Nema više u Americi: Apple potpuno povukao svoje pametne satove iz onlajn prodaje uoči zabrane | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema više u Americi: Apple potpuno povukao svoje pametne satove iz onlajn prodaje uoči zabrane

Autor Miloš B. Jovanović

Apple Watch Series 9 i Apple Watch Ultra 2 više nisu dostupni u onlajn prodaji u SAD nakon što je američka Komisija za međunarodnu trgovinu uvela zabranu, zbog spora oko patenta sa kompanijom Masimo, koja treba da stupi na snagu 26. decembra

 Apple Watch Ultra 2 pametni sat Izvor: YouTube / Apple

Više nije moguće kupiti poslednje modele Apple-ovih flagship pametnih satova, Apple Watch Series 9 i Apple Watch Ultra 2, putem kompanijske onlajn prodavnice. Apple je te uređaje uklonio iz prodaje zbog predstojeća zabrana uvoza koju je uvela američka Komisija za međunarodnu trgovinu (ITC) koja treba da stupi na snagu 26. decembra.

Oba sata će nestati iz Apple-ovih prodavnica posle 24. decembra. Zabrana je rezultat spora oko patenta sa proizvođačem medicinskih uređaja Masimo. ITC je u tom slučaju presudio da senzor SpO2 u Apple-ovim pametnim satovima krši Masimove patente.

Reč je o tehnologiji pulsnog oksimetra kompanije Masimo koju je tehnološki gigant iz Kupertina iskoristio u svojim Apple Watch pametnim satovima, što je značilo zabranu prodaje ovih uređaja na teritoriji SAD.

Američka Komisija je odbila Apple-ov predlog da zabranu odloži dok se čeka žalba. A pošto se spor oko patenta odnosi isključivo na SpO2 senzor, Apple može da nastavi da prodaje svoj pristupačniji sat Apple Watch SE, koji njime nije opremljen, piše The Verge.

Ova funkcija je debitovala u Apple Watch Series 6 pametnom satu, iz 2020. godine, i od tada se pojavljivala u svakom sledećem Apple-ovom flagship pametnom satu.

Apple je, takođe, iz svoje onlajn prodavnice povukao "osvežene" verzije prethodna dva modela svog pametnog sata, Serije 7 i Serije 8, opremljena senzorima SpO2. Dva specijalna izdanja Serije 9, Apple Watch Nike i Apple Watch Hermès, takođe su povučena iz prodaje.

Zabrana ITC-a se odnosi samo na prodaju putem Apple-ovih sopstvenih kanala prodaje, što znači da drugi prodavci ne bi trebalo da budu pogođeni njom, sve dok ne rasprodaju postojeće sopstvene zalihe . Zabrana se, takođe, odnosi samo na prodaju satova u SAD, dok ostali delovi sveta nisu pogođeni.

Ostaje, međutim, nejasno koliko bi dugo zabrana prodaje satova mogla da traje.

U pokušaju da izbegnu kršenje Masimovih patenata, Apple-ovi inženjeri rade na izmenama softvera uređaja na koje se zabrana odnosi. Pokušavaju da promene način na koji Masimovi algoritmi mere nivo kiseonika u krvi i način na koji te podatke predstavljaju korisniku, javio je ranije Bloomberg.

Iz Masima, međutim, ističu da su njihovi osnovni patenti povezani sa hardverom, što može da znači da softverska podešavanja nisu dovoljna za rešavanje problema. A promene hardvera bi mogle da potraju najmanje tri meseca, što bi uticalo na proizvodnju i isporuke novih Apple satove.

BONUS VIDEO:

iPhone 15 "u sitna crevca" – rastavljanje telefona pod mikroskopom
Izvor: YouTube / iFixit

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

Jaka stvar, neka pale babu na baterije od 24h.

Osman

SatT pokazuje zasićenost kiseonikom u krvi, pritisak i otkucaje srca, vrlo praktično, da čovek proveri a li je živ ili je odbacio kašiku.

Mrčela

Pa, kupiće ih Apple. Šta je problem?