Apple 21. decembra obustavlja prodaju pametnih satova u SAD, čeka se Džo Bajden | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple 21. decembra obustavlja prodaju pametnih satova u SAD, čeka se Džo Bajden

Autor Ilija Baošić

Apple se priprema da od 21. decembra stopira onlajn prodaju Apple Watch uređaja, kao i prodaju u svojim radnjama od 24. decembra.

 Koliko je pouzdan Apple Watch senzor kiseonika u krvi Izvor: YouTube / Thoughts On Things

Krajem oktobra, čitav svet je ostao zatečen odlukom američke komisije za međunarodnu trgovinu (ITC), koja je potvrdila da je Apple povredio patent medicinske kompanije Masimo i iskoristio njenu tehnologiju pulsnog oksimetra u Apple Watch pametnim satovima, što je značilo zabranu prodaje ovih uređaja na teritoriji SAD.

Navodno, Apple se 2013. godine sastao sa predstavnicima kompanije Masimo kako bi potencijalno dogovorio saradnju, ali pravi motiv je bio identifikacija njenih radnika koje će kasnije zaposliti, a sve sa ciljem da se domogne tehnologije za merenje nivoa kiseonika u krvi.

Ipak, gigant iz Kupertina nije odmah osetio posledice odluke koju je doneo ITC, već je ona postala predmet predsedničke revizije, te je administracija predsednika Bajdena dobila rok od 60 dana da razmotri da li će staviti veto na zabranu.

Džo Bajden ima rok do 25. decembra da odluči

Rok predsedničke revizije ističe 25. decembra, što je poslednji dan kada Džo Bajden može oboriti odluku Komisije. Nakon tog datuma, Apple mora da obustavi svu prodaju svojih pametnih satova koji koriste tehnologiju pulsnog oksimetra u SAD, što u ovom momentu uključuje Apple Watch Series 9 i Apple Watch Ultra 2, ali ne i Apple Watch SE.

Dok čega finalnu odluku, Apple je već počeo da preduzima mere u slučaju da zabrana stupi na snagu. Uklonjeni su svi marketinške materijali u vezi pametnih satova iz prodavnica, a kompanija se oglasila i putem zvaničnog saopštenja.

"Apple preventivno preduzima mere u slučaju da odluka ostane na snazi. Ovo uključuje pauziranje prodaje Apple Watch Series 9 i Apple Watch Ultra 2 sa Apple.com počevši od 21. decembra, kao i sa Apple prodajnih lokacija nakon 24. decembra", kažu iz kompanije. "Apple se snažno protivi odluci i istražuje niz legalnih i tehničkih opcija koje će osigurati da Apple Watch ostane dostupan potrošačima. Ukoliko odluka ostane, Apple će nastaviti da preduzima sve kako bi Apple Watch Series 9 i Apple Watch Ultra 2 bili ponovo dostupni potrošačima što pre".

Predsednik SAD ne ulaže često veto na odluke Komisije, ali takav potez ne bi bio nečuven. Upravo je Apple bio predmet jednog takvog poništavanja odluke, kada je zbog povrede patenata kompanije Samsung gigantu bilo naređeno da obustavi prodaju iPhone 3GS, iPhone 4, iPad 3G, iPad 2 3G i iPad 3 uređaja na teritoriji Amerike. Ipak, ukoliko se to ovaj put ne desi, Apple može da se žali apelacionom sudu. Proces ne bi bio kratak, a pitanje je i da li bi žalba bila prihvaćena.

Licenciranje tehnologije

Kako bi sprečio zabranu prodaje pogođenih uređaja, kompaniji Apple preostaje da pokuša da se nagodi sa Masimom i licencira tehnologiju pulsnog oksimetra. Međutim, ovakav kontakt dve kompanije se još uvek nije desio, ali ne treba olako isključiti mogućnost da će se desiti u budućnosti.

Iz kompanije Masimo su prethodno rekli da odluka "šalje moćnu poruku da ni najveća kompanija na svetu nije iznad zakona". Samo u fiskalnoj 2023. godini, Apple je prihodovao 16,9 milijardi dolara od prodaje pametnih satova - ogromna cifra, ali znatno manja od 200 milijardi, koliko je kompanija prihodovala od prodaja iPhone uređaja u istom periodu.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:10
Apple Watch Series 9
Izvor: Apple
Izvor: Apple

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA