UMEŠALI SE I AMERIKANCI: Sve su manje šanse da će NVIDIA moći da kupi ARM | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UMEŠALI SE I AMERIKANCI: Sve su manje šanse da će NVIDIA moći da kupi ARM

Američka federalna komisija za trgovinu (FTC) objavila je da je 2. decembra podnela tužbu protiv kompanije NVIDIA kako bi sprečila spajanje zbog brige da bi ove dve kompanije ugušile konkurenciju u budućnosti.

  Izvor: SmartLife / NVIDIA

U julu 2020. godine pričalo se da NVIDIA planira da kupi ARM, da bi se detalji dogovora pojavili u zvaničnim objavama obe kompanije tokom septembra, nekoliko meseci kasnije. Međutim, pre ovako velike kupovine regulatorna tela su morala da daju svoje odobrenje, gde je nastao prvi problem.

Prvo su se protiv spajanja teškog 40 milijardi dolara pobunile kompanije koje koriste ARM tehnologiju: Qualcomm, Microsoft i Google, da bi se njima pridružila britanska vlada koja je sprovela formalnu istragu o zaštiti konkurencija, koja još uvek nije okončana.

Možda će vas zanimati

Nakon toga i EU je krajem oktobra 2021. otvorila formalnu istragu povodom ovog velikog spajanja, da bi 2. decembra američka FTC podnela tužbu protiv kompanije NVIDIA, kako bi sprečila ovo veliko spajanje IT giganata.

Borba za zdravu konkurenciju

U zvaničnoj FTC izjavi povodom tužbe koja je pokrenuta navodi se da se blokiranjem spajanja ove dve kompanije sprečava kreiranje konglomerata koji bi mogao da uguši konkurenciju, posebno kada su u pitanju tehnologije naredne generacije. U izjavi se navodi:

"Tehnologije budućnosti zavise od očuvanja današnjeg konkurentnog, modernog tržišta čipova. Ovaj predloženi dogovor bi promenio postojeće motive kompanije ARM na tržištu čipova i omogúćio kombinovanoj kompaniji da nepravedno potkopa rivale kompanije NVIDIA. Tužba FTC-a trebalo bi da pošalje snažan signal da ćemo delovati agresivno da zaštitimo naša tržišta ključne infrastrukture od nelegalnih vertikalnih spajanja koja imaju dalekosežne i štetne efekte na buduće inovacije."

FTC takođe navodi da NVIDIA već nekoliko godina koristi ARM proizvode, uključujući napredne sisteme vožnje za automobile, ARM CPU-ove za cloud računare i DPU Smart NIC-ove za data centre, pa se FTC brine da bi spajanjem NVIDIA dobila nepravednu prednost na ovim tržištima.

Možda će vas zanimati

Pored toga FTC je zabrinut i da bi NVIDIA kupovinom ARM-a dobila pristup osetljivim informacijama vezanim za ARM licence za kompanije koje su konkurenti kompaniji NVIDIA. Takođe, FTC se brine i da NVIDIA ne uguši razvoj ARM proizvoda koji bi ojačali njihove konkurente.

ARM SoC dizajn
Izvor: YouTube / Arm

Zadržavamo postojeći model, časna pionirska

Sa druge strane, NVIDIA je obećala da će zadržati postojeći model otvorenog licenciranja koji ARM koristi, i po kojem obezbeđuje dizajn za poluprovodnike za kompanije kao što su Qualcomm, Apple, Samsung, Amazon i drugi. Čak je i CEO kompanije NVIDIA Jen Sen Huang u intervjuu za Financial Times izjavio da planiraju da zadrže postojeći poslovni model i da nemaju nameru da uspore ili spreče saradnju sa kompanijama sa kojima oni sada sarađuju.

Bez obzira na to koliko se NVIDIA trudila da ubedi sve zainteresovane strane da planiraju da omoguće nezavisno funkcionisanje kompanije ARM, izgleda da im malo ko veruje u to. NVIDIA je pokušala i da "odobrovolji" britansku vladu velikim investicijama u novi Cambridge-1 superkompjuter, ali to nije urodilo plodom. Tužba koju je sada podnela FTC, EU formalna istraga i britanska istraga koja još uvek nije završena deluju kao preveliki put koji NVIDIA treba da prevali da bi uspela da kupi ARM, a cilj je svakim danom sve dalji.

 NVIDIA i ARM
NVIDIA i ARM
Izvor: SmartLife / NVIDIA, SmartLife / ARM

Ono što je jako interesantno je da vlada Tereze Mej nije imala nikakvih problema da 2016. godine proda ARM japanskom konglomeratu SoftBank, poznatom po Pepper robotu, za 40 milijardi dolara od kojeg NVIDIA otkupljuje ARM za 21,5 milijardi dolara u deonicama i 12 milijardi dolara u kešu. Sa druge strane, ni Kina ne gleda blagonaklono na prodaju ARM-a američkoj kompaniji, posebno nakon sankcija američke vlade kineskim kompanijama, jer bi spajanjem Amerika imala veliku koncentraciju tehnološki moćnih kompanija u svom vlasništvu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bojan

Katastrofa u najavi. To ne sme da se desi! NVidia je dobra kompanija, ali je kompanija bez truna duse.