5 RAZLOGA ZAŠTO TREBA BATALITI ZOOM: Popularna aplikacija ne koristi osnovnu zaštitu i prikuplja podatke korisnika | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 RAZLOGA ZAŠTO TREBA BATALITI ZOOM: Popularna aplikacija ne koristi osnovnu zaštitu i prikuplja podatke korisnika

Vreme je da pronađete alternativu!

  Izvor: SMARTLife / Zoom

Jedna od najpopularnijih aplikacija 2020. godine je bila Zoom, razlog za tako nešto može da se nađe u tome što je veliki broj ljudi radilo od svojih kuća zbog pandemije koronavirusa.

Ova aplikacija za video konferencijske pozive je mnogim kompanijama i korisnicima pomogla da održe sastanke u protekloj godini.

Možda će vas zanimati:

Ipak, Zoom je bio na udaru kritika zbog brojnih sigurnosnih propusta i ostalih problema sa bezbednošću, a tom slučaju nije pomogla ni informacija da ta aplikacija prikuplja lične podatke korisnika. Iako Zoom koriste mnogi, možda je vreme da pronađete novu takvu aplikaciju, a ovi razlozi vas mogu ubediti da je vreme za promenu.

Zoom prikuplja i deli veliki broj podataka

Ukoliko niste stigli da pročitate uslove korišćenja ili ste ih jednostavno preskočili kao i mnogi, verovatno ćete se neprijatno iznenaditi da činjenicom da Zoom prikuplja podatke korisnika. Pored elektronskih mejlova koje i dele, oni prikupljaju i informacije koje se otpremaju putem video konferencija i razgovora. 

Još gore je ako ste prijavljeni na Zoom preko Facebook ili Google naloga, Zoom dobija pristup svim prikupljenim podacima koje su te kompanije skupile, prenosi MakeUseOf.

E2E enkripcija je isključena

Iako Zoom nudi end-to-end enkripciju (E2E) za vaše sastanke, ona nije automatski uključena. Ukoliko je ne osposobite, vaš sastanak će korisititi Zoom-ovu "unapređenu enkripciju", koja nije bezbedna kao E2E. Možete da uključite E2E u podešavanja, ali isto tako morate da unesete i potvrdite informacije o naplati, iako je E2E besplatan. 

Jednom kada osposobite E2E, više nećete moći da koristite pojedine opcije tokom razgovora. Drugi slični servisi nemaju ove restrikcije kada je upaljena E2E zaštita.

Zoombombing

Ukoliko niste upoznati sa ovim terminom, Zoombombing je kada neka nepoznata osoba nepozvana uđe u poziv, sve kako bi remetila isti svojim nedoličnim ponašanjem. Iako je tako nešto bilo veoma popularno na samom početku pandemije, ovakve stvari se dešavaju i godinu dana kasnije.

Zoom je pokušao da te probleme reši sa lozinkama za grupe i "prostorom za čekanje", ali nije bilo uspeha.

Zoombombing
Izvor: Good Morning America

Istorija obmana i pogrešnih poteza  

U februaru 2021. godine, FTC (Federal trade commission) je postigao nagodbu sa Zoom-om oko izveštaja da je ta kompanija navodno prekršila veliki broj sigurnosnih protokola. Zbog toga je Zoom morao da implementira nekoliko poboljšanja i promena na svojoj platformi.

Prema tom izveštaju, Zoom je lažno tvrdio da nudi E2E enkripciju, a u stvari je nudio malo zaštite, čuvao je podatke video konferencija, čak je instalirao softvere na uređajima bez dozvole korisnika. Zaobilazeći takve mere bezbednosti, Zoom i dalje može ostati na računaru čak iako ga je korisnik izbrisao.

Velike korporacije su zabranile upotrebu Zoom-a

U slučaju da vas prethodni razlozi nisu uverili, možda će to uraditi kompanije kao što su SpaceX, NASA i Bank of America koje su zabranile upotrebu Zoom aplikacije u svojim firmama.

Da li vi koristite Zoom?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo:

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA