Naučnici izumeli veštačku inteligenciju koja čita misli | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici izumeli veštačku inteligenciju koja čita misli

Još uvek nije savršena, ali veštačka inteligencija je uspela da pročita suštinu misli.

 Naučnici izumeli veštačku inteligenciju koja čita misli Izvor: Unsplash

Grupa naučnika uspela je da istrenira veštačku inteligenciju da pročita ljudske misli. Tehnologija iza veštačke inteligencije se ne razlikuje previše od popularnog ChatGPT-a, koji može da vodi smislen razgovor sa korisnikom na osnovu njegovog unosa, s tim da je unos u ovom slučaju aktivnost ljudskog mozga.

Tim sa Univerziteta u Teksasu je u ponedeljak objavio svoje istraživanje u časopisu Nature Neuroscience. Njihova metoda koristi snimke magnetne rezonance kako bi se protumačilo ono što ispitanik "čuje, govori ili zamišlja". Ovo nije prvi put da su naučnici razvili tehnologiju koja može da čita misli, ali jeste prva uspešna metoda koja ne zahteva elektrode povezane sa mozgom ispitanika.

AI model, nazvan GPT-1, je trenutno jedina tehnologija koja može da koherentno protumači aktivnost mozga. Druge tehnike mogu izvući reč ili kratku fazu, ali GPT-1 može da formira složene opise koji objašnjavaju suštinu onoga što ispitanik misli.

Na primer, jedan učesnik u studiji je slušao snimak na kome je neko rekao: "Još nemam vozačku dozvolu". Jezički model je protumačio snimak aktivnost mozga kao "još uvek nije ni počela da uči da vozi". Dakle, iako ne čita misli osobe bukvalno, može prepoznati o čemu se razmišlja, a sve to na osnovu protoka krvi u mozgu. Za precizno čitanje je, bar za sada, potrebna medicinski invazivna metoda koja prati druge neurološke aktivnosti.

Veštačka inteligencija je trenirana na tri volontera koji su proveli 16 sati slušajući priče dok su boravili u MR mašini, kao i na osnovu Reddit komentara i autobiografija. Ovo je omogućilo GPT-1 modelu da poveže aktivnost mozga za reči i ideje.

Nakon što su ga istrenirali, ispitanicima su puštene potpuno nove priče, a GPT-1 je uspeo da otprilike utvrdi o čemu se radi u priči, odnosno šta ispitanici slušaju. Studija je takođe uključivala puštanje filmova bez zvuka, a slični rezultati su dobijeni i na osnovu vizuelne interpretacije volontera.

Ipak, GPT-1 je bio najtačniji kada je pokušavao da odgonetne šta ispitanici slušaju, nego o čemu samostalno razmišljaju, što je najverovatnije posledica apstraktne prirode ljudskih misli umesto konkretnih ideja koje se formiraju tokom slušanja.

Čitanje ljudskih misli je nesumnjivo najkontroverzija primena veštačka inteligencije do sada, nadmašujući i prva otpuštanja radnika koje će odmeniti AI. Iako tim naučnika zamišlja da će tehnologija biti primenjena na osobe koje ne mogu da verbalno komuniciraju, ali i sami naučnici su izrazili bojazan da se GPT-1 neće uvek koristiti na dobrovoljnoj bazi.

Pogledajte kako je veštačka inteligencija pretvarala našu maštu u slike:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

Neće valjda da mi propadne lebac u ajti sjektoru ?

Zoran

Ne budite tužni što će na s zameniti mašine i AI! Ovakva kakva je, naša civilizacija ne zaslužuje da preživi!

Mrčela

Malo sam istraživao i testirao AI. GPT-4 je monstrum! Stvar jeste opasna i negativna, ali ne za priče da će nas uništiti i te gluposti, nego po mojoj skromnoj proceni, odma može da zameni ljude u 50% poslova. Sa te strane je opasna. U roku od pola godine će se videti prava moć AI, a to je u igricama, zamislite da bukvalno razgovarate sa karakterima u igri, veće je napravljena jedna igra. AI je velika stvar, mislim da ljudi nisu trenutno svesni koja je to revolucija i pozitivna i negativna, ali neće biti zaustavljena sigurno, suvise je velika stvar. Moje mišljenje je da kroz 5 godina nećemo moći prepoznati današnji svet, čim se AI pusti u uređaje, a sve nove tehnologije će se oslanjati na AI, a stare se već prilagođavaju. Moja procena je da imamo između 5 i 10 godina da se prilagodimo i da prihvatimo. Nije ona inteligentna u tom smislu da razmišlja sama, ali bukvalno može da razgovara sa čovekom, a da čovek ne može da primeti sa kim razgovara. Algoritmi su izvanredni kako parsiraju reči i značenja, kako slažu odgovore, bukvalno predviđaju. Isprobajte. Recimo najveća glupost koja vam padne na pameti, primer: napiši mi priču ok polu-zreloj jagodi i erozivnom kamenčiću kada su bili na moru. - Dobićete priču kao iz romana. Znači pisci više ne trebaju, ali bukvalno. Testirajte. Kažem trenutno može da zameni 50% svih poslova. Samo fizički radnici su bezbedni. Ne preuveličavam, testirajte.