Ookla intervju: Brzina mreže na vrhu liste želja korisnika | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ookla intervju: Brzina mreže na vrhu liste želja korisnika

Autor Igor Žeželj Izvor Promo

O tome kako vrše svoja merenja brzine i na koji način garantuju verodostojnost rezultata, razgovarali smo sa kompanijom Ookla.

 Ookla merenje brzine intervju, najbrža mreža u Srbiji Izvor: Ookla

Kompanija Ookla je nedavno proglasila A1 najbržom mobilnom mrežom u Srbiji drugu godinu zaredom. Ova kompanija poznata je po svojoj Speedtest aplikaciji koja na brz i jednostavan način omogućava da proverite brzinu interneta na bilo kom uređaju koji koristite. Ova aplikacija do sada je sprovela više od 45 milijardi testiranja na globalnom nivou, a rezultat je ostvarila kompanija A1, dobijen je na osnovu više od stotinu hiljada testova koje su korisnici svih mobilnih operatera u Srbiji uradili od aprila do kraja septembra 2022.

O tome na koji način Ookla garantuje verodostojnost svojih merenja i gde je Srbija u odnosu na ovaj deo Evrope, razgovarali smo sa Adriane Blum, potpredsedicom za marketing I komunikacije u kompaniji Ookla.

Koja vrsta tehnologije je neophodna za pouzdano merenje brzine interneta?

Za merenje brzine, najprecizniji test je onaj kojim se izračunava puna propusnost internet konekcije u prednjem planu uređaja. Takođe je veoma bitno da se test sprovede sa obližnjim serverom, kako bi se smanjilo kašnjenje, do koga može da dođe usled korišćenja udaljenog servera. Speedtest nudi obe navedene prednosti uz pomoć svog popularnog alata za testiranje i najveće globalne mreže servera, kojih ima više od 16.000 servera raspoređenih širom sveta. Speedtest takođe daje uvid u konektivnost koja prevazilazi brzinu, sa mernim podacima kao što su latencija, kojom se meri odziv internet konekcije.

Kako izgleda postupak ovog ispitivanja? Koliko uređaja je uzeto u obzir i u kojim oblastima je izvršeno merenje?

Speedtest Awards se zasnivaju na testovima sprovedenim pomoću Speedtest-a, koje su pokrenuli korisnici, a kojih je do sada izvršeno više od 45 milijardi na globalnom nivou. Za drugi i treći kvartal u Srbiji pokrenuto je 116.260 testova, koje su izvršili korisnici na Speedtest iOS i Android mobilnim aplikacijama svih najznačajnijih mobilnih operatera u Srbiji.

Koji gradovi u Srbiji prednjače po brzini interneta?

U Beogradu je A1 postigao srednju brzinu preuzimanja od 73,14 Mb/s i brzinu otpremanja od 17,32 Mb/s tokom drugog i trećeg kvartala 2022. godine.

Da li je primetno poboljšanje kvaliteta mreže u Srbiji?

Prema Speedtest Global Index-u, koji rangira zemlje na osnovu prosečne mesečne brzine preuzimanja za sve operatere zajedno, korisnici u Srbiji su ostvarili stabilnu srednju brzinu preuzimanja i otpremanja na mobilnoj i fiksnoj širokopojasnoj mreži, sa kontinuiranim umerenim porastom brzine tokom protekle godine.

Gde se nalazi Srbija u poređenju sa Evropom i svetom u ovom pogledu?

Prema Speedtest Global Index-u, Srbija se u oktobru 2022. godine nalazila na 41. mestu u svetu, kada je u pitanju mobilna mreža, i na 60. mestu, kada je u pitanju fiksna širokopojasna mreža.

Koliko je Srbija uspešna u praćenju svetskih trendova u oblasti telekomunikacija?

Svako tržište je jedinstveno kada su u pitanju izazovi koji se pojavljuju prilikom unapređenja telekomunikacija, od infrastrukture prethodne generacije do topografije i raspodele stanovništva. Srbija je zabeležila značajan napredak ka primeni savremenih tehnologija, kao što je 5G. Nastavak ulaganja u tom pravcu biće od ključnog značaja za dalje unapređenje konektivnosti.

Koji su naredni koraci koje Srbija mora da preduzme kako bi održala korak sa najrazvijenijim zemljama?

Koraci koje podstičemo na globalnom nivou su kontinuirano ulaganje u infrastrukturu u cilju omogućavanja budućih mreža, građanske investicije u slučajeve korišćenja, kao što su pametni gradovi, koji koriste moć ovih mreža za dobrobit svojih stanovnika, kao i proširenje dovoljne konektivnosti na sve stanovnike (npr. na ruralne lokacije).

Koje brzine interneta korisnici mogu očekivati nakon uvođenja 5G mreže u poređenju sa 4G?

5G konekcije su u stanju da postignu izuzetno velike brzine protoka, koje su eksponencijalno brže od najbrže 4G veze. Speedtest je optimizovan za merenje pune propusnosti ovih naprednih brzina, što znači da bez obzira na vezu možete računati na pouzdan rezultat.

Koliko je u ovom periodu energetske krize značajno da operateri pronađu alternativna rešenja i okrenu se održivom poslovanju?

Pronalaženje ravnoteže između napretka tehnologije tj. njene primene i održivosti će uvek biti važno. Verujemo da ta ravnoteža može biti postignuta i cenimo ulaganja i inicijative u tom smeru.

/PROMO TEKST/

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

siva beretka

O kom Beogradu se govori? Knez Mihajlova ili recimo Bogoslovija posto je razlika u brzini i jacini signala nebo i zemlja. Ne daj Boze da spomenem Kaludjericu, Lugove i slicna naselja. Pretpostavljam da u Vranju, Pozegi, Priboju brzina i signal kidaju hahahahahah

Војвода

Па ја и сада хватам по граду и преко 200мбит, 99.99 посто људи нема користи од било каквих даљих повећања али се потура ова прича како је то због нас.

Darko

@Војвода Velika brzina je potrebna za video striming i teški daunloud i aploud. Ovako ti ne treba. 5G je potreban za medicinske robote za operacije na daljinu jer 5G nema problema sa preprekama i u stanju je da obezbedi prenos slike i komande u realnom vremenu. Na primer, hirurg u Americi može da operiše pacijenta u Beogradu.