IT NIJE IMUN na koronu, dobro ide tek svakom desetom | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IT NIJE IMUN na koronu, dobro ide tek svakom desetom

Naizgled potpuno neočekivano, ali i tzv. digitalna privreda u Srbiji pogođena je pandemijom korona virusa. Dobro ide tek svakoj desetoj firmi iz IT sektora, pokazuje analiza Inicijative "Digitalna Srbija". Nema otpuištanja, ali plate...

  Izvor: metamorworks/iStockphoto

"Digitalna Srbija" predstavila je danas Skener digitalne privrede, izveštaj koji pokazuje prve rezultate istraživanja o uticaju pandemije covid-19 na domaću digitalnu privredu, za koju premijerka Ana Brnabić tvrfdi da je "naš rudnik zlata".

A skener je pokazao da ovaj sektor domaće ekonomije nije "virus-proof", uprkos tome što određeni digitalni proizvodi sada beleže rast ali i tome da su ove kompanije svakako bile najpripremljenije za "rad od kuće".

Možda će vas zanimati

Većina "startapa" i digitalnih kompanija već oseća negativne posledice pandemije, pa tako dve trećine startapa do sada beleži pad prodaje veći od 60 odsto, dok polovina digitalnih kompanija i frilensera prijavljuje pad prihoda veći od 30 procenata.

Ovakva slika je i očekivana, tvrdi direktor Inicijative "Digitalna Srbija" Nebojša Đurđević, "imajući u vidu da digitalna privreda ne postoji u vakuumu, već se blisko oslanja na sve druge grane ekonomije i samim tim trpi posledice".

PRONAĆI "DRUGI" POSAO

Među frilenserima koji su doživeli negativne efekte 85 odsto njih misli da će zbog posledica covid-19 morati da traži alternativne načine prihoda. Ovo je, kako se navodi, posebno važno imajući u vidu da zaposlenost opada širom sveta, a da je Srbija među prvim zemljama u svetu po udelu stanovništva koji zarađuje na ovaj način. Ipak, stručnjaci predviđaju da će ovaj pad biti kratkoročan, a da će u narednom periodu uticaj na frilensere biti pozitivan zbog toga što će kompanije angažujući ovaj kadar smanjivati troškove. To s druge strane znači manje prilike za stalno zaposlenje.

Uprkos nekim očekivanjima, samo 10 odsto digitalnog sektora vidi rast prihoda usled porasta tražnje za digitalnim proizvodima tokom pandemije, a nisu svi delovi digitalnog "ekosistema" podjednako pogođeni krizom.

Autori izveštaja zaključuju da su za sada najviše pogođeni startapi koji, pored najvećeg pada prodaje, imaju i problem sa padom investicija na globalnom nivou. Rezultati istraživanja pokazuju i da su domaće kompanije trenutno više pogođene od stranih. Takođe, podaci ukazuju da su oni koji se bave pružanjem IT usluga osetili negativne efekte u većem procentu od onih koji imaju svoje proizvode.

S druge strane, ono što jeste očekivano je da uprkos krizi, za sada 90 odsto poslodavaca u ovom segmentu ne planira otpuštanje zaposlenih. Iako je zapošljavanje novog kadra usporeno, taj pad je manji nego što je slučaj na nivou cele privrede. To je i normalno jer do kvalitetnog kadra nije lako doći, posebno u maloj Srbiji.

Ipak, dodaju, više od 40 odsto digitalnih kompanija i 25 procenata startapa planira smanjenje plata.

ZAHTEV ZA PODRŠKU

"Izuzetno je važno da se u narednom periodu predstave specifični podsticaji koji bi bili usmereni na sektore sa značajnim rastom u prethodnim godinama, kao i sektore koji će omogućiti dobro pozicioniranje Srbije u novonastalim podsegmentima tržišta koje je pandemija kreirala. Naš fokus je upravo zbog toga bio na digitalnom sektoru koji je ključan za trenutne procese poslovnih transformacija, kao i zbog činjenice da se ovaj sektor brže oporavljao nakon kriza", kaže Tanja Kuzman jedna od autorki izveštaja i menadžerka za startape i korporativne inovacije u kompaniji PwC.

Do sada je u istraživanju učestvovalo više od 300 predstavnika domaće digitalne privrede, s tim da se prikupljanje podataka vrši i dalje kako bi rezultati bili redovno ažurirani.

PROČITAJTE I OVO

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA