Građani zgranuti nad ponovnim rastom cena goriva: Kako nam ove promene cena zapravo ipak mogu ići na ruku? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građani zgranuti nad ponovnim rastom cena goriva: Kako nam ove promene cena zapravo ipak mogu ići na ruku?

Nedavno je javno najavljeno poskupljenje goriva od 1. maja, što je posledica rasta akciza za proizvođače i uvoznike derivata nafte.

 Benzinska pumpa Izvor: SmartLife / KapitalRS

U komentarima na većini članaka koji se bave ovom vešću, upečatljivo je nezadovoljstvo građana povećanjem cena goriva iz različitih razloga. Na prvom mestu je svakako razlika u troškovima za vlasnike ličnih vozila, pružaoce i česte korisnike prevozničkih usluga. Sem toga, mnogi vide razloge za brigu i u potencijalnom porastu cena drugih roba i usluga kakav uglavnom prati promene na tržištu energenata poput nafte, pa i u uzročno-posledičnim vezama tih promena sa geopolitičkim zbivanjima na globalnom i lokalnom nivou.

Svi koji su radoznali kakvi uticaji oblikuju cene nafte, mogu saznati više u OVOM preglednom priručniku

Upravo su geopolitičke tenzije jedan od najpotentnijih faktora koji trenutno guraju cene sirove nafte ka gore, te je razumljivo videti sve više zabrinutosti nad ekonomskom budućnošću. Ipak, rast cena sirovina na tržištu ne mora uvek da znači samo gubitke i troškove za krajnje korisnike. Štaviše, postoji način kako da promene cena zapravo budu IZVOR PRIHODA. U Srbiji je ova praksa možda manje poznata, jer njena zastupljenost tek dobija na snazi, iako je izuzetno pristupačna zahvaljujući prednostima današnjice na polju tehnologije i mrežne pokrivenosti.

Veštine koje možete savladati i sami: Preuzmite besplatan priručnik o trgovanju cenama nafte, koji je za Vas pripremio Fortrade-ov tim stručnjaka

U pitanju je onlajn trgovanje, o kojem sve više čujemo poslednjih godina, a sve više i više ljudi se priklanja bavljenju upravo ovom ulagačkom praksom. Za svega par decenija, trgovanje je prešlo put od dostupnog uglavnom biznismenima, brokerima i institucijama – do raspoloživog svakome ko poseduje uređaj sa internet konekcijom i dobru volju za učenjem. Početni kapital je postao proizvoljan, a informacije, edukacije, i alati za građenje iskustva su rasprostranjeni šire nego ikad.

Dodatno, ne mora se nužno ni posedovati ono čime se trguje, jer je moguće ostvariti trgovanje i samim cenama tržišnih instrumenata – odnosno dovoljno je ulagati u prognozu kretanja cena. Logično, što je veće to kretanje, veći su i zarade i gubici (u zavisnosti da li je kretanje u tržišnim cenama ispunilo prognozu ili ne). Na upravo ovakav način, mnogi su iskoristili skori značajan porast u ceni sirove nafte, te iako su uvoznici i krajnji potrošači njenih derivata u većem trošku zbog toga, svi koji su predvideli ovaj porast i uložili u svoje predviđanje – ostvarili su procentualno solidne prihode srazmerne svom početnom kapitalu.

Ovim izvorom dodatne zarade nije onoliko teško baviti se koliko smo skloni da zamišljamo, sve dok smo realni sami sa sobom kada su u pitanju ciljevi odnosno očekivanja, i koliko smo spremni da se informišemo i razumemo osnovno funkcionisanje trgovanja.

U cilju da olakša i približi pojam samostalnog onlajn trgovanja cenama sirovina, za sve koji su zainteresovani ili radoznali – a nisu sasvim sigurni odakle da počnu, Fortrade je pripremio sažet vodič prilagođen svim nivoima (pred)znanja.

Besplatno ga preuzmite OVDE, i savladajte osnove razumevanja kako i sami možete trgovati.

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 10

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jah

Srbin je glup, Srbin je proklet Nebeski narod nestaje Samo vi glasajte i stavite u džep 2,000 i to je dobitna kombinacija I bolje da vas nema

Goran

Gorivo nam je ubedljivo najskuplje u regionu. Kao da smo neka ekonomska sila pa da to mozemo podneti. Skuplje nam je gorivo nego u Nemackoj i Austriji gde su plate vece po 4, 5 puta naspram istog radnog mesta i sa istim brojem radnih sati.

Srbin

U srbiji sve se finansira iz cene goriva. Tako da gospodo ako vam se cena ne svidja 2 jun. Nema izgovora.