Treba vam novi laptop? Sada možete sami da ga odštampate na 3D štampaču! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Treba vam novi laptop? Sada možete sami da ga odštampate na 3D štampaču!

Autor Miloš B. Jovanović

Kompletan pristup 3D CAD datotekama njihovog računara će fanovima Framework laptopova omogućiti da pomoću 3D štampe kreiraju različite modove za te uređaje, ali i da naprave ceo laptop

 Framework laptop _ Foto Framework (1).jpg Izvor: SmartLife / Framework

Šta biste rekli na to da bi vaš sledeći laptop računar mogao da bude odštampan na 3D štampaču? Možda zvuči čudno, ali istovremeno, možda i nismo tako daleko od toga.

Kompanija Framework, koja je ime u svetu prenosnih računara stekla svojim modularnim laptopovima, objavila je 3D CAD datoteke otvorenog koda svog najpopularnijeg laptopa, dajući tako svima koje to interesuje potpuni pristup njegovoj konstrukciji, odnosno kompletnoj tehničkoj dokumentaciji tog uređaja.

Davanje pristupa 3D CAD datotekama fanovima Framework računara će omogućiti da kreiraju različite modove za laptop, ali im takođe dati priliku da pomoću 3D štampača naprave ceo laptop.

Framework Laptop 16
Izvor: YouTube / Framework

A ko se na tako nešto odvaži, moraće sam da sastavi sve delove hardvera i doda sve elektronske komponente.

Inače, Framework je postao poznat svojim proizvodima koji korisnicima daju veliku mogućnost modifikovanja, pa je mogućnost pravljenja kompletnog 3D štampanog računara novi veliki korak u sferi korisničkog modovanja elektronskih uređaja.

Iz kompanije se upravo i nadaju da će objavljivanje 3D CAD datoteka otvorenog koda pokrenuti zajednicu modera i omogućiti pravljenje rezervnih delova za računare, kao i druge dodatne opreme.

Biće zanimljivo videti šta će sve zajednica modera biti u stanju da uradi sa punim pristupom datotekama, pošto je i sama vest o njihovom objavljivanju izazvala veliko interesovanje među njima.

A možda uskoro i neke druge kompanije krenu ovim putem, pa u budućnosti samostalno pravljenje rezervnih delova postane češća praksa.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:12
Baba pere laptop
Izvor: tiktok/aaronyeraa
Izvor: tiktok/aaronyeraa

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA