TV ekrani

KUPUJETE TELEVIZOR? Kako da izaberete pravi tip ekrana i koje su prednosti, mane i karakteristike svakog od njih

Autor Ivan Čabrilo

Jasan i praktičan vodič pomaže vam da napravite pravi izbor prilikom kupovine novog TV-a.

Posle objašnjenja aktuelnih tehnologija i terminologije, o tome koje vrste ekrana postoje i šta sve nude, spremni smo da se uhvatimo u koštac sa primenama u svetu televizora.

Nadamo se da će vam ova objašnjena pomoći u “slatkim mukama“ kada budete morali da se odlučite za svoj novi televizor.

Dijagonala i rezolucija

U zavisnosti od konfiguracije prostora, odlučićete se za veličinu televizora, tj. njegovu dijagonalu. Postoje kompleksne računice kako da izaberete veličinu ekrana u zavisnosti od razdaljine, a mi ćemo se potruditi da to maksimalno uprostimo.

Ljudski vid po horizontali “hvata“ oko 135°, a preporučljivo je da televizorom popunimo oko 30° za mešani sadržaj ili 40° za filmove, jer više od toga može da izazove nelagodnost ili mučninu, usled stalnog pomeranja glave da biste pratili sadržaj. To znači da od televizora dijagonale 55 inča (139,7 cm) treba sedeti na razdaljini od oko 2,3 metra, ako je razdaljina manja od dva metra ne treba birati TV dijagonale veće od 43 inča, dok TV dijagonale od 65 inča treba gledati sa udaljenosti od minimum 2,8 metara.

Druga, bitna karakteristika koja je u vezi s razdaljinom sedenja od TV-a je njegova rezolucija. Što je slika niže rezolucije, to nam više prija da smo udaljeniji od televizora, jer ćemo manje videti nedostatke. Prikaz sadržaja ne zavisi samo od maksimalne rezolucije ekrana, već i od kvaliteta video materijala koji prikazujemo.

Tako za pomenuti televizor od 55 inča treba da sedimo udaljeni preko 6 metara ako gledamo standardni televizijski program, oko 3,5 metara za HD, oko 2,5 metara za Full HD ili oko 1,5 metar za 4K sliku.

Dakle, dijagonala i rezolucija televizora će biti u direktnoj vezi jedna sa drugom i sa prostorom u koji stavljate televizor. Nema mnogo smisla uzimati 4K televizor premale dijagonale, a ako se odlučite za TV velike dijagonale, razmislite od rezoluciji koja je veća od Full HD.

Brz, grub, način da izračunate optimalnu veličinu ekrana je da razdaljinu od TV-a podelite sa 1,6 (pazite da koristite iste jedinice - metre ili inče).

Naravno, današnji televizori su prepuni elektronike koja ulepšava sliku, pa će i signali lošijeg kvaliteta biti automatski ulepšani (obratite pažnju posebno na tzv. upscaling), te su i ove informacije čisto okvirne.

Izvor: MONDO / Samsung

Vrsta ekrana

Prvi korak u izboru ekrana će se svesti na izbor između TFT LCD ili OLED ekrana.

OLED televizori su tanji, imaju mnogo bolji prikaz boja i uglove gledanja, duboku crnu boju. S druge strane, slabije su svetline, prave se u manjem izboru veličina (42, 48, 55, 65, 77, 83 i 88 inča), znatno su skuplji i imaju kraći vek trajanja.

Ako se odlučite za LCD, sledeći izbor biće tip LCD ekrana. Kod savremenih televizora, taj izbor se svodi na IPS ili VA panele. IPS će vam dati bolje uglove gledanja, a VA bolji kontrast i dublju crnu boju. Ako ćete se igrati na televizoru, IPS je bolji izbor jer je odziv brži, dok je za gledanje filmova u mračnoj sobi bolji VA panel.

QLED je, zapravo unapređen LCD televizor sa tzv. Quantum dot tehnologijom, pa otuda i naziv QLED, a postoje još i Micro LED televizori, koji su još uvek preskupi da bi se nalazili u našim kućama.

Frekvencija osvežavanja

Pomenuli smo da svi LCD televizori na tržištu sliku osvežavaju u 50/60 Hz ili 100/120 Hz. Ovo znači da ekrani prikazuju 50/60 ili 100/120 slika u sekundi. U reklamnim materijalima videćete često znatno veće brojke.

Te brojke su posledica dodatne obrade prikaza koje svaki proizvođač zove nekim svojim imenom: kod LG-ja je to TruMotion, Samsunga to zove Motion Rate, a Sony svoju tehnologiju naziva MotionFlow XR.

Naravno, iako veće zvuči bolje, nije uvek tako. Filmovi se snimaju u 24 slike u sekundi, tj. u 24 Hz.

TV program se snima u 30 ili 60 slika u sekundi. Nepoklapanje tih cifara i frekvencije osvežavanja slike dovešće do zamućivanja, preskakanja ili titranja. Zbog toga televizori obrađuju primljenu sliku kako bi je prilagodili svom prikazu.

Nekad se radi interpolacija - televizor izračunava i umeće prelaznu sličicu između dve, originalne sličice. Posledica toga je glatko kretanje koje nije verno originalnom snimku i izaziva tzv. soap opera efekat, odnosno podseća na jeftinu produkciju sapunice. Drugi način je ubacivanje potpuno crnog kadra između dve sličice. Na taj način se izbegava zamućivanje slike, što je posledica, verovali ili ne, načina na koji mozak obrađuje sliku. Loša strana ove tehnologije je zatamnjivanje slike.

Na svu sreću, većina ovih funkcija može da se isključi, tako da možete da prilagodite sliku onome što vama najviše odgovara.

Televizori sa visokom stopom osvežavanja čine gledanje akcionog sadržaja atraktivnijim, a itekako mogu značiti kada igrate novije igre koje podržavaju ovu funkcionalnost.

Kako se odlučiti?

Ako imamo neograničen budžet, izbor je lak. S druge strane, ako nema para - nema ni problema. Za sve što je između ova dva, moraćete da uzmete u obzir zahteve i realne okolnosti, stavite sve na tas i izvagate pametno.

Ako ćete na TV-u pretežno gledati program u SD-u sa kablovske televizije, nema mnogo smisla kupovati ogroman, 4K ekran. Čak i kada gledate HD kanale kod domaćih operatora, to često nije Full HD, već 720p kvalitet, dakle samo HD. Naravno da će televizor maksimalno ulepšavati dobijenu sliku, ali postoji granica do koje to može da učini. Ako na sve to uzmete i ogromnu dijagonalu ekrana, svi nedostaci slike će postati bolno očigledni.

S druge strane, ako imate digitalni izvor slike, kao što su Full HD ili 4K filmovi ili savremene 4K konzole, onda ima smisla uzeti 4K televizor. U tom slučaju, da biste uživali u slici visoke rezolucije kako treba, potrebna vam je i veća dijagonala ekrana. S obzirom na to da su cene 4K televizora pale, kupovina 4K televizora će osigurati da budete tehnološki aktuelni i za koju godinu. Ako, ipak postoji ograničenje u budžetu i 4K je van platežnih mogućnosti, nikako nemojte pristajati na model koji ima rezoluciju slabiju od Full HD.

Da li vam treba zakrivljen televizor? Verovatno da ne, jer će razdaljina od njega poništiti prednosti zakrivljenosti. Takođe, TV se često gleda u društvu, a kod zakrivljenih ekrana samo osoba u direktnom centru ima najbolji pregled, dok ostali sliku ne vide kako treba. Iako deluje atraktivno, loše strane zakrivljenih televizora često su dominantnije od dobrih, obeshrabrujući njihovu kupovinu.

Konačno, za koji tip ekrana se odlučiti?

Ako ste filmofil, provodite dosta vremena ispred TV-a i imate budžet koji će to ispratiti, onda je bez sumnje OLED pravi odgovor za vas.

Ako se često igrate, imate konzole koje su priključene na TV, onda razmislite o IPS ekranu, dok će VA ekrani biti najbolji izbor za filmofile sa nešto ograničenijim budžetom.

Dakle, za koji ćete se tip ekrana vi odlučiti?

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.