Nestašica helijuma zabrinula lekare, rad magnetnih rezonanci u opasnosti? | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nestašica helijuma zabrinula lekare, rad magnetnih rezonanci u opasnosti?

Autor Ilija Baošić

Helijum je neophodan za rad magnetnih rezonanci, a trenutna nestašica i veće cene će ionako skup dijagnostički alat učiniti još skupljim.

Helijum je element koji većina poznaje kao gas za rođendanske balone i uzima zdravo za gotovo. Međutim, takođe se koristi u hard diskovima, ali i u magnetnoj rezonanci u tečnom agregatnom stanju. Nažalost, Zemlji ponestaje ovog bitnog elementa.

Helijumu su potrebne hiljade godina da se formira unutar Zemlje radioaktivnim raspadom. Lakši je od vazduha, pa polako prodire kroz Zemljinu koru i skuplja se u džepovima koje možemo da izbušimo i vršimo ekstrakciju ovog gasa. Ipak, izuzetno sporo vreme formiranja ga čini gotovo neobnovljivim, tako da će nam ga jednog dana ponestati.

Trenutno se suočavamo sa globalnom nestašicom helijuma. Ruska fabrika za preradu prirodnog gasa Amur, koja snabdeva skoro trećinu svetskog helijuma, nedavno je pretrpela dva požara - jedan u januaru, a drugi u oktobru - što je zajedno sa sankcijama dovelo do toga svet ima sve manje helijuma za korišćenje na neozbiljne stvari.

Dobavljači su već počeli da smanjuju količinu koje prodaju "neprioritetnim kupcima", primetio je NBC News, a na vrhu liste prioriteta je medicinska industrija. Međutim, lekari se i dalje plaše da će nedostatak ograničiti jedan od njihovih najboljih alata za dijagnostikovanje unutrašnjih povreda i bolesti - magnetnu rezonancu.

"Helijum je postao velika briga, posebno sada u vezi sa geopolitičkom situacijom", rekao je profesor radiologije Mahadevapa Maheš sa Medicinskog fakulteta Džon Hopkins.

Magnetna rezonanca može da pruži lekarima detaljne prikaze unutrašnjih organa i kostiju koje druge mašine, kao što je rendgen, ne mogu da postignu. Ove slike omogućavaju medicinskom osoblju da vidi bilo šta, od tumora do unutrašnjeg krvarenja. Međutim, MR mašina mora da ohladi svoje magnete do skoro apsolutne nule da bi napravila ove snimke.

Pošto je helijum najhladniji element, sa tačkom ključanja od -268,9° C, idealan je za hlađenje magneta do potrebnih niskih temperatura. Ovo hlađenje omogućava struji da prođe kroz elektromagnete MR mašine gotovo bez otpora, što ih čini superprovodnicima.

Dobra vest je da MR mašine treba dopuniti svake tri ili četiri godine. Loša vest je da je za rad potrebno oko 2.000 litara tečnog helijuma. Do sada, bolnice još nisu morale da smanje MR testiranje, ali cene helijuma su već počele da rastu, što će ionako skup dijagnostički alat učiniti još skupljim.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA