POČELA PRODAJA FUTURISTIČKIH RAZER ZEPHYR MASKI: Imaju ventilatore, RBG, USB-C, koštaju 99 USD i već su rasprodate | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POČELA PRODAJA FUTURISTIČKIH RAZER ZEPHYR MASKI: Imaju ventilatore, RBG, USB-C, koštaju 99 USD i već su rasprodate

Ovo je maska sa kojom nikako nećete proći neprimećeno, ali je valjda to i poenta.

 Razer Zephyr (3) Izvor: SmartLife / Razer

U martu 2021. godine Razer je predstavio Project Hazel, svoju viziju futurističke maske kao pomoć u borbi protiv pandemije. Ono što je i tada bilo interesantno je pristup kojim je Razer krenuo. Osnovna ideja maske je napraviti proziran deo tako da sagovornici mogu da vide šta pričate.

Rasprodate u rekordnom roku

Razer Zephyr je naziv maske koja je od 21. oktobra krenula u prodaju nakon meseci beta testiranja i podešavanja, a bilo je moguće poručiti je sa zvaničnog Razer sajta. Međutim, ni ceo dan nakon početka prodaje, sve maske su rasprodate. Da li je u pitanju bila mala prva količina ili veliko interesovanje verovatno nećemo saznati, ali dok se ponovo ne pojavi u prodaji, evo nekoliko bitnih karakteristika Zephyr maske.

Možda će vas zanimati

Osnovna verzija košta 99 dolara i tu dobijate masku, torbu za nošenje, USB-C kabl za punjenje, sprej protiv magljenja i tri seta zamenskih filtera koji mogu da traju do tri dana svaki. Paket od dodatnih 10 filtera košta 29,99 dolara i trajaće vam mesec dana.

Drugačiji pristup

Zephyr je potpuno drugačiji Razer proizvod, jer je ovo kompanija koja je globalno najbolje poznata po svojim PC periferijama i laptopovima namenjenim najzahtevnijim korisnicima – gejmerima. Oni su ovaj projekat prvi put predstavili na CES sajmu u januaru 2021. godine, a izgleda da interesovanje koje je tada prikazano nije splasnulo i da su korisnici strpljivo čekali da se pojavi gotov proizvod.

Bez COVID-19 sertifikata

Sa druge strane, Razer Zephyr maska je namenjena filtriranju vazduha koji udišete i izdišete , preko dva bočna otvora sa RGB ventilatorima. Ono što Razer i dalje nije dobio je potvrda ovlašćenih institucija da je maska bezbedna za korišćenje u uslovima pandemije, što znači da niko ne garantuje da je Zephyr zaista bezbedna kada se nalazite u blizini zaraženih ljudi. Informacije kojima se Razer suštinski ograđuje su da ovo nije medicinska oprema niti lična zaštitna oprema, kao i da nije testirana protiv COVID-19 virusa. Na sajtu se takođe ne navodi ni da li su podneli zahtev za takvu sertifikaciju i za sada se Zephyr reklamira kao prečišćivač vazduha. No, očigledno je to dovoljno, s obzirom da se sve maske rasprodate u rekordnom roku.

Možda će vas zanimati

Maska koristi N95 filtere i poseduje 99% efikasnosti filtracije bakterija, što znači da može da filtrira 99% čestica vazduha od 0,3 mikrona i veće. Kada je COVID-19 u pitanju, stvari su malo komplikovanije, jer su čestice virusa manje od 0,3 mikrona, a opet istraživanja pokazuju da se ljudi najčešće zaražavaju preko većih molekula za koje se virus “lepi” poput kapljica vode.

Jednostavna instalacija - 72h zaštite

Sam proces instaliranja filtera je krajnje jednostavan i potrebno je da uklonite magnetne poklopce sa dva ventila i ubacite filter tako da crni deo bude okrenut ka masci, a drugi filter se ubacuje ispod providnog plastičnog dela. Kao što smo napomenuli, jedan set filtera je efikasan 72h, ali i da ukoliko ste duže vreme u rizičnom zatvorenom prostoru, treba da uklonite filtere što pre.

Kao da ste ispali iz Fallout 3

Zephyr maska izgleda kao futuristička gas maska iz neke steam-punk igre, posebno sa svetlećim Razer Chroma RBG ivicama na velikim otvorima za vazduh. LED-ovi su tu više da privuku pažnju nego što imaju neku praktičnu funkciju, osim što bacaju malo svetla na providni deo, pa neko po mraku može bolje da vidi kretanje vaših usta.

Dve brzine rada ventilatora

Ukoliko imate utisak da protok vazduha nije dovoljno dobar, možete aktivirati ventilatore koji omogućavaju bolju cirkulaciju vazduha i imaju predefinisane režime rotacije od 4.200 i 6.200 okreta po minuta, dok donji otvor maske nema aktivnu ventilaciju.

Razer Zephyr
Izvor: YouTube / Razer

Deo za nošenje na glavi se sastoji od dve trake, tako da je veličina univerzalna. Jedan deo ide oko vrata, a drugi oko zadnjeg dela glave. Trake oko glace i delovi koji dodiruju nos bradu sa prednje strane su silikonski, i mogu se izvaditi da bi se očistili. Razer napominje da se unutrašnji providni deo pažljivo čisti, jer poseduje premaz protiv magljenja, koji nije preporučljivo skidati.

Bez zvučnika

Ono što nije implemetirano sa prototipa koji je najavljen u martu ove godine su zvučnici koji bi pojačali ono što pričate, jer bi maska bila mnogo teža, a baterija trajala mnogo kraće. Doduše, to ne znači da u budućnosti nećemo videti Zephr Pro model sa zvučnicima i još pokojim dodatkom po duplo većoj ceni.

RGB

RGB kontrola maske se obavlja preko tastera na samoj masci, ali i preko mobilne aplikacije. Integrisana baterija bi trebala da traje oko 8 sati po punjenju, ukoliko ne koristite RGB svetla i ventilatore uključite na najniža podešavanja.

Možda će vas zanimati

Jedna od loših strana Zephyr maske je što je ona mnogo drugačija od svega ostalog i garantuje da će se svi okretati za vama, što je super ako ste influenser, a nije mnogo super ukoliko preferirate anonimnost. Još kada tome dodate RGB svetla...

Šetnja sa Zephyr maskom
Izvor: YouTube / Razer

S druge strane, izgleda da to ne smeta ljudima previše, s obzirom na to da su sve maske rekordno rasprodate, bez obzira na visoko postavljenu cenu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inače

san mi je da izgledam ko vanzemaljac ili bar ko vanzemunac.

haha

od te kompanije samo kvalitet je stizao