Rusija šalje spasilačku misiju na Međunarodnu svemirsku stanicu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusija šalje spasilačku misiju na Međunarodnu svemirsku stanicu

Nakon što je odlučeno da je povratak na Zemlju kapsulom Sojuz MS-22 suviše opasan, Roskosmos će u februaru poslati novu kapsulu na MSS.

 Rusija šalje spasilačku misiju na svemirsku stanicu Sojuz Izvor: NASA

Rusija se sprema da pošalje spasilačku misiju na Međunarodnu svemirsku stanicu nakon što je kapsula kojom su doleteli njeni astronauti oštećena udarom mikrometorita. NASA je u brifingu za medije rekla da će Roskosmos 20. februara poslati praznu Sojuz MS-23 kapsulu na stanicu, kojom će se na Zemlju vratiti astronauti Sergej Prokopjev, Dmitrij Petelin i Frenk Rubio.

Iz Sojuz MS-22 letelice, kojom su astronauti doleteli na MSS u septembru i kojom je trebalo da se vrate nakon okončanja misije, je 14. decembra počela da curi rashladna tečnost. Istragom astronauta je utrvrđeno da je došlo do udara mikrometeorita, slično kao na James Webb svemirskom teleskopu, koji je oštetio rashladni sistem, što je dovelo do više temperature u kabini.

 Sojuz curenje rashladne tečnosti nakon udara mikrometeorita Izvor: YouTube / VideoFromSpace

Roskosmos je ubrzo odlučio da bi korišćenje ove kapsule bilo opasno za povratak posade na Zemlju. Temperature bi tokom ulaska u atmosferu bile opasne za astronaute i kompjutersku opremu, a popravka u svemiru bi bila nepraktična, jer je procedura preteška, rekao je Sergej Krikalev iz ruske svemirske agencije.

Dok ne stigne MS-23, posada na Međunarodnoj svemirskoj stanici je i dalje spremna da koristi pokvareni Sojuz za evakuaciju u hitnim slučajevima. Međutim, to nije idealno jer bi tri od sedam astronauta moralo da prihvati znatno veći rizik tokom povratka kući, a NASA tvrdi da je razgovarala sa kompanijom SpaceX, čija Dragon kapsula je takođe povezana sa MSS-om, o tome da li bi četvoročlana letelica mogla da primi još jednog astronauta u slučaju da nešto pođe po zlu.

Podsetimo, odnosi agencija NASA i Roskosmos su postali veoma zategnuti nakon ruske invazije na Ukrajinu. Rusija je prošlog leta rekla da će napustiti MSS nakon 2024. godine, i predstavila izgled sopstvenu orbitalne stanice koju će u budućnosti koristiti. Ipak, curenje kapsule je, bar nakratko, primoralo ove dve agencije da blisko sarađuju zarad dobrobiti posade.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA