Shoon igru je stvorila veštačka inteligencija i možete da je igrate odmah i vi! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Shoon igru je stvorila veštačka inteligencija i možete da je igrate odmah i vi!

Autor Marko Čavić

Isprobajte igru koju je kreirao AI nakon “baš puno pokušaja“, kako tvrdi jedan programer iz Japana…

 Shoon-game-created-by-AI 1.jpg Izvor: YouTube / Neo_u

Kako AI generatori fotografija na osnovu unetog teksta postaju sve moćniji (najpoznatiji je DALL-E), nameće se pitanje da li je tradicionalnim vizuelnim umetnicima, onim poput vas i nas, od krvi i mesa, odzvonilo?

Odgovor, kao i u slučaju većine drugih zanimanja, glasi verovatno ne, ali će biti sporadičnih jasnih istupa u tom pravcu da se to promeni.

Možda će vas zanimati

Japanski programer je baš zbog filozofske misli izrečene gore odlučio da izradu grafike svog narednog projekta u potpunosti prepusti AI engine-u i rezultat nije spektakularan, ali je demonstrirao istovremeno široke sposobnosti, ali i ograničenja AI tehnologije u domenu stvaranja gejming naslova.

Autor je koristio Midjourney generator koji je po ugledu na tekstualne propozicije onoga što bi trebalo da se nađe na ekranu napravio letelice i pozadinu jedne 2D side-scroller naučnofantastične pucačine.

AI je, takođe, dao i naziv igri, nakon upita da napravi logotip reči Shoot 'Em Up.

Shoon je igra slična Nintendo klasicima kakvi su Darius ili R-Tipe

SmartLife

Nao_u je svojim komandama opisivao svemirske brodove iz Star Wars i Armored Core serijala, i kako objašnjava, bilo je potrebno baš puno pokušaja da bi mašina proizvela bilo šta upotrebljivo.

U ovom konkretnom slučaju bilo je problema sa kojima AI nije mogao da izađe na kraj. Pozadina, sastavljena od udaljenog grada, vegetacije i oblaka prikazivala se isključivo u jednoj perspektivi. Od ptičije perspektive nije bilo vajde, pa je zato igra horizontalne umesto vertikalne orijentacije, kako je inicijalno bilo zamišljeno. Generatori još uvek nisu vešti u toj disciplini.

Zatim, pošto su sve kreacije statične bez mogućnosti da se njihovi individualni elementi odvoje, neka naprednija animacija nije dolazila u obzir. Nao je stoga bubi sa snimka morao da skraćuje noge, kako bi njeno kretanje iole ličilo na nešto. "Pitanje je isključivo sreće da li možete da dobijete materijal koji želite, ali ako ste dobri u tome, veštačka inteligencija će stvoriti neiscrpnu količinu varijacija", napisao je Nao_u.

Za sada, Shoon igra, kako joj je zvanično ime, pokazuje da je moguće da AI algoritmi zaista budu od pomoći proizvođačima video igara da završe neke od elementa projekta, ali i to da smo daleko od AI umetnika i njihove percepcije sveta, koja još uvek ne postoji ;)

Možete je igrati preko svog web browser-a, ali ne zaboravite da ga prvo ažurirate! Krećete se pomoću tastature, podrške za miša nema, pucanje je automatsko i naš inicijalni skor je oko 19.000. Javite nam svoje rezultate!

Kako se vama sviđa Shoone?

Shoon igra koju je kreirala veštačka inteligencija VIDEO
Izvor: Nao_u

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Boki

Ovu igru NIJE stvorila vjestacka inteligencija. Stvorila je samo grafiku, sto je mozda 5 odsto ovakve igre. A sama grafika moze da bude bilo kakva, ruzno nacrtana ili dobro nacrtana, i da opet moze da se kaze 'Gotovo!'