Ilon Mask zabranio Ukrajini upravljanje dronovima pomoću Starlink satelita | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ilon Mask zabranio Ukrajini upravljanje dronovima pomoću Starlink satelita

SpaceX dozvoljava Ukrajini da koristi Starlink internet za vojnu komunikaciju, ali kontrolisanje dronova je zabranjeno.

 Ilon Mask zabranuo Starlink za upravljanje dronovima Ukrajina Izvor: YouTube / EngineerReact / TED

Nije lako opisati odnose između Ilona Maska, odnosno SpaceX-a, i Ukrajine, a deluje da su na pomolu nove teške reči i optužbe nakon što je kompanija ograničila mogućnost upravljanja dronovima pomoću Starlink satelitskog interneta.

Govoreći na konferenciji u Vašingtonu, glavna operativna direktorka kompanije SpaceX, Gvajn Šotvel, rekla je da Starlink nikada nije bio zamišljen da se koristi kao oružje.

"Ukrajinci su ga iskoristili na načine na koje nismo predviđali i koji nisu bili deo bilo kakvog sporazuma", rekla je Šotvel, pozivajući se na izveštaje da je Starlink korišćen za kontrolu ukrajinskih dronova. "Postoje stvari koje možemo da uradimo kako bismo ograničili njihovu sposobnost da to rade - postoje stvari koje možemo da uradimo i koje smo uradili."

Šotvel nije precizirala šta je SpaceX tačno preduzeo kako bi se Ukrajina sprečila da koristi Starlink za vojne napade. Ona je naglasila da se servis može koristiti za vojnu komunikaciju, ali da nikada nije bio namenjen za upotrebu u ofanzivne svrhe.

SpaceX je isporučio preko 25.000 Starlink terminala Ukrajini i pokrivao je njihove troškove od početka rata, pomažući da kritična infrastruktura zemlje, kao i njeni građani, imaju pristup internetu dok Rusija nastavlja svoje napade.

U oktobru prošle godine, izvršni direktor kompanije SpaceX, Ilon Mask, rekao je da kompanija ne može da nastavi da finansira Starlink u Ukrajini na neodređeno vreme. Kompanija je procenila da bi troškovi mogli da dostignu skoro 380 miliona dolara u narednih 12 meseci i zatražila od američke vlade da plati dodatne terminale i tekuće troškove usluga.

Međutim, samo dan kasnije, Mask je odustao od tog zahteva i obećao da će SpaceX finansirati ukrajinske napore da zemlja ostane povezana na internet u područjima gde su ruske snage uništile telekomunikacionu infrastrukturu.

Rusija je prošle godine pokušala da ometa signale koje odašilju Starlink sateliti, ali je Mask na te neuspešne poteze rekao da su doveli do toga da kompanija poboljša bezbednost svog softvera. Nakon toga, Rusija je zapretila da bi SpaceX sateliti mogli da postanu legitimna vojna meta.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Spektar

Znači Starlink služi za vojnu komunikaciju? Dobro je da znamo...

Darko

@Spektar I šta je tu nepoznato. Bilo koji sistem komunikacije može da se koristi u vojne svrhe.