Bez novčanika

KUPOVINA VOZNIH KARATA SKENIRANJEM LICA: Moskva prvi grad na svetu sa novim sistemom plaćanja

Građani u sistem unose informacije o bankovnim računima, te svoje biometrijske podatke ukoliko žele da koriste novu uslugu za plaćanje.

Moskva
Izvor: Smart Life/ @DW News

Moskovski metro je još u avgustu 2021. godine počeo s testiranjem opcije Face Pay, pa su građani dobili priliku da usluge plaćaju preko tehnologije skeniranja lica.

U to vreme je opcija uvedena u jednu metro liniju, a testiralo ju je hiljadu građana, da bi se kasnije proširila i na ostale.

Zaposleni u moskovskom metrou su još ranije počeli s testiranjem, pa je do avgusta zabeleženo milion uspešnih plaćanja uz pomoć skeniranja lica.

Tehnologija je brzo prepoznata kao kontroverzna, posebno kad se u oktobru počelo s ubrzanim širenjem na sve linije.

Aktivisti za ljudska prava su u to vreme počeli s kritikovanjem tehnologije, te su istakli da se koristi i u supermarketima, čime je država dobila novi kanal za posmatranje i praćenje građana. Istina, scenario podseća na situacije iz naučno-fantastičnih filmova u kojima junaci sve „plaćaju licem“, pa ih i bilbordi prepoznaju i na osnovu toga im nude personalizovane reklame.

Za ulazak u metro tako nisu potrebna lična dokumenta ili telefon, već samo lice koje se okreće ka kameri za skeniranje. Očekuje se da u naredne dve do tri godine uslugu počne da koristi oko 15% građana Moskve, a čelnici su istakli da je prijava potpuno dobrovoljna.

Građani u sistem unose informacije o bankovnim računima, te svoje biometrijske podatke ukoliko žele da koriste novu uslugu za plaćanje. Za one koji su nepoverljivi tu su i dalje tradicionalni načini za kupovinu karata.

Očekuje se da će plaćanje skeniranjem lica ubrzati saobraćaj u zemlji, a obećano je da će podaci građana biti enkriptovani, te da će kamere čitati „biometrijske ključeve“ a ne snimke lica korisnika. To znači da građane niko neće moći da prati, naravno ako su obećanja istinita.

Moscow Metro launches pay per face recognition
Izvor: Smart Life/ @DW News

Početkom 2021. godine je moglo da se pročita da vlasti očekuju da se broj korisnika biometrijskog sistema u Rusiji za dve godine sa 160 hiljada poveća na 70 miliona, što je zanimljivo budući da su od početa pandemije ovaj sistem koristile i za sprovođenje karantina i drugih mera u borbi protiv širenja korona virusa.