Objavljene iPhone 14 cene u Srbiji, za najjeftiniji bi trebalo da potrošimo 21% GODIŠNJE PLATE! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Objavljene iPhone 14 cene u Srbiji, za najjeftiniji bi trebalo da potrošimo 21% GODIŠNJE PLATE!

Autor Marko Čavić

CompareDial kompanija objavila šokantne podatke u vezi sa kupovinom iPhone 14 telefona u Srbiji i cenama novih modela.

 Cena iPhone 14 u Srbiji u Evropi-1.jpg Izvor: CompareDial

Loša statistika za Srbiju se nastavlja - iPhone 14 još uvek nije stigao, ali je poznato koliko prosečan građanin Srbije mora da radi da bi ga kupio.

Nakon što je iPhone 13 serija bila među najskupljim u Evropi, sada po istraživanju CompareDial kompanije i iPhone 14 nastavlja tu tradiciju.

Turska nas je po skupoći pretekla zbog ogromne inflacije u toj zemlji koja je dovela do drastičnog porasta iPhone cena, pa nas je Turska pretrčala u tom smislu. Ispred nas su po skupoći još samo Bosna i Hercegovina, Albanija i Jermenija. Sve ostale zemlje oko nas su daleko ispod. Srbija je tako 5. zemlja po iPhone 14 128 GB skupoći u ovom trenutku.

CompareDial je podatke sakupio od Apple.com sajta, lokalnih prodavaca (koji kod nas još uvek nisu objavili cene), uključujući sve poreze i takse, a prosečnu visinu zarade bazirao je na lokalnim objavama nadzornih državnih organa, kao i Our World in Data i The World Bank DataBank podacima za svaku zemlju sa liste.

Srbija je 23. zemlja u svetu po iPhone 14 index-u. Za kupovinu osnovnog modela iPhone 14 128 GB građanin Srbije treba da potroši 21,09% godišnje plate. To je 439 sati rada ili skoro 55 radnih dana.

Po ceni, Srbija je 15. najskuplja zemlja na svetu za iPhone 14 kupovinu, sa osnovnim modelom iPhone 14 128 GB čija cena iznosi 1,196.64 USD nakon oporezivanja. Najskuplji model, iPhone 14 Pro Max 1 TB, košta 2,308.11 dolara tj. 40,68% godišnje plate prosečnog građanina Srbije.

Prosečna plata u Srbiji procenjena je na 5,673.33 dolara po podacima Ministarstva finansija Srbije, kao i Our World in Data i The World Bank DataBank.

Najviše se za iPhone radi u Nigeriji, a najmanje u Luksemburgu, Švajcarskoj i SAD, koji moraju da daju tek manje od dva procenta godišnje plate za osnovni iPhone 14 model sa 128 gigabajta memorije.

Šta vi mislite o ovome?

iPhone 14 & iPhone 14 Plus VIDEO
Izvor: Apple

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 13

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrcela

Tuzno je sto deca to uopste kupuju. Znaci kupujes nesto sto kosta mnogo, a ne vredi toliko. Ali, dobro, bio sam i ja dete, secam se kada su se pojavili roleri, najbolji su bili "Bauer" (ako se dobro secam, a mislim da se secam), ali su bili za to vreme mnogo skupi i naravno, ja kao klnja sam ih zeleo.

Kuzma

Žalosno je to što oni kojima je plata takva više žele taj telefon nego da imaju za leba. Naravno, jako puno je onih koji će grcati u dugovima srećni što imaju najnoviji model. U stopu ih prate nezaposleni.

ŠtaĆeš

@Kuzma A šta ćeš, jedu 'leba ceo život, hoće ljudi da se osete makar malo kao da nisu siromašni. Ali da, praviti od jednog masovnog proizvoda, jedne džepne spravice, statusni simbol i zadužiti se zbog toga...