Veštačka inteligencija otkriva psovke i ružne reči u pesmama i sprečava ih | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veštačka inteligencija otkriva psovke i ružne reči u pesmama i sprečava ih

Popularni muzički servis, dostupan i kod nas, razvija platformu za automatsko prepoznavanje pesma sa eksplicitnim sadržajem.

  Izvor: MONDO / Deezer

Muzičke kuće sve češće ne označavaju eksplicitan sadržaj, iako su to u obavezi da čine, pa francuski striming servis Deezer razvija platformu, koja će to činiti umesto njih.

Zapravo, ogroman deo biblioteke od preko 45 miliona pesama Deezer-a nije označen pravilno, pa se može desiti da se korisniku pusti “E“ označena pesma, odnosno EXPLICITE, iako to korisnik ne želi ili mu je roditeljskom kontrolom zabranjeno.

Možda će vas zanimati:

Zbog toga što muzičke kuće sad ne mogu da se bave već ubačenim sadržajem, a ručno pretraživanje biblioteke bi trajalo mesecima, ovaj servis razvija platformu baziranu na automatizaciji, mašinskom učenju i veštačkoj inteligenciji, koji će prepoznavati takve pesme ili/i albume i označavati ih propisno. Problem ovakvog sadržaja je eskalirao u poslednjih nekoliko godina zbog toga što mnogi izvođači, usled slobodnijeg izražavanja i slobode govora i iznošenja stavova, u pesmama sve češće koriste nekad nedolične reči, psovke, sleng i druge primere neknjiževnog jezika.

S obzirom na to da se u Deezer servis dnevno slije i do 40.000 novih pesama jasno je da servis mora da pribegne digitalizaciji ovog problema i reši ga AI implementacijom.

Svi popularni servisi, kakvi su baš Deezer, Apple Music, Spotify, Amazon Music itd. nude opciju za isključivanje EXPLICIT sadržaja rezultati toga su polovični, baš zbog toga što numere i albumi nisu propisno označeni, a to je posebno problematično roditeljima na porodičnim nalozima.

Prema objašnjenjima na blogu ovog striming servisa, pred kompanijom je kompleksan i zahtevan put, koji će otežati kulturološke i druge barijere, zbog kojih bi neke pesme čak i sa vrlo malim procentom nedozvoljenih reči mogle biti označene kao i one u kojima su sočne psovke i slično. Takođe, biće teško uposliti mašine na takav način da samostalno donose pravilne odluke u vezi s tim u kojoj meri je neka eksplicitna reč upotrebljena u dozvoljenom ili nedozvoljenom kontekstu.

Kompanija je dosad koristili Spleeter servis i njegove alate, ali su rezultati bili nedovoljno dobri, pa je kreiranje nove digitalne platforme neophodno. Nova digitalizovana platforma za otkrivanje uvredljivih reči u pesmama i lepljenje “E“ oznake biće razvijena uz pomoć dosadašnjih rešenja i potpuno novih, uz ljudski nadzor, a do tada ljudi ostaju primaran faktor u borbi sa neobeleženim eksplicitnim sadržajem.

Pročitajte i ovo:

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi