bilo kojem smislu nećemo održati niti napredovati. Umesto toga masivno ćemo i dalje ulagati u istraživanje i razvoj, u stvaranje stručnjaka i razvijanje dokazanih talenata iz celog sveta, kao i u održivi razvoj koji je zajednička budućnost svih".

Možda će vas zanimati

Sve ovo mogli smo da vidimo i doživimo na MWC 2022 konferenciji, na kojoj je u Barseloni krajem februara Huawei prikazao upravo zelena rešenja u domenu telekomunikacija, a nešto pre toga i u Helsinkiju na Samitu mladih lidera, kojima je Huawei pružio priliku da se usavršavaju i ožive svoje ideje kroz mentorstvo, omogućavanje daljeg obrazovanja i na brojne druge načine.

Neto profit kompanije Huawei dostigao je rekordno visok nivo uprkos sankcijama SAD i padu prihoda - porastao je čak za 75,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 16,46 milijardi evra (113,7 milijardi juana). Ukupan prihod bio je 90,96 milijardi evra (636,6 milijardi juana), saopšteno je prilikom predstavljanja Godišnjeg izveštaja za 2021. godinu.

Povećanju profitabilnosti doprineli su, između ostalog, poboljšana paleta proizvoda i efikasnije interne operacije, ocenili su iz kompanije. U 2021. godini, ukupne investicije u istraživanje i razvoj iznosile su 20,39 milijardi evra (142,7 milijardi juana), što je činilo 22,4 odsto ukupnog prihoda, a ovo je ujedno najviši nivo koji je Huawei postigao u protekloj deceniji.

Zahvaljujući povećanju profitabilnosti njenih glavnih poslova, novčani tok kompanije iz operativnih aktivnosti drastično se povećao u 2021. godini i iznosio je 8,5 milijardi evra (59,7 milijardi juana). Guo Ping, predsednik kompanije Huawei, istakao je da je ukupan finansijski rezultat u skladu sa prognozama.

"Naše poslovanje sa operatorima je ostalo stabilno, sa preduzećima je poraslo, dok se poslovanje sa klijentima proširilo na nove domene. Pored toga, usmerili smo se i na razvoj ekosistema. U planu nam je da unapredimo naš put digitalizacije, inteligentne transformacije i niske emisije ugljenika. Oslanjajući se na talenat, naučna istraživanja i inovativni duh, nastavićemo i dalje sa konstantnim ulaganjima", istakao je Ping.

Inovacije - ključ uspeha Huawei telefona i uređaja

Ričard Ju, izvršni direktor Huawei Consumer grupe, istakao je da Huawei nikada nije prestao sa inovacijama, čak i u situaciji kada je suočen sa naizgled beskrajnim ograničenjima u snabdevanju. "Duboko cenimo podršku potrošača i partnera koji su bili uz nas na svakom koraku. Nastavićemo da stvaramo još izvanrednih proizvoda i iskustava koja ispunjavaju vaša očekivanja", poručio je Ju.

Huawei i dalje vodi na tržištu telekomunikacione opreme uprkos sankcijama SAD, pokazao je i izveštaj kompanije za istraživanje tržišta za telekomunikacionu industriju Dell'Oro Group o analizi tržišta u četvrtom kvartalu 2021. godine. Prema izveštaju, kineski tehnološki gigant predstavlja 28,7 odsto udela u globalnom prihodu.

Rast profita iz glavne delatnosti učinio je kompaniju produktivnijom i otpornijom na rizik. Ukupna aktiva je nastavila da raste, a koeficijent obaveza je opao na manje od 57,8 odsto, što je dovoljno da nastavi da podržava dugoročni razvoj.

Zelenije telekomunikacije svuda u svetu

Prema rečima zamenika predsednika kompanije Erika Sua, Huawei je usmeren na pružanje besprekornog, korisnički orijentisanog i inteligentnog iskustva u svim scenarijima. Pored toga, izuzetno su im važne i inovacije u cilju smanjenja potrošnje energije za svet sa nultom emisijom ugljenika i rešavanje izazova kontinuiranog snabdevanja.

"Oduvek smo verovali da je najveća vrednost koju Huawei može da donese za unapređenje zelene agende korišćenje neprekidnih tehnoloških inovacija kako bismo pomogli svim industrijama da smanje potrošnju energije i postignu niskougljenični razvoj", rekao je Su.

Uz sve to, Huawei predvodi i globalno takmičenje u 6G patentima, zahvaljujući čemu je Kina izbila na prvo mesto u toj trci. Iz kompanije poručuju da ne smeju da čekaju da 6G postane održiv, jer bi odlaganje dovelo do ograničenja zbog nedostatka patenata. Kompanija Huawei ima i jedan od najvećih portfolija na svetu sa više od 110.000 aktivnih patenata.

Iako ne proizvodi automobile, Huawei nastoji da pomogne proizvođačima originalne opreme automobila da unaprede proizvodnju i povećaju prodaju vozila, pa im se tokom prošle godine pridružilo više od 300 partnera iz cele industrije.

Omiljeno mesto za rad svuda u svetu

Sve ovo dovelo je do ostvarivanja zapaženih rezultata na različitim poljima. Huawei se, prema The Forbes istraživanju, nalazi na osmoj poziciji globalne liste Najboljih poslodavaca, a njihova prva virtuelna zaposlena - Sara - debitovala je u Barseloni na MWC 2022, najvećem sajmu mobilne industrije na svetu. Takođe, u 2021. godini kompanija je sa 49, došla na 44. mesto na Fortune Global 500 listi.

Iz kompanije poručuju da će nastaviti da rade sa globalnim operatorima, poslovnim klijentima i partnerima kako bi izgradili zelenu, pojednostavljenu i inteligentnu IKT infrastrukturu i olakšali digitalnu transformaciju u svim industrijama.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rade

Све ће то доћи на своје место

Maximus Decimus Meridius

Više nikada Huawei. Telefon i sat su sjajni za razonodu i tu se priča završava. Telefon ne podržava Google platformu, a svi poslovni procesi i programske platforme ne rade bez Google servisa. Za region SNG i Kine je usmerena sva podrška a kod nas dolazi drugorazredna podrška i servisi. Sat ne podržava bezkontaktno plaćanje a ima NFC. Telefon u našem regionu ne podržava Huawei Wallet gde se mogu dodati platne i kreditne kartice. Sve u svemu mogu da se slikam sa sjajnom kamerom a za poslovne potrebe je štap i kanap i beskonačni krugovi registracija i varanja programa da bi mogao da koristim telefon za poslovne svrhe. Sve u svemu skupa igračka, za te pare se kupi pravi fotoaparat . Inače P20 pro je bio sjajan, takođe i P30 pro. Sada imam P40 pro i Huawei Watch 2 GT Pro i na skali od 1 do 10 ocena 9 za razonodu, a ocena 1 ko vrata za poslovnu upotrebu.