ŠTA AKO VAM FACEBOOK POŠALJE OVU PORUKU: Nalog vam je u opasnosti, evo kako da to rešite | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA AKO VAM FACEBOOK POŠALJE OVU PORUKU: Nalog vam je u opasnosti, evo kako da to rešite

Facebook je upozorio preko 50.000 svojih korisnika da su na meti hakera koji žele da ih špijuniraju.

 Haker sa maskom i naočarima izvviruje iz svetlog prstena Izvor: SmartLife / Unsplash / Fabio Lucas

U svom upozorenju Facebook kaže da napadači ciljaju vaš Facebook nalog, da treba da budete pažljivi kada prihvatate nove prijatelje i komunicirate sa ljudima koje ne znate. Facebook takođe preporučuje da odradite Proveru privatnosti kako biste proverili da li je vaš nalog siguran, ali to ne znači da ste van opasnosti.

Možda će vas zanimati

Naime, ovo upozorenje došlo je nakon što je Facebook banovao sedam grupa koje se bave praćenjem ljudi za novac. Njih je moguće unajmiti, a koriste sofisticirane metode kako bi pratili svoje ciljeve. Facebook u izjavi navodi da su žrtve najčešće novinari, disidenti, kritičari autoritarnih režima i porodice opozicije i boraca za ljudska prava, kao mete Pegasus softvera.

Kako je NSO Grupa napadala svoje ciljeve
Izvor: YouTube / 60 Minutes

Modus operandi plaćenika je sličan oniome izraelske NSO Grupe koju je nedavno tužio Apple i koja se našla na listi kompanija pod američkim sankcijama. Facebook navodi da je NSO Grupa samo deo jedne šire industrije globalnih sajber plaćenika.

Sedam blokiranih entiteta

Pored upozorenja, u saopštenju kompanije Meta navodi se da je sedam entiteta koji su permanentno blokirani targetiralo ljude u preko 100 država, a da se njihove lokacije nalaze u Kini, Indiji, Izraelu i u Severnoj Makedoniji. U pitanju su kompanije Cobwebs Technologies, Cognyte, Black Cube, Bluehawk CI, BellTrox, Cytrox i dve neimenovane kompanije iz Kine.

Opšte poznata priča ovih kompanija je da se oni bave špijuniranjem/nadgledanjem kriminalaca i terorista, sprovode interna istraživanja, pokazalo se da nije baš tako i da su njihovi klijenti najčešće vlade i velike kompanije koje žele da znaju šta im rade konkurenti.

Kolektivni odgovor

U svojoj izjavi Meta navodi da bi kolektivni odgovor na ovo zlostavljanje bio efektivan, imperativ je da tehnološke platforme, civilna društva i demokratske države destimulišu ove grupe koje se bave plaćeničkim nadgledanjem.

Meta dalje navodi da se nadaju da će ovim izveštajem "doprineti globalnim naporima i podići svest o ovakvim grupama kojima treba da se stane na put."

Ne treba zaboraviti i da je Google sredinom oktobra poslao slična upozorenja istom broju svojih korisnika.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA