IZAZOVNA 2020. GODINA ZA STARTAPOVE KOD NAS: Srpski startapovi imali 10 puta manje investicija od hrvatskih i rumunskih | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IZAZOVNA 2020. GODINA ZA STARTAPOVE KOD NAS: Srpski startapovi imali 10 puta manje investicija od hrvatskih i rumunskih

Napominje se da količina novca investirana u domaće startapove i broj investicija nisu definitivni niti jedini pokazatelji vitalnosti ekosistema, ali šalju vrlo jasan signal svima.

  Izvor: MONDO / Visa

U srpske startapove je tokom 2020. godine investirano barem 21,3 miliona evra, prema preliminarnim pokazateljima o ovim investicijama, koje prikupio specijalizovani portal Startit iz svih javno dostupnih i privatno podeljenih podataka.

U analizi se navodi da je u hrvatske startapove investirano 273,1 miliona, a u rumunske 217,4 miliona evra tokom prošle godine.

Možda će vas zanimati

Napominje se da količina novca investirana u domaće startapove i broj investicija nisu definitivni niti jedini pokazatelji vitalnosti ekosistema, ali jesu važan signal koji dobija na značaju kad se poredi sa zemljama regiona u odnosu na koje bi Srbija trebalo da bude konkurentna.

"Podaci o samim investicijama nisu i ne mogu biti savršeni, posebno za Srbiju i Hrvatsku, gde je teže doći do informacija", navodi Startit.

Dodaju da su koristili informacije od domaćih fondova, Crunchbase platforme, kao i medijske izveštaje i istraživanja organizacija i fondova iz Srbije i drugih zemalja.

Kao srpski startap su tretirali firme čiji je barem jedan osnivač iz Srbije, koji živi i radi ovde.

Prema analizi portala, od srpskih startapova prošlu godinu je obeležio beogradski Orgnostic koji je uzeo 900.000 dolara. Navode da je Investicioni fond South Central Ventures u 2020. imao samo tu novu investiciju u Srbiji, dok su druge investicije tog fonda bile dodatne runde finansiranja u startapove koji su već dobili novac od njih.

Fond za inovacionu delatnost je u 2020. godini uložio u 42 startapa ukupno 3,1 miliona evra. "Inovacioni fond je skoro duplirao broj grantova i ukupnu sumu, sa 1,7 miliona evra u 2019. na 3,1 miliona evra u 2020. godini", navodi Startit.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Tanjug)

Pročitajte i ovo

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi