Počelo je: Kompanija kaže da će zameniti radnike veštačkom inteligencijom | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počelo je: Kompanija kaže da će zameniti radnike veštačkom inteligencijom

Ono zbog čega su mnogi strahovali počinje da se ostvaruje - veštačka inteligencija preuzima ljudske poslove.

 Veštačka inteligencija će zameniti radnike u kineskoj kompaniji Izvor: Unsplash

Ukoliko ste svima pričali da će nas veštačka inteligencija jednog dana sve zameniti, pravo je vreme da saopštite prijateljima da ste sve vreme bili u pravu, jer je jedna od najvećih medijskih i PR kompaniju u Kini, Bluefocus Intelligent Communications Group, upravo najavila da će uposliti AI umesto eksternih autora i grafičkih dizajnera.

Kako navodi Bloomberg, koji je došao u posed internog memoranduma koji kruži kompanijom, zaposlenima su saopšteni planovi o zameni eksternih radnika generativnom veštačkom inteligencijom. "Kako bismo prigrlili novi talas sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom, počevši od danas, odlučili smo da obustavimo sve troškove za eksterne autore i dizajnere", piše u memorandumu.

Kako bi dobio licencu za upotrebu generativnih AI sistema, Bluefocus se obratio kompanijama Alibaba i Baidu, a akcije kompanije su, nakon što je memorandum postao javan, skočile za 19 odsto.

Već decenijama smo svedoci da su automatizovani sistemi odmenjivali ljudske radnike, međutim, malo koja tehnologija je izazvala zabrinutost kao što je to bio slučaj sa veštačkom inteligencijom. Prema istraživanju Goldman Sach banke, ovi sistemi bi mogli da zamene četvrtinu radne snage u SAD i Evropi, što je čak 300 miliona radnika.

Autori istraživanja tvrde da će AI automatizacija imati neku vrstu uticaja na čak dve trećine zaposlenih. Globalno, 18 odsto radnika bi moglo biti odbačeno u korist veštačke inteligencije, pri čemu su radnici u razvijenim zemljama u većoj opasnosti od onih u razvoju.

Međutim, nije sve tako crno u sprovedenom istraživanju. Kako se navodi, 63 odsto radne snage u SAD bi navodno zadržalo svoju poziciju, ali bi pomoću veštačke inteligencije sebi olakšali od 25 do 50 odsto obima posla.

Pogledajte kadrove domaćih filmova koje je stvorila veštačka inteligencija:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 9

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

v1ad

They took our jobs!

beogradska seljačina

20 godina od omasovljenja mobilnog telefona -pola sveta- ne ume ni zvono da pojača, kamoli da promeni pozadinu ili temu, ali interesantno zvuči da će stotine miliona komara robota odjednom "održavati" ne znam koliko milijardi bezubih primata bez elementarnih higijenskih navika, ili ono najjače kako će sami da se održavaju... Biće biće how yes no...

Td

AI ce kad tad zameniti radnicku klasu u mnogim sferama,to je neminovno,samo je pitanje sta onda kada milioni ljudi ostanu bez posla...Veliki deo zanimalja i procesa je vec automatizovano,apsolutno nije nikakav problem da se operater zameni AI...Danas vec imamo automatske linije u gotovo svim sferama,AI ce lako zameniti kontrolore i operativce,modelatore itd...Doduse veliko je pitanje da li ta AI o kojoj pricaju ima kapaciteta za samostalni razvoj ili je i dalje ogranicena ljudskim delovanjem...U principu AI funkcionise po principu algoritma koji na osnovu prikupljenih podataka i po zadatim parametrima automatski izvrsavaju funkciju..Prava AI koju smo navikli da gledamo u filmovima jos uvek je nedostupna,njen osnov je samosvesnost,a za tako nesto tehnologija jos uvek nije dostupna..Naime,potrebno je izuzetno mnogo memorije (trilioni terabajta i mnogo vise),algoritama itd da bi se formirala celina koja ce moci samostalno da 'uci'...Tog trenutka kada to bude bilo moguce ljudski rod vise nece biti dominantna vrsta,pogotovu sto na osnovu informacija koje bi AI mogla da prikupi jasno bi bilo da se opstanak jedne vrste bazira na dominaciji...Znaci Terminator u najavi,hah...Za sada ce trenutno dostupna 'AI' zameniti jedan deo ljudstva naautomatizovanim procesima,ali ce svakako biti potreban nadzor...