SURVAO SE BITCOIN: Za nekoliko minuta cena pala na 43.000 dolara | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SURVAO SE BITCOIN: Za nekoliko minuta cena pala na 43.000 dolara

7. septembra Bitcoin je završio dan sa preko 8.000 dolara gubitka, što je najveći pad još od kineskih restrikcija od pre nekoliko meseci. Evo zbog čega se to desilo.

 El Salvador i Bitcoin Izvor: SmartLife / Wikipedia

Jedan od najgorih dana u godini za Bitcoin bio je 7. septembar, dan u kojem je El Salvador uveo ovu kriptovalutu kao zvanično sredstvo plaćanja. Psihološka granica od 50.000 dolara testirana je početkom ovog meseca, da bi 7. septembra Bitcoin dostigao cifru od 52.960 dolara, sa laganim, ali konstantnim rastom.

Možda će vas zanimati

Uvođenje Bitcoin kriptovalute kao zvanično sredstvo plaćanja u ovoj maloj zemlji Centralne Amerike bilo je važno iz mnogo razloga, ali se znalo da će sigurno imati uticaj na vrednost ove digitalne valute. Kriptovalute su jako osetljivo tržište i kao takvo su podložno raznim oscilacijama, a uvođenje kriptovalute kao zvanični finansijski instrument se pokazalo kao veoma bitna prekretnica.

Idealna prilika za zaradu

Nažalost, većina preprodavca je iskoristila ovu priliku da zaradi. Kao i već više od nekoliko puta, već na početku tog 7. septembra, veliki igrači su počeli masovnu prodaju Bitcoin novčića, što je izazvalo lančanu reakciju. U svega nekoliko minuta Bitcoin vrednost pala je za skoro 16%. Da stvar bude gora, ni psihološka granica od 50.000 dolara nije se pokazala kao efikasna kada se aktiviralo spiralno propadanje vrednosti.

Analitičari su već danima upozoravali da bi ovako nešto moglo da se desi. Prva granica podrške postavljena je na 49.500 dolara, vrednost koja je bliska psihološkoj granici od 50.000 dolara. Kako je razlika mala, u pitanju je vrednost do koje ljudi veruju da je oporavak moguć, međutim, ukoliko cena padne ispod 49.500 dolara, sledeća vrednost koji treba pratiti je 44.000 dolara. Na žalost, taj dan je završen sa vrednošću najveće kriptovalute na sveta malo većom od 42.000 dolara.

 Bitcoin vrednost
Bitcoin vrednost
Izvor: SmartLife / CoinMarketCap

Veliki igrači su izvršili dodatni pritisak, prodali velike količine svojih zaliha, sačekali da se pokrene lavina i onda ponovo kupili Bitcoin po nižoj ceni i u jednom danu zaradili minimum 10%.

Zbrka u El Salvadoru

Sa druge strane, predsednik El Salvadora najavio je da će ova zemlja zvanično usvojiti Bitcoin kao sredstvo plaćanja 7. septembra. Ubrzo nakon toga država je kupila 200 Bitcoin novčića, podižući ukupnu cifru u državnom vlasništvu na 400 BTC. Kako bi se promovisao Bitcoin, predsednik ove države je svakom građaninu koji se registruje na zvaničnoj aplikaciji obećao 30 dolara u Bitcoin kriptovaluti.

Možda će vas zanimati

Na žalost, tokom promocije, zvanična aplikacija Chivo Wallet nije bila dostupna na Google Play Store, Apple App Store ili Huawei App Gallery. Kada je konačno postala dostupna na Huawei App Gallery, aplikacija nije mogla da podnese veliki broj simultanih registracija, pa je vlada morala da isključi servere kako bi se povećao kapacitet korisnika.

Kako je Bitcoin postao zvanična valuta El Salvadora
Izvor: YouTube / Motherboard

Kasnije je nekolicina korisnika izjavila da je plaćanje preko pomenute aplikacije bilo dostupno u radnjama kao što su McDonald’s i Starbucks. Dok su predstavnici vlade međusobno čestitali jedni drugima, ispred Vrhovnog suda su se skupili protestanti koji su negodovali zbog uključivanja kriptovalute u finansijski sistem države, jer smatraju da one nisu korisne za radnika poput vozača autobusa i vlasnika radnji zbog svoje nestabilne prirode. Do kraja dana Bitcoin je “lupio” sa preko 52 na ispod 43 hiljade dolara potvrđujući sve ono čega se pribojavaju protestanti El Salvadora.

Da li i vi posedujete kriptovalute?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ћофи

Браво људи, у току сте, уопште није прошло 4 дана од тад xD