Srbija za istraživanje i razvoj za celu godinu potrošila samo 0,42% bruto domaćeg proizvoda | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija za istraživanje i razvoj za celu godinu potrošila samo 0,42% bruto domaćeg proizvoda

Autor Marko Čavić

Za istraživanje i razvoj u 2021. godini država potrošila 26,59 milijardi dinara.

  Izvor: SmartLife / ISAR Aerospace

Za istraživanje i razvoj u 2021. godini utrošeno je 26,59 milijardi dinara budžetskog novca, što predstavlja povećanje od 5,3 odsto u odnosu na 2020. godinu, saopštio je Republički zavod za statistiku, uz napomenu da je udeo tih sredstava u bruto domaćem proizvodu iznosio 0,42 odsto.

Najveći procenat budžetskih sredstava za istraživanje i razvoj - 62,7 odsto - pripao je sektoru države, dok je na drugom mestu sektor visokog obrazovanja sa 22,8 odsto ukupne sume.

Možda će vas zanimati

Sledi "sektor inostranstva" sa 11,1 odsto, poslovni sektor sa 2,1 odsto dok je za neprofitni sektor bilo namenjeno 1,3 odsto sredstava.

Posmatrano prema društveno-ekonomskim ciljevima, najviše budžetskih sredstava opredeljenih za istraživanje i razvoj bilo je utrošeno za cilj Opšte unapređenje znanja - Istraživanje i razvoj finansirani iz opštih fondova univerziteta, i to 22,1 odsto novca.

Za cilj Industrijska proizvodnja i tehnologija utrošeno je 21,8 odsto, a najmanje sredstava utrošeno je za cilj Istraživanje i eksploatacija svemira - ukupno 0,4 odsto.

Sredstva koja su planirana za istraživanje i razvoj budžetom za 2022. godinu (pre rebalansa budžeta) iznosila su 22,96 milijardi dinara, naveo je Zavod u saopštenju, što je smanjenje za gotovo 15% u odnosu na 2021. godinu.

Šta vi mislite o ovome?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA