NOVE BATERIJE SA DUPLO VIŠE SNAGE, a nećemo dugo ni čekati na njih | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVE BATERIJE SA DUPLO VIŠE SNAGE, a nećemo dugo ni čekati na njih

Istraživači Univerziteta MIT predstavili su novu generaciju baterija koje traju duplo duže od najboljih litijum-jonskih baterija

 Baterije.jpeg Izvor: SmartLife / Unsplash / John Cameron

Juče je u časopisu Nature Energy predstavljen novi dizajn baterija koji značajno povećava snagu bez žrtvovanja životnog veka baterije. Istraživači sa MIT-a su eksperimentisali sa metalnim elektrodama umesto standardnih grafitnih koje se koriste u litijum-jonskim baterijama i došli su do zaključka da se korišćenjem novog elektrolita koji razdvaja elektrode može značajno povećati kapacitet baterija.

Ovo znači da se korišćenjem nove tehnologije može čuvati do 420 Wh/kg (vat časova po kilogramu) litijum-jonske baterije umesto dosadašnjih 260 Wh/kg. Ovo otkriće je bazirano na prethodnom radu na litijum-vazdušnim baterijama koje imaju ogroman potencijal, ali i dalje imaju probleme koji ih sprečavaju da se koriste u svakodnevnim uređajima.

Možda će vas zanimati:

Novi organski molekuli koji bi trebalo da se koriste umesto standardnih tečnih elektrolita su imali za cilj da omoguće stabilnost litijum-vazdušnih baterija, a umesto toga njihovom primenom na standardne baterije skoro da je dupliran kapacitet.

Novi elektroliti su bitan korak ka litijum-metal baterijama sa duplo većim kapacitetom u odnosu na najbolje litijum-jonske baterije. Litijum-metal baterije nisu nikakva novost, i one u stvari predstavljaju preteču litijum-jonskih baterija, ali je njihova brza degradacija ono što ih je sprečavalo da budu masovno korišćene. Sledeći korak je planiranje masovne proizvodnje novih baterija, kako bi cena bila pristupačnija i kako bi se našle u komercijalnoj upotrebi u narednih nekoliko godina.

Najbolja stvar je što nova tehnologija ne koristi skupe elemente već ugljenik i fluor, pa ograničenje nisu resursi, već proizvodni proces. Ukoliko sve bude išlo po planu, nova generacija baterija bi mogla u potpunosti da zameni postojeće, značajno smanjujući cenu i povećavajući kapacitet baterija široke potrošnje.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi