Veštačka inteligencija zauvek menja rat, najbitnija tehnologija još od nuklearnog oružja | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veštačka inteligencija zauvek menja rat, najbitnija tehnologija još od nuklearnog oružja

Ukoliko se ostvare predviđanja bivšeg izvršnog direktora Google-a, ratovi više nikada neće biti isti zahvaljujući veštačkoj inteligenciji.

 Veštačka inteligencija menja ratovanje kao nuklearno oružje Izvor: Unsplash, Pixabay

Tema veštačke inteligencije se sve češće može videti u medijima. Međutim, iako u poslednje vreme viđamo napredak tehnologije koja bi mogla biti vrlo korisna širim masama, upošljavanje AI sistema može biti iskorišćeno i u svrhe koje mogu biti vrlo zastrašujuće, kao što je ratovanje. Kako Erik Šmit, bivši izvršni direktor kompanije Google, veštačka inteligencija bi mogla da ima sličan uticaj na ratove kao što je imala upotreba nuklearnog oružja.

U intervjuu za Wired, Šmit, koji je 2016. godine bio jedan od osnivača Odbora za inovacije u oblasti odbrane američke vlade, govorio je o nadogradnji američke vojske najsavremenijom tehnologijom pomoću koje će održavati korak sa Kinom.

Neke od tema koje se Šmit dotakao u razgovor uključuju startap kompaniju Istari, koja spaja mašinsko učenje i metaverzum kako bi sastavljala i testirala vojna vozila kao što su tenkovi. Takođe je bilo reči o njegovoj viziji mreže jeftinih dronova koji bi mogli da besprekorno izvršavaju zadatke kao jedna jedinica.

Šmit je rekao da Pentagon treba da izvuče pouke iz ruske invazije, odnosno da izvuče pouke iz Ukrajinske odbrane koja uspeva da se odupre moćnijoj sili zahvaljujući prihvatanju tehnologija iz privatnog sektora. Bivši izvršni direktor kompanije Google je naveo primere upotrebe 3D štampača za štampanje rezervnih delova i pretvaranja komercijalnih dronova u oružje - kojima je nedavno Ilon Mask zabranio upotrebu satelitskog interneta za upravljanje.

Međutim, velika prekretnica u modernom ratovanju bi mogla da stigne zahvaljujući veštačkoj inteligenciji. "Ajnštajn je 30-tih godina poslao pismo Rozveltu u kome je rekao da bi nova tehnologija - nuklearno oružje - mogla da promeni rat - što se i desilo. Smatram da su autonomni i decentralizovani sistemi veštačke inteligencije isto toliko moćni", kaže Šmit.

Poređenje veštačke inteligencije i nuklearnog oružja je daleko od pozitivne primene nove tehnologije, iako Šmit govori o načinu na koji se ratovi vode, a ne o oružju za masovno uništenje. Međutim, ostaje da se vidi kakve će inovacije AI sistemu uneti u vojni sektor i da li će se njegova predviđanja obistiniti.

Da li se slažete sa Šmitovim predviđanjima?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Naučnik

Imam vlastite nacrte za stvaranje oružja sa jonizovanim vatrenim loptama poznatim još i kao loptaste munje. Uskoro ću te nacrte, a i neke jednostavne eksperimente u vezi sa tim ponuditi strancima.

Mutluk

@Naučnik Poznanik tvrdi da mu je loptasta munja pre 20 godina upala u nedovršenu sobu kuće. Niko živ mu ne veruje

Goran

@Naučnik Prava si ti "munja"...